Cum poți dezactiva mesajele RO-ALERT de pe telefon. Sigur, nimeni nu recomandă să faci așa ceva

09 iul. 2021
283 afișări
Cum poți dezactiva mesajele RO-ALERT de pe telefon. Sigur, nimeni nu recomandă să faci așa ceva

Cu toate că acest lucru nu este indicat, află în rândurile de mai jos cum poți dezactiva mesajele RO-ALERT de pe telefon. Sigur, nimeni nu recomandă să faci așa ceva și Raed Arafat chiar a rugat populația să nu facă acest lucru, însă fiecare alege modul în care își folosește dispozitivul personal.

Nu negăm faptul că sistemul de avertizare RO-ALERT este necesar, el fiind dezvoltat pentru a putea avertiza cetăţenii României într-un mod rapid cu privire la o serie de situaţii de urgenţă care le-ar putea pune viaţa în pericol. Totuși, de multe ori, ele sunt extrem de agresive și te bagă în sperieți mai rău decât avertismentul în sine.

Nu este indicat să dezactivați mesajele RO-ALERT, însă uite cum se face

În ultima perioadă însă, avertizările repetate ale platformei, provocate cel mai des de atenționările de vreme rea, au început să deranjeze utilizatorii, mai ales că de multe ori ele veneau după ce fenomenele meteo luau sfârșit.

Legislația din România a fost schimbată anii trecuți, pe piață fiind obligatoriu să se vândă doar dispozitive care au încorporate și această tehnologie, atât pe dispozitivele cu Android, cât şi pe cele cu iOS.

Chiar dacă nu este indicat, doarece o situație de urgență poate să apară absolut în orice moment, alertele RO-ALERT se pot dezactiva extrem de ușor din meniul telefonului nostru.

Cum se dezactivează RO-ALERT pe Android

Toate dispozitivele cu Android existente în prezent în România primesc mesaje din partea sistemului de avertizare RO-ALERT. Există o metodă simplă şi rapidă de dezactivare a acestora, valabilă pentru toate modelele, indiferent de producător. Cu toate că există posibilitatea ca anumite denumiri ale meniurilor să nu fie la fel, paşii de urmat sunt similari cam pentru toate dispozitivele.

Pasul 1
Deschideţi aplcaţia Setări/Settings

Pasul 2
Accesaţi meniul Aplicaţii şi notificări/Apps & notifications

Pasul 3

Accesaţi meniul Alerte de urgenţă wireless/Wireless emergency alerts

Pasul 4

Dezactivaţi opţiunile Alerte AMBER/AMBER alerts, Pericole extreme/Extreme threats, Pericole grave/Severe threats

În momentul în care ai urmat acești pași corect, mesajele transmise prin RO-ALERT vor fi dezactivate permanent. Pentru a le porni din nou, trebuie reactivate manuală.

Cum se dezactivează RO-ALERT pe iOS

Atunci când vorbim de iOS, doar telefoanele echipate cu sistemul de operare iOS 12 și mai sus sunt vizate. Majoritatea utilizatorilor vor putea urmări paşii de mai jos pentru a renunța la aceste avertizări.

Pasul 1
Deschideţi aplicaţia Configurări/Settings

Pasul 2
Accesaţi meniul Notificări/Notifications

Pasul 3
Treceţi prin toată lista de aplicaţii până ajungeţi în partea cea mai de jos a ecranului

Pasul 4
La categoria Alerte Guvernamentale dezactivaţi opţiunile Alertă AMBER/Amber Alerts, Alertă extremă/Extreme Alerts, Alertă severă/Severe alerts

Raed Arafat ne recomandă totuși să nu dezactivăm mesajele RO-ALERT

Secretarul de stat Raed Arafat recomanda acum câteva săptămâni ca oamenii să nu dezactiveze aplicația RO-ALERT și să fie atenți la toate notificările primite, într-o perioadă în care România era lovită de avertizări meteo și vreme rea.

„ Dacă se emite o alertă, să asculte şi să se adăpostească oamenii. La urban, riscul la vijelii e să cadă obiecte, pomi, stâlpi şi să lovească oameni. De aceea, când primesc mesaj Ro Alert, oamenii să se adăpostească undeva şi apoi pot pleca să circule în siguranţă. Rog să nu-şi dezactiveze aplicaţia Ro Alert”, a transmis secretarul de stat Raed Arafat.

Ce spun autoritățile despre sistemul RO-ALERT

Autoritățile spun că sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale din România.

Astfel, sistemul RO-ALERT este folosit în prezent în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile locale.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către MAI, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu suport tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Legea pentru funcționarea RO-ALERT este Ordonanța de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Pentru mai multe informaţii despre sistemul de avertizare RO-ALERT, vedeți și site-ul oficial al serviciului.

Cookies