Cum poţi cumpăra o locuinţă cu 5.000 euro

de:
24 oct. 2013
0 Afișari
Cum poţi cumpăra o locuinţă cu 5.000 euro

Tot mai mulţi nostalgici ai perioadei postdecembriste au început să viseze la perioada din primii ani după Revoluţie, când puteau cumpăra un apartament cu două camere în Bucureşti cu circa 5.000 de dolari. Chiar dacă o asemenea situaţie este practic imposibilă, întrucât ar echivala cu un dezastru financiar, Capital prezintă o modalitate inedită prin care este posibilă achiziţia unei locuinţe chiar şi cu mai puţin de 5.000 de euro. Ideea de bază este simplă: se identifică un apartament într-o zonă cu potenţial pentru chiriaşi, se accesează un credit ipotecar clasic în lei, care presupune un avans de 15%, şi se fixează perioada de rambursare a creditului astfel încât rata lunară să fie egală cu chiria lunară. Astfel, apartamentul se achită integral din chirii, iar cumpărătorul va rămâne cu locuinţa în care a investit doar suma iniţială.

Concret, pentru achiziţia unei garsoniere în cartierul Drumul Taberei, una dintre cele mai dinamice zone pe sectorul închirierilor, se va contracta un credit de circa 25.000 euro (85% din valoarea locuinţei), pentru care este necesar un cost iniţial de 5.280 euro (avansul şi notarul). Cel mai ieftin credit în lei din piaţă este în prezent oferit de BCR, care are DAE de 6%. Pentru contractarea creditului, venitul minim necesar este de 1.800 lei. Această locuinţă generează venituri lunare din închiriere de 210 euro fără contract sau de 178 de euro dacă se declară contractul la Fisc.

Dacă se fixează nivelul ratelor lunare la 210 euro, cât este chiria în Drumul Taberei, creditul s-ar achita din chirii în 15 ani. Randamentul unei astfel de investiţii ajunge la 12,1%, fiind extrem de atractiv, de 2,5 ori mai mare decât cel oferit de cele mai generoase depozite bancare.

Capital a analizat 20 de cartiere din Bucureşti, atât pe oferta de garsoniere, cât şi pe cea de apartamente cu două camere, pentru a identifica zonele cele mai recomandate unui asemenea plasament. Din calculele realizate, garsonierele prezintă cele mai mari randamente. Zonele Pantelimon, Victoriei şi Drumul Taberei oferă cel mai bun raport între preţul de achiziţie al garsonierelor şi nivelul chiriilor. Astfel, cu o investiţie iniţială scăzută, cuprinsă între 4.000 şi 6.500 de euro, poţi ajunge proprietarul unei locuinţe, care apoi închiriată se va achita singură (din chiria brută) într-o perioadă de la 11 până la 15 ani.

În cazul apartamentelor cu două camere, efortul iniţial al investitorului este cuprins între 7.000 şi 12.000 de euro. Chiar dacă din calcule rezultă că Ferentari este cartierul cel mai potrivit pentru un asemenea plasament, trebuie luat în considerare şi faptul că această zonă nu este tocmai de interes pentru chiriaşi, şi riscul unor perioade prelungite de neocupare este mult mai mare.

Următoarele zone plasate în topul Capital, Romană-Universitate, Berceni şi Pantelimon, asigură stingerea creditului din chiria brută a agarsonierelor în 16-17 ani. Zona Călăraşilor este singura care duce perioada de creditare până la maximul de 30 de ani, pentru că diferenţa dintre preţ şi chiria potenţială este cea mai mare.

În cazul apartamentelor cu două camere situaţia se schimbă, fiind necesară o perioadă mai mare pentru stingerea creditului din chiria brută. Doar în Crângaşi e imposibil de achitat din chirie în maximum 30 ani un credit cu avans de 15% (dacă se doreşte ca împrumutul să se stingă din chirie în mai puţin de 30 de ani, este necesar un avans mai mare). Ca şi în cazul garsonierelor, zona Călăraşilor se apropie de perioada maximă de creditare, făcând nerentabil acest tip de plasament.

Citiţi mai multe pe Capital.ro

Cookies