Cum mutilezi o clădire interbelică din Piața Spaniei: o îmbraci în polistiren, fără autorizație. Primăria Capitalei a sesizat procurorii, lucrările au fost oprite

31 iul. 2023
270 Afișari
Cum mutilezi o clădire interbelică din Piața Spaniei: o îmbraci în polistiren, fără autorizație. Primăria Capitalei a sesizat procurorii, lucrările au fost oprite
Cum mutilezi o clădire interbelică din Piața Spaniei: o îmbraci în polistiren, fără autorizație. Primăria Capitalei a sesizat procurorii, lucrările au fost oprite | Sursa foto: Facebook - Patrimonial

O clădire interbelică din Piața Spaniei, din centrul Capitalei, a fost îmbrăcată parțial în polistiren. Persoanele care stau în acea zonă au făcut o sesizare către Primăria Capitalei. În urma controalelor efectuate, Poliția Locală a descoperit că lucrările au fost realizate fără autorizație.

Imobilul se află într-o zonă protejată. Din acest motiv, au fost sesizați procurorii, iar lucrările au fost oprite.

O clădire interbelică din Piața Spaniei a fost îmbrăcată în polistiren fără autorizație

Primăria Capitalei a transmis, la solicitarea HotNews.ro, că au fost executate lucrări de construire, la fațadele principale ale clădirii, fără să aibă autorizație:

În urma verificărilor efectuate de către reprezentanții Direcției Control din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală şi Control a Municipiului Bucureşti la imobilul din str. Dumbrava Roșie nr. 24, (colt Dimitrie Orbescu 14) sector 2, s-a constatat că au fost executate lucrări de construire, la fațadele principale ale clădirii, fără autorizație de construire. Imobilul este amplasat în perimetrul Zonei Construite Protejate nr. 19, – „Dacia”.

În conformitate cu prevederile art. 24, lit. a din Legea nr.50/1991, executarea fără autorizație de construire sau de desființare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia de lucrări la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, constituie infracțiune, această faptă fiind sancţionată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Parchetul de pe Lângă Judecătoria Sectorului 2 a fost sesizat cu privire la acest caz pentru a se dispune măsurile legale ce se impun împotriva persoanei vinovate:

Reprezentanții Primăriei Capitalei au sesizat organele de urmărirea penală – respectiv Parchetul de pe Lângă Judecătoria Sectorului 2, „solicitându-se verificarea acestui caz şi dispunerea măsurilor legale ce se impun împotriva persoanei/persoanelor ce se fac vinovate precum şi aducerea imobilului la starea inițială”.

Lucrările afectau detaliile de pe fațada imobilului

Unul dintre locuitorii care au sesizat lucrările spune că imobilul îmbrăcat în polistiren este un simbol al cartierului. Lucrările afectau detaliile de pe fațada imobilului:

Chiar dacă nu sunt monumente istorice, clădirilor din cele 98 de zone construite protejate din București nu li se pot aduce modificări fără autorizația autorităților competente, printre care Primăria Capitalei și Ministerul Culturii.

Acest lucru are rolul de a evita dispariția valorii patrimonial-istorice a acestor clădiri. Nu poate face oricine orice dorește cu o clădire valoroasă din punct de vedere arhitectural.

Ele aparțin, cel puțin la nivel de fațadă exterioară, tuturor, ca un element estetic plăcut privirii și, mai larg, ca un element de patrimoniu național.

Clădirea Art-Deco din Piața Spania este un reper secular al cartierului, un model reușit al stilului interbelic Art-Deco și face parte din Zona Construită Protejată nr. 13 Dacia.

Mai multe clădiri din București au fost mutilate de diverse lucrări în ultimii 10 ani

În ultimul deceniu, exteriorul mai multor clădiri din București a avut de suferit din cauza lucrărilor de anvelopare cu polistiren. Hotnews.ro a sesizat mai multe astfel de cazuri.

Unul dintre ele este cel al unei case construită acum mai bine de 100 de ani, din centrul Bucureștiului, aflată pe Calea Șerban Vodă, care a fost mutilată de lucrările de refacere a fațadei.

Ordinul Arhitecților București a atras atenția asupra acestui fenomen în „Raportul pentru București” din 2016 și 2018. Reprezentanții trag un semnal de alarmă în legătură cu aceste practici care duc la distrugerea clădirilor vechi:

În cazul clădirilor istorice, placarea cu polistiren – pe lângă anularea completă a esteticii fațadelor – blochează ventilația aerului, creând disconfort prin creșterea umidității în structură și în spațiile interioare. De asemenea, tâmplăriile au rolul lor în metabolismul caselor. Vechile tâmplării de lemn permit ventilarea aerului de la interior, lucrând împreună cu pereții de cărămidă și mortarele permeabile.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies