ARHIVA B365

Cum petreceau de Crăciun torţionarii Ficior şi Vişinescu, acuzaţi de genocid

„Balurile” torţionarilor, întâlniri anuale ale foştilor şefi de penitenciare acum pensionaţi se ţin de 23 de ani. Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior sunt membri ai Asociaţiei Pensionarilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Această asociaţie este condusă de către Dan Sterian colonel în rezervă- fost şef al Serviciului Cabinet din ANP.

Contactat de gândul, el a povestit că până în anul 2000 foştii comandanţi se întâlneau de Crăciun sau de sărbătoarea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. La aceste întâlniri participau şi reprezentanţii ai ANP. „Până în 2000 exista un obicei de a organiza cu foştii lucrători din aparatul central şi din Bucureşti întâlniri cu ocazia… fie înainte de Crăciun, fie de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Nu aş putea să vă spun dacă atunci Ficior sau Vişinescu au participat. La aceste întâlniri mai veneau şi oficiali ai ANP până la un anumit nivel”, a povestit colonelul în rezervă Dan Sterian.

De trei ani foştii comandanţi au constituit Asociaţia Pensionarilor din ANP. Asociaţia are în jur de 60 de membri, dar numai 30 dintre ei sunt activi şi plătesc cotizaţie. „De trei ani am constituit Asociaţia Pensionarilor din ANP care se întâlneşte odată pe an pentru şedinţa aia anuală. Având în vedere că Vişinescu şi Ficior sunt membri ai acestei asociaţii au participat şi ei. Anul ăsta Vişinescu nu a venit, Ficior a venit. E vorba de o adunare care nu era festival, ci pur şi simplu o întrunire”, spune Dan Sterian.

Pus sub învinuire pentru genocid, torţionarul comunist Alexandru Vişinescu, fostul şef al penitenciarul de la Râmnicu Sărat, este acuzat că a dat ordinele prin care deţinuţii erau bătuţi şi înfometaţi până la moarte. 

Şeful asociaţiei a precizat că la întâlnirea din acest an a participat şi actualul director al ANP. „Trebuie să vă spun că nu este o asociaţie a torţionarilor. Sunt mulţi membri ai asociaţiei care s-au pensionat recent şi nu au nici o treabă cu acea perioadă. Domnul director a participat la solicitarea noastră. A venit mai mult aşa să ne salute”, spune Dan Sterian

El a povestit că aceste întâlniri sunt ţinute într-un local unde membrii asociaţiei servesc prânzul şi apoi discută problemele asociaţiei. Sterian spune că principala problemă a asociaţiei e este numărul mic de membri. „Avem puţini membri. Dacă am avea mai mulţi, am avea o cotizaţie mai mare. Am putea să ne implicăm în acţiuni caritabile”, spune Dan Sterian.

CITEŞTE Mărturiile actorului Mitică Popescu, deţinut politic pentru „trădare” în lagărul călăului Ficior


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button