Cum ne distruge Instagramul vacanțele

21 dec. 2021
1823 Afișari
Cum ne distruge Instagramul vacanțele
Maria Coman: Cum ne distruge Instagramul vacanțele

Mă rog, de fapt nu doar instagramul, ci adesea social media. Experiența mea a fost în Corfu, la canal D’Amour, care în pozele de pe net părea ceva mega ultra giga spectaculos și, de fapt, era un locșor bizar, mocirlos, unde dispăruse orice specific de Grecia, pentru că în jur erau doar cârciumi cu fish and chips și bere.

La fel și în Italia, la Polignano a Mare, unde locul e frumos el așa, doar că este îngrozitor de aglomerat, din cauza (că n-aș zice datorită) faimei pe care a câștigat-o pe internet. 

Și tot în zona aia e și Alberobello, care ar fi și el un loc drăguț dacă nu te-ai călca la propriu în picioare cu toți cetățenii veniți și ei să vadă locul drăguț și care se cațără practic pe toate casele alea, altfel, sum spuneam, poate simpatice. Și astea nu sunt cele mai cunoscute locuri, atenție. Pe cifre, locurile cele mai instagramabile și, în consecință,  instagramate au fost în, ultimii ani  Santorini, Tulum, Marrakech, Positano și Bali. 

În Santorini au fost, în 2019, 2 milioane de vizitatori. 2 milioane pe o insulă de aproape 80 de kilometri pătrați. Toți ajunși acolo să fotografieze apusuri, sate albe și biserici albastre. Nu mai e nimic relaxant, din păcate, decât maximum dacă mergi în afara sezonului. Paactic, te trezești prins într-o capcană, pe o insulă plină de instagrammeri care aleargă de bezmetici să prindă cel mai bun cadru pentru like-uri. 

Toată lumea a sprijinit Turnul din Pisa. Toată lumea s-a prefăcut că dă un telefon de la cabinele telefonice din Londra. Toată lumea a traversat strada ca Beatles. Toată lumea a făcut inimioare din mâini la apus și a ținut soarele în palmă. Toată lumea a văzut poze spectaculoase de la Disneyland și, când a ajuns acolo, a descoperit o înghesuială cruntă și cozi peste cozi peste cozi peste cozi. 

La Marea Roșie când mergi la corali riști să vezi mai mulți turiști pe sub apă decât pești colorați, Îți faci fotografie cu pălărie și fără pălărie, privind contemplativ marea sau alergând spre ea, zâmbești de nebun la cameră, ca și cum e ceva amuzant pe acolo, te uiți peste umăr, te arunci în apă, bei de 42 de ori din același pahar de termini ședința foto aproape beat mort, dar ce să faci, asta este. 

În Egipt, în primăvară, erau niște domnișoare care n-au avut stare o săptămână întreagă. Zeci de rochii cărate în bagaje, contorsionism pe plajă, machiaj profesionist la 40 de grade care se scurgea din cauza căldurii, șampanie stătută, dar atât de necesară ca să arătăm fericire, lux, opulență, ca să primi like-uri și recunoaștere, ce mai conta faptul că ideea de vacanță nu mai încape deloc în toată povestea asta? 

Ba un domn chiar a fost rugat să nu înoate în spatele unei doamne care își făcea a 420-a fotografie, ca să nu strice lumina pe care o reflecta apa. 

Și ai putea spune că e treaba lor, dacă nu ar fi și a noastră. Lumea nu mai e despre descoperit locuri și frumuseți, este despre #euînloculfrumos #caredealtfelsevedemaiputin #sioricumnumipasapreamult #decatsafiebineinpoza.

Nu mai poți nici să bei apă liniștit, că te gândești tot timpul cum îți stă mâna, cum îți stă părul, dacă pare că ai gușă, dacă ți se strâmbă fața când înghiți. Peste tot e o scenă pentru câte un om. 

De aceea  o să ajungem să ne retragem în colțuri din ce în ce mai îndepărtate, unde instagramul n-a ajuns încă. Doar că va ajunge și atunci chiar nu vom mai avea ce să facem. 

Mâncarea se strică, locurile se strică, se umplu de gunoaie și de obiceiuri proaste, localnicii se apucă de făcut sarmale pentru turiștii români sau shepherd’s pie pentru pasionații de Anglia, chiar dacă, de fapt, te afli într-un loc unde ar fi firesc să mănânci fructe de mare și pește. 

Vă recomand un cont de instagram al unei fete, insta repeat care ne arată fix asta. Cum am ajuns să pierdem lumea și ce înseamnă ea pentru că mergem vrăjiți pe urmele altor instagrammeri să facem și noi aceeași fotografie, pentru care nu simțim nimic și care nu va însemna nimic în suma experiențelor și amintirilor noastre.

Cum ne distruge Instagramul vacanțele
Sursa foto: Insta_repeat/Instagram
Cum ne distruge Instagramul vacanțele-1
Sursa foto: Insta_repeat/Instagram

Good luck, să alegeți înțelept pentru vacanțele de la anul. Eu am niște idei, DAR N-O SĂ LE SPUN.

Nota B365.ro. De la primul la ultimul cuvțnt, Maria

Cookies