Cum îți ferești copilul de droguri în București

22 aug. 2023
1358 Afișari
Cum îți ferești copilul de droguri în București
Cum îți ferești copilul de droguri în București | Foto: Maria Coman

Cum îți ferești copilul de droguri? Răspunsul simplu ar fi “Nu poți”. Pentru că realmente e foarte dificil să faci asta de unul singur, tu, pe persoană fizică, atâta vreme cât nici statul nici ministerele nici poliția, nici școala nicio instituție nu își pune problema unei strategii integrate, ferme și solide. 

Degeaba ne dăm cu fundul de pământ acum că un băiat de 19 ani, în care erau cele mai păcătoase substanțe (care dau și paranoia, și psihoze, și agitație, și anxietate și tot ce vrei) a omorât alți 2 tineri. Degeaba ne lamentăm că era sau nu de bani gata. Există și droguri de 5 lei doza și sunt la fel de periculoase.

Dealerii stau și pândesc copiii încă de la școala generală, știți de ce? Pentru că, dacă adolescentul de clasa a 11-a devine dependent și nu mai are din ce să își cumpere, le dă celor de la a zecea. Cei de la a zecea le dau celor de a noua. Și tot așa, nu vă imaginați că lucrurile funcționează altfel și putem noi să îi ferim. Nu, pentru că foamea deja dependentului de drog îl face să nu mai aibă niciun scrupul și să îl facă capabil de orice. Pe deja drogatul cu cocktailul ăla nu îl mai impresionează nimic și real probabil chiar nu știe că s-a urcat în mașină și a dat peste cineva. 

Deci, revenind, răspunsul simplu e “nu poți”. Am putea, dacă s-ar face în sfârșit ceva care să implice pe toată lumea. Centre de dezintoxicare, apropo, nu există mai deloc centre de stat și private sunt câteva și de obicei foarte scumpe. Nu vom scăpa de asta fără un efort comun, ba dimpotrivă, va fi din ce în ce mai rău. 

Nu are niciun sens și nicio utilitate să îi amenințăm pe toate drumurile că, dacă vor consuma, ajung la închisoare. Nu asta e soluția, nu asta e ieșirea. E necesar să le spunem copiilor și adolescenților și oricui ce li se întâmplă dacă, ce efect au substanțele, ce înseamnă fiecare dintre ele. Nu să îi amenințăm.

E necesar să fim acolo cu ei, e o luptă îngrozitoare pe care o duc ei înșiși să reziste când toată lumea o face. Și e foarte posibil să încerce, așa cum noi am fumat sau am băut alcool. Doar că, în acest caz, dependența se instalează mult mai repede. Și e mult mai distrugătoare pe termen scurt.

Departe de mine încercarea de a fi avocatul diavolului. Departe de mine de a îi găsi scuze băiatului. Nu e treaba mea să fac asta. Ce încerc să spun e că, de fapt, oricare dintre copiii noștri e în pericol în acest moment să devină victimă a drogurilor.  Ca și consumator sau, iată, ca și victimă a unui dependent.

Pentru că situația este scăpată complet de sub control și, cu toate acestea, nu se vede nicio preocupare în afară de diverse inițiative private. Știu adolescenți care au devenit dependenți și și-au distrus viața după două sleep over-uri la prieteni apropiați. Știu adolescenți care nu ies din casă pentru că fumează iarbă și le e frică să nu fie arestați. Nu e ușor să fii ca ei în perioada asta și ar fi frumos să fim aici să îi ajutăm și să îi sprijinim, chiar dacă uneori greșesc. Nu să se ascundă și să le fie frică și, pentru că, le e frică de noi să își distrugă viața. 

Să nu uitați, fiecare dintre copiii noștri e în pericol acum, să nu credeți că dacă suntem atenți e suficient. Este, poate, doar o chestiune de noroc.

Nota B365.ro – Tot Maria, mai jos:

Cookies