ARHIVA B365

Cum merg afacerile fabricilor din România care fac hainele H&M

Ca urmare a unei politici de expansiune susţinută, care va continua şi anul acesta, business-ul H&M din România a crescut anul trecut cu 32,9% comparativ cu 2012, până la 381,5 milioane de lei. Creşterea suedezilor este practic dublă faţă de cea a industriei producătoare din România catre susţine şi ea, în mică parte, business-ul H&M.

Retailerul de fashion suedez H&M a generat business în România cu mult înainte de a intra oficial pe plan local, prin deschiderea primelor magazine. Mii de români au lucrat şi încă lucrează indirect pentru „industria H&M” ca angajaţi ai unor fabrici din ţara noastră care produc, lohn sau integrat, pentru gigantul suedez. Din datele companiei, peste 20 de fabrici româneşti realizează articole vestimentare care ajung în magazinele H&M din România şi de peste graniţe. În 2013, din datele Ministerului de Finanţe, cele mai importate 9 companii care au contracte cu H&M au generat un business de aproximativ 600 de milioane de lei, cu 17% mai mult decât în 2012, informează Economica.net.

Conform datelor Ministerului de Finanţe aferente anului 2013, cea mai mare companie din industria textilă care produce pentru H&M, după cifra de afaceri, este Pandora Prod, care are două fabrici de producţie la Focşani şi Tecuci, ambele lucrând pentru gigantul suedez. Compania cu o istorie de aproximativ 20 de ani este deţinută de familia Simiz, una dintre cele mai prospere din judeţul Vrancea şi a raportat în 2013 afaceri de 128,8 milioane de lei, cu 24,5% mai mult decât cu un an în urmă. De altfel, societatea care are peste 1000 de salariaţi a reuşit să preia poziţia de lider în clasamentul celor mai mari furnozori H&M după căfra de afaceri de la Artifex Focşani.

Artifex Focşani, parte din grupul cu capital româno -suedez Sorste, din care face parte o altă companie ce produce pentu H&M, Sorste SA, a raportat în 2013 afaceri de 118,4 milioane de lei, cu 0,49% mai puţin decât cu un an în urmă şi un profit net de 1,8 milioane de lei. Atât Artifex SRL cât şi Sorste SA sunt legate de numele unui fost ministru al Tineretului şi Sportului din partea PDL, Sorina Plăcintă. Firma de produse textile Artifex este controlată de compania elvețiană Akris, care deține 99% dintre acțiuni, în timp ce Sorste SA are ca acţionar, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, pe Bucuraş (Plăcintă) Sorina Luminiţa cu 99,89% dintre acţiuni.

Mai mult, pe Economica.net.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button