Cum poți călători ieftin și comod: Alternativa la transportul în comun

de:
06 dec. 2013
1 Afișari
Cum poți călători ieftin și comod: Alternativa la transportul în comun

Carpooling sau partajarea mașinii înseamnă, mai exact, un fel de „ia-mă nene” organizat cu ajutorul Internetului: ai o mașină și obișnuiești să călătorești singur, pe distanțe lungi sau scurte, și vrei să iei alte persoane cu tine în mașină, pentru a diminua costurile. Dincolo de împărțirea mașinii cu alți pasageri care străbat același traseu, pentru a diminua cheltuielile de deplasare ale fiecăruia, carpooling-ul înseamnă și grijă pentru mediu prin reducerea emisiilor de carbon și a traficului, dar și socializare.

Cu toate că Bucurestiul este pe locul 23 în Europa în topul capitalelor cu cei mai mulți oameni care apelează la carpooling pe internet ca un nou mod de transport, românii sunt din ce în ce mai interesați de partajarea mașinilor, fie că sunt șoferi sau călători, atunci când pleacă la drum.

4inmasina.ro, varianta românească de carpooling

Lansată în urmă cu 7 luni, www.4inmasina.ro este platforma care le propune românilor să-și împartă mașina, pentru a călători mai „ieftin, fun, eco”. 

Aproape 8000 de persoane și-au făcut cont pe 4inmasina. „Jumătate dintre ei sunt șoferi, cealaltă jumătate pasageri„, a declarat Alina Popa, project manager. Peste 20.000 de români au dat deja like paginii de Facebook 4inmasina.

Până la acest moment, s-au realizat în jur de 3500 de curse prin intermediul platformei. „Sunt în jur de 15-20 de călătorii pe zi”, a punctat Alina Popa.

Site-ul 4inmasina le propune românilor o formă organizată de car-sharing în care șoferii și pasagerii pot oferi, respectiv găsi locuri în mașină către destinații comune.

Cum funcționează platforma 4inmasina.ro

Mai întâi, trebuie să faci un cont, în care trebuie să-ți completezi datele. Dacă ești șofer, trebuie să scrii în ce an ți-ai luat permisul, ce fel de mașină ai, anul fabricației, facilitățile – cum ar fi aer condiționat-, culoarea mașinii, dacă are sau nu suport de bicicletă și să introduci poze cu mașina. La următorul pas ești întrebat ce ocupație ai, dacă ești sau nu căsătorit ori dacă ești fumător. Dacă vrei, poți introduce și o mică descriere despre tine. Apoi, contul este creat.

Dacă ești șofer, după ce ți-ai creat contul, creezi o cursă nouă, anunțând când anume ești dispus să iei pe cineva cu tine, pe ce traseu, câte locuri ai, dacă ai loc de bagaj, dacă primesti în mașina fumători, copii sau animale de companie. Daca ești pasager, după ce-ți faci cont, cauți anunțurile care se potrivesc cu traseul dorit de tine.

Șoferii buni primesc note la capitolele condus, punctualitate, sociabilitate sau chiar muzică de drum și îsi pot forma un grup de prieteni ce apelează constant la serviciile lor. Atunci când vrei, poți posta anunțuri vizibile doar pentru prietenii pe care ți-i faci pe 4inmasina, asigurându-te că nu dai de șoferi/pasageri care nu-ți sunt pe plac. 

După aceste note, este alcătuit un top al șoferilor cu cele mai bune note, care apare în partea stângă a ecranului, unde este menționat și numărul de kilometri parcurși de respectivii șoferi prin partajarea mașinii pe 4inmașină.

În plus, atunci când cauți o anumită cursă, poți să filtrezi căutarea după mai multe criterii: persoane care acceptă copii sau animale în mașină, m

Pe site-ul 4inmasina apar și sfaturi utile pentru șoferii care folosesc aplicatia:

– Nu călători cu pasageri necunoscuți noaptea!

– Poartă la tine documentele de identitate, necesare în cazul vreunui control al Poliției;

– Dacă ai urcat într-o mașină necunoscută, încearcă să memorezi numărul de înmatriculare al autoturismului și eventual dă un SMS unei persoane apropiate, prin care să-i aduci la cunoștinta date despre vehiculul în care te afli;

– Încearcă să reții cât mai multe date despre șofer sau ceilalți pasageri;

– Evită mașinile aglomerate sau cele în care se află un bărbat singur (un cuplu, o familie, reprezintă variante mai sigure);

– Nu merge niciodată cu un șofer care pare băut sau drogat (dacă totuși ai urcat în autoturism, caută un motiv să cobori cât mai repede);

– Asigură-te că ușa de pe partea ta nu e blocată, în special dacă stai pe locul din spate;

– Stai treaz și fii atent pe toată durata drumului;

– Urmarește ca traseul parcurs să fie în direcția solicitată de tine.

4inmașina va dispune și de prezenţă pe terminalele mobile prin intermediul unor aplicaţii mobile pentru Android şi iOS. 

Cât costă o călătorie de la București la Budapesta prin sistemul carpooling

Carpooling-ul se aplică la traficul urban, naţional şi internaţional. Carpooling, covoituraje, ride-sharing, car-sharing – sau împărțirea unei singure mașini între mai mulți oameni cu același itinerariu – pare să fie un obicei care ia amploare în țările dezvoltate.

Platforma internațională de car sharing www.carpooling.com are, de la data lansării, peste 5 milioane de membri care au străbătut peste 150 de kilometri de-a lungul Europei. De la Londra la Istanbul via Munchen și Bucuresti, de la Lisabona la Stockholm via Toulouse și Copenhaga, de la Paris la Moscova via Berlin și Varșovia, poți călători de la un capăt al Europei la celalalt, partajând mașini, la prețuri incredibil de mici.

Potrivit costurilor minime listate de șoferi pe varianta britanică a platformei www.carpooling.co.uk , o călătorie de la București la Budapesta costă 30 de euro, iar ruta București-Munchen via Budapesta și Viena are un cost de 69 de euro. 

Germania este pe primul loc în Europa la utilizarea sistemului carpooling. Conform datelor publicate de carpooling.com în Germania are loc o călătorie în sistem carpooling odată la șase secunde, în timp ce în Franța se înregistrează o spectaculoasă creștere de 462%. 

În Berlin sau Paris, carpoolingul a ajuns și o alternativa eficientă pentru serviciile de taxi: mașina nu e împărțită doar în afara orașului, ci chiar în interiorul orașului (pentru a ajunge la muncă sau alte necesități).

Cookies