Cum obții, pas cu pas, certificate digitale UE privind COVID. STS a explicat cum se folosește platforma

30 iun. 2021
116 afișări
Cum obții, pas cu pas, certificate digitale UE privind COVID. STS a explicat cum se folosește platforma

Află în rândurile de mai jos cum obții, pas cu pas, certificatele digitale UE privind vaccinarea COVID. STS a explicat, pe îndelete, cum se folosește platforma ce urmează să fie disponibilă online începând cu 1 iulie 2021.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunțat, miercuri, că portatul web de pe care oamenii îşi pot genera certificatele digitale UE privind COVID este gata de lansare mâine, 1 iulie.

Care este adresa platformei

Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranţă pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziţie, începând de joi, platforma https://certificat-covid.gov.ro.

Potrivit STS, interfaţa aplicaţiei este extrem de intuitivă și sunt nevoie de doar 10 paşi poate fi obţinut certificatul.

Ce pași urmezi pentru a intra în posesia certificatului digital privind COVID

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail personal.

2. Dacă e-mail-ul este considerat valid, atunci sistemul informatic trimite un link. După accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.

3. Ulterior se apasă butonul verde „Certificat nou”.

4. Apoi, se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare, pașaport sau act de identitate.

5. Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate se introduc, pe rând: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit. De asemenea, cetăţenii străini trebuie să selecteze opţiunea „Paşaport/Act de identitate” şi completează câmpurile care cuprind: „Ţara care a emis paşaportul”, numărul „paşaportului sau al cărţii de identitate”, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

6. La punctul 6, în funcţie de categorie, se completează următoarele detalii:

  • Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care v-ați vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea propriu-zisă.
  • Apoi, pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se va alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv cu coronavirus.
  • Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
  • Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
  • Ulterior, în secţiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Precizări importante ale STS privind certificatele digitale COVID

În primul rând, certificatul este gratuit. De asemenea, pentru minorii sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor.

Mai mult, trebuie să fiți atenți, timpul de generare a certificatului digital poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări de pe platformă în momentul respectiv.

Generarea certificatului coincide cu o notificare prin e-mail pentru persoana care l-a solicitatat.

Cum se face verificarea certificatelor la intrarea în statele UE

Potrivit STS, la intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR, acesta fiind extrem de important.

Utilizatorul poate accesa certificatul digital şi poate vizualiza atât din lista de certificate, prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea de pe internet, în format pdf. Mai mult, acesta se poate tipări și poate fi prezentat în format fizic, pe hârtie.

Call Center pentru cei care nu se descurcă

STS vine de asemenea în ajutorul celor care doresc emiterea certificatelor sau obţinerea altor informaţii privind utilizarea lor.

Astfel, a fost operaţionalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25.

Mai mult certificatul poate fi obţinut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia îşi are domiciliul persoana, direcţiei de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.

Extrem de important

STS mai transmite că solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puţin 12 sau 48 de ore, în funcţie de tipul de test efectuat – rapid sau PCR.

De asemenea, nu trebuie să uitați că certificatul nu este un document obligatoriu, însă vine în ajutorul persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, s-au recuperat după această boală sau deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pentru a dovedi mai ușor aceste lucruri.

Cookies