Cum ne protejăm de caniculă pe stradă

de:
24 aug. 2012
0 afișări
Cum ne protejăm de caniculă pe stradă

Razele ultraviolete sunt extrem de periculoase perioada asta şi, prin expunerea excesivă la soare, creşte riscul de apariţie a mai multor tipuri de cancer de piele, dar şi îmbătrânirea precoce a acesteia. De asemenea, afectează şi rezistenţa organismului la infecţii.

CUM NE PROTEJĂM PIELEA DE SOARE

Medicul dermatolog Olga Simionescu, de la Clinica Top-Derm Bucureşti, ne recomandă produse de protecţie antisolară, care ar trebui aplicate pe piele cu 10 minute înainte să ieşim din casă. Acestea protejeaza împotriva radiaţiilor ultraviolete de tip A şi B.

Ultravioletele B predomină între orele 11 şi 16 şi, pentru a ne proteja de ele, avem de ales între o loţiune cu factor de protectie 15- care asigură o protecţie de 93% şi una cu factor 30- care ne protejează pielea în proporţie de 96%. Dacă stăm mai mult pe stradă însă, e recomandat s-o reaplicăm la fiecare două ore. 

Ochelarii de soare si pălăriile cu boruri largi sunt accesorii esenţiale, a continuat doamna doctor, căci asigură o protecţie mecanică împotriva acestor radiaţii, însă şi garderoba ar trebui aleasă în ton cu soarele. Adică haine lejere, din fibre naturale. Din fericire, hainele care se poartă vara asta sunt în acord cu cele recomandate de medici pentru caniculă: în culori cât mai deschise.

O altă recomandare se referă la aplicarea unei creme emoliente pe piele, de trei ori pe săptămână, dar şi consumul de doi litri de lichide (nealcolice) pe zi, lucru benefic atât pentru organism, cât şi pentru piele.

DAR PĂRUL?

Soarele ne usucă şi părul. Specialiştii ne atenţionează că, pe caniculă, podoaba capilară se decolorează, se degradează şi devine lipsită de strălucire. De aceea, sunt necesare nişte măsuri de prevenire şi o atenţie mai sporită decât în restul anului. „Lucru valabil şi pentru bărbati, nu doar pentru femei”, ne avertizează Marian Cotoi, hairstylist şi absolvent al Institutului de Bioestetică si Coafură „Pitteurs”, din Belgia.

Foarte indicate perioada asta sunt uleiurile de păr, de exemplu uleiul de argan. Tratamentul conţine acizi graşi, uleiuri cu omega 3, vitamine pentru strălucire, dar şi antioxidanţi pentru protecţie. Diminuează aşadar timpul de uscare şi îmbunătaţeşte calitatea părului.

Recomandate pe orice timp de vreme, şamponul, balsamul şi masca, ar trebui să se completeze reciproc şi să corespundă tipului de păr. Vara asta, ar trebui ales un şampon cu acţiune hidratantă şi care să ofere protecţie antiradicali. Părul vopsit necesită o atenţie în plus, iar folosirea acestor uleiurilor este esenţială pentru el, nu doar pentru protecţie, dar şi pentru hidratare, a continuat specialistul pentru B365.ro

O alimentaţie sănătoasă se reflectă şi în păr, de aceea n-ar trebui să uităm să-l „hrănim” cu sucuri naturale, fructe şi legume, pentru a primi vitaminele şi mineralele necesare. Dar, în cazul în care carenţele de vitamine sunt majore, iar părul devine extrem de uscat, soluţia o găsim în suplimente alimentare.

marian cotoi  CITEŞTE ŞI: Mâncarea care ne răcoreşte: ce sunt alimentele cu substanţe radioprotectoare

                                                                                                              

Cookies