Premieră în România: îţi poţi recupera obiectele personale pierdute, la biroul virtual

de:
20 nov. 2012
0 Afișari
Premieră în România: îţi poţi recupera obiectele personale pierdute, la biroul virtual

Biroul virtual de obiecte pierdute, obiecte găsite, a fost lansat, marţi, şi în România. Serviciul funcţionează deja în Germania, Elveţia, Austria şi nordul Italiei şi a înregistrat o rată de recuperare de peste 90% din bunurile pierdute de cetăţeni.

Sistemul se bazează pe marcarea de către proprietari a obiectelor personale cu coduri individuale şi înregistrarea acestora în baza de date online unică la nivel global. În cazul pierderii, găsitorul poate intra în contact cu proprietarul de drept al bunului, introducând codul de pe obiect pe site-ul ro.bringmeback.eu. „Serviciul online de obiecte pierdute, obiecte găsite vine să înlocuiască tradiţionalele birouri fizice de returnare a bunurilor găsite întâmplător, care, în ultimii ani au fost preponderent închise de instituţiile în care acestea funcţionau. Fiind un sistem online, ratele de returnare sunt extrem de ridicate, întrucât găsitorii sunt scutiţi de efortul de a se deplasa la Poliţie sau la cel mai apropiat birou fizic de returnare a obiectelor găsite întâmplător„, explică Robert Rothbart, director de proiect BringMeBack.

Pentru a înregistra bunurile pe care vrea să le recupereze în cazul pierderii, proprietarul trebuie să activeze gratuit, pe site, codurile unice lipite pe obiectele respective şi să declare valoarea de răscumpărare pe care este dispus să o dea pentru recuperarea bunurilor, în cazul pierderii lor. Anual, proprietarii trebuie să revalideze codurile pentru actualizarea bazei de date.

Cei care găsesc obiectele declarate pierdute pot intra rapid în contact cu proprietarii bunurilor respective prin introducrea codurilor unice pe site-ul ro.bringmeback.eu.

În discuţia dintre cel care a găsit obiectul pierdut şi proprietarul bunului se poate păstra anonimatul, în cazul în care cei doi nu vor să îşi divulge identitatea şi pot stabili cum se face livrarea şi cum se oferă recompensa. „Serviciul adresat românilor are şi o componentă care vine să protejeze identitatea persoanei care pierde şi a celei care returnează bunul găsit. Operatorii noştri pot să se implice, la cerere, în întregul dialog dintre cele două părţi pentru a finaliza returnarea obiectului în cele mai bune condiţii şi în cel mai scurt timp, asigurând anonimatul persoanelor„, a punctat Peter Rothbart.

Marker-ele autocolante cu codurile unice se pot aplica pe orice tip de obiecte, de la telefoane mobile, gadget-uri electronice, chei şi până la valize de voiaj, genţi, portofele, acte de identitate, ceasuri sau bijuterii, dar şi pe medalioanele animalelor de companie. Autocolantele cu coduri unice costă 5 lei, potrivit reprezentanţilor companiei. Marker-ele cu coduri unice pot fi cumpărate de pe site-ul companiei. Un set de folii autocolante pentru protejarea obiectelor de dimensiuni mici (inclusiv aparate foto), o etichetă universală din aluminiu, pentru genţi, rucsacuri, cufere, un breloc de aluminiu pentru protecţia cheilor sau un medalion pentru animalele de companie costă 34,99 lei fiecare. Un pachet Starter, care include trei etichete universale din aluminiu, un breloc şi trei folii autocolante cu coduri unice costă 119,99 lei, iar un pachet familial cu trei pachete Starter se vinde cu 239,99 lei. Preţurile includ TVA, iar livrarea se face gratuit.

Un singur sticker sau marker poate fi aplicat doar o singură dată pe un singur produs.

Acest sistem este o alternativă la ceea ce exista deja, însă trebuie luat în calcul faptul că acest serviciu reprezintă o alternativă internaţională pentru recuperarea bunurilor pierdute. De exemplu, dacă pierzi actele în Paris, costurile ar putea fi de 10 ori mai mari pentru a reface actele decât dacă vine un parizian şi le returnează„, a explicat Gabriel Oprea, manager de proiect BringMeBack.

În ţările în care sistemul este deja funcţional, s-a observat şi o reducere a iniţiativelor de furt de stradă şi o încurajare în a returna bunurile găsite, ca urmare a expunerii în loc vizibil a marker-ului cu cod unic. Pe de altă parte, faptul că acest serviciu de interes public are o arie de acoperire naţională şi transfrontalieră, face ca recuperarea obiectelor personale pierdute să fie cu mult mai sigură şi în cazul pierderii în alte ţări„, a completat Rothbart.

Potrivit datelor europene, la fiecare 35 secunde, cineva pierde cheia locuinţei sau pe cea a autoturismului personal, la fiecare 34 minute cineva îşi pierde notebook-ul, iar la fiecare 15 secunde se pierde un bagaj.

Un sondaj – test făcut în mai multe capitale europene clasează România pe ultimul loc în topul ţărilor în care bunurile pierdute sunt recuperate. Realizatorii studiului au „pierdut” intenţionat 30 de telefoane mobile. Dacă în alte state aproape toate au fost recuperate, în România doar 15 dintre acestea au fost duse la poliţie pentru a fi returnate proprietarilor.

Prin acest sistem, România se alătură altor patru state europene, în care recuperarea şi returnarea obiectelor pierdute de populaţie are o arie de acoperire naţională şi transfrontalieră, potrivit lui Peter Rothbart. În alte state, dacă persoanele care găsesc obiectele pierdute sunt de bună credinţă returnează bunurile proprietarilor în maxim 24 ore.

În cele patru state europene în care acest sistem funcţionează deja, rata de recuperare a obiectelor pierdute a crescut de la circa 30% la 80% – 90%. În România, datele arată că, în cazul telefoanelor mobile pierdute, doar 1% – 2% dintre acestea sunt recuperate.

Reprezentanţii proiectului speră ca, prin intermediul BringMeBack să crească rata de recuperare a obiectelor pierdute la circa 50%, în prima etapă, până când se va dezvolta şi simţul civic.

Valoarea totală a investiţiei în acest business se ridică la peste 100.000 euro, potrivit oficialilor companiei.

Cookies