Cum neutralizăm excesul de lumină albastră, obositoare pentru ochi?

17 aug. 2021
88 Afișari
Cum neutralizăm excesul de lumină albastră, obositoare pentru ochi?

Este adevărat că privirea fixă pe un ecran digital (laptop, tabletă), o perioadă îndelungată de timp, provoacă oboseală ochilor? Da, și cu toate acestea, oamenii stau zilnic pe calculator, uneori fără a face o scurtă pauză, la fiecare oră. Astfel, ei ajung să experimenteze stări de dureri de cap, amețeală, oboseală, senzație de arsură la ochi, vedere neclară, ochi roșii și uscați, dificultate în focalizare. 

Încordarea ochilor este însoțită și de alt disconfort – oboseala mușchilor din interiorul și din jurul ochilor. Ei pot suferi și de hipersensibilitate la lumină, pe lângă faptul că sunt injectați. Alte probleme oculare și care probabil sunt lăsate netratate, ar fi hipermetropia și astigmatismul, care agravează tulpina digitală a ochilor. Acest disconfort la ochi este cauzat de lumina albastră artificială. 

Când lucrezi în mod frecvent, zi de zi, la calculator, șansele sunt mari să ai astfel de probleme oculare. Principala cauză este lumina albastră, care este nesănătoasă pentru vedere. Pentru a-i reduce efectul, ai putea folosi ochelari cu filtru antireflex sau ochelari cu lentile speciale pentru lumina albastră, mai ales atunci când te expui în mod exagerat la ecranul digital (laptop, tabletă, smartphone). 

Ochelari cu filtru antireflex

Tratamentul antireflex este un înveliș protector pentru lentilele ochelarilor, care oferă anumite avantaje. Un astfel de tratament se realizează la cerere, în urma unei discuții cu medicul optician. Tratamentul asigură o vedere transparentă, fără reflexii în zona vizuală a persoanei care poartă acei ochelari. În plus, s-a observat și faptul că ochelarii cu tratament antireflex sunt mai atractivi, iar ochii par mai clari prin lentile. 

Reflexia reziduală poate fi verde sau albăstruie, ea oferă un avantaj principal, acela că lentilele au mai puține reflexii, decât în mod normal. 

Lentilele cu filtru antireflex reduc oboseala ochilor, încordarea acestora și înfrumusețează aspectul ochelarilor. Tratamentul blochează reflexiile luminii de pe suprafața lentilelor, iar imaginea este mai clară. Prin eliminarea reflexiilor, prin lentile va pătrunde mai multă lumină, deci va crește și acuitatea vizuală. Astfel de lentile sunt utilizate de șoferi și oamenii care efectuează o muncă de birou, pe calculator. 

În prezent, există învelișuri antireflex pentru lentilele ochelarilor, care sunt avansate și pot permite ca lumina să treacă în procent de 99,5% către ochi, astfel vederea este mai bună. Ochelarii sunt confortabili pe toată durata utilizării calculatorului, dar și în timpul condusului mașinii. 

Tratamentul antireflex se poate aplica și la ochelarii de soare, care sunt utilizați în aer liber, în trafic. Lentilele elimină strălucirea soarelui și astfel imaginea este mai confortabilă și mai clară. În general, lentilele cu tratament antireflex au un strat special, care sigilează straturile antireflectorizante. În plus, astfel de lentile resping picăturile de apă, ulei, grăsime, sunt hidrofobe și oleofobe, previn formarea petelor, deci nu necesită curățarea lor frecventă, ca în cazul altor tipuri de ochelari. 

Ochelari cu lentile pentru lumina albastră

Lentilele de protecție împotriva luminii albastre sunt diferite de lentilele antireflex. Ele nu trebuie confundate cu lentilele antireflex convenționale, deși au anumite caracteristici comune. Totuși, cele două tipuri de lentile diferă prin tehnologiile folosite și culoarea lor. 

Despre ochelarii cu lentile pentru lumina albastră se spune că au tehnologii avansate, care permit o reflectare mai eficientă a luminii de la ecranul computerului, ce ajunge la ochi. Prin urmare, acești ochelari sunt o alegere mai bună, pentru cititul online, pe laptop, tabletă, smartphone. 

Dacă vrei să scapi de oboseala oculară, ai putea folosi o pereche de ochelari calculator de la Muunel.ro. Aceștia îmbunătățesc eficiența muncii pe calculator, reduc oboseala ochilor, previn greața, amețeala și durerile de cap. Alte măsuri pentru combaterea oboselii sunt picăturile oftalmologice și suplimentele pentru ochi. Mulți oameni însă au decis să folosească ochelari pentru PC, deoarece în acest fel au vederea mai clară atunci când stau în fața ecranului digital și își reduc semnificativ oboseala. 

Cookies