Cum poate cresterea salariului minim sa revolutioneze piata financiara in Romania

de:
22 nov. 2018
0 Afișari
Cum poate cresterea salariului minim sa revolutioneze piata financiara in Romania

Chiar si in aceste conditii, nivelul de taxare a salariilor mici din Romania, de 44%, ramane printre cele mai mari din Europa, arata un studiu realizat anul acesta de firma consultanta fiscala KPMG.

 

Recent, autoritatile statului au anuntat majorarea salariului minim, de la 1.900 de lei, la 2.080 de lei brut lunar, care ar urma sa se aplice de la inceputul anului viitor. Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, salariul minim brut garantat in plata va fi diferentiat in functie de nivelul de studii sau de vechimea in munca.

 

Analistii din piata de valori considera ca masura, care este mai degraba una antievaziune, decat una sociala, ii va afecta in special pe patronii din mediul privat care isi platesc angajatii cu salariul minim pe economie in acte. Presiunea cea mai mare va fi, asadar, pe angajatori, ale caror afaceri, in special cele medii, ar putea sa nu mai inregistreze cresterile prognozate anterior.

 

Cresterea salariului minim ar avea ca scop, mai spun analistii, o redresare pe piata muncii, prin readucerea in tara a romanilor plecati sa munceasca peste hotare, in alte state europene. Acestia ar putea fi atrasi cu salarii mai mari. Se vorbeste chiar de un interes al tarilor din Uniunea Europeana ca Romania sa mentina salarii mici tocmai pentru ca romanii reprezinta o forta de munca educata, calificata, extrem de utila in tarile de adoptie. Un salariu minim mai mare ar avea, asadar, un impact pozitiv pe piata muncii, in conditiile in care cererea de forta de munca este ridicata si nu poate fi satisfacuta.

 

 

Un alt beneficiu al cresterii salariului minim este dat de faptul ca imbunatateste potentialul de crestere a economiei pe termen lung si mareste contributia factorului munca asupra cresterii potentiale a PIB-ului. Analistii financiari sustin ca impactul cresterii salariului minim brut asupra inflatiei este foarte redus.

 

In plus, la nivel mondial tendinta este de majorare a salariului minim, iar o scadere a acestuia este asociata de specialisti cu masuri de austeritate, care conduc la o scadere economica. Potrivit unui studiu realizat de Eurofound, majoritatea tarilor europene au operat, in anul 2017, o crestere a salariului minim. Astfel, din 22 de tari analizate, 19 au inregistrat o crestere a salariului minim legal. Si in Romania exista o propunere de crestere a salariului minim pe economie. Afla AICI care ar fi valoarea la care ar ajunge acest salariu minim, dupa noile reglementari si cum vad patronii romani aceasta majorare.

Cookies