Cum îi descurajează Primăria pe bucureşteni să adopte maidanezi

de:
24 oct. 2013
0 Afișari
Cum îi descurajează Primăria pe bucureşteni să adopte maidanezi

La mai bine de o lună de la adoptarea Legea nr. 258/2013 privind câinii fără stăpân, bucureştenii nu s-au înghesuit să adopte patrupedele pentru a le scăpa de eutanasiere. Un reportaj incognito realizat de România Liberă, la adăpostul de animale al Primăriei situat pe bulevardul Theodor Pallady din Capitală, arată cum sunt descurajaţi bucureştenii să adopte maidanezi.

Încă de la intrare se simte mirosul puternic, de mâncare pentru animale amestecat cu urină, iar angajaţii adăpostului par, mai degrabă, deranjaţi de prezenţa iubitorilor de animale veniţi să adopte maidanezi. Cuştile de câini stau suprapuse, câte două-trei, de-a lungul peretelui adăpostului.

În adăpostul propriu-zis, care nu este mai mare de un vagon de metrou, mirosul devine insuportabil. În cuşti de un metru şi jumătate stau câte 6-7 câini, unii adunaţi covrig pe jos, alţii, neavând loc, stau în picioare printre excremente şi păr. Printre grilaje, animalele aşteaptă cuminţi, parcă dresate să fie liniştite când cineva vine să adopte. În clădirea de vizavi, unde condiţiile în care sunt ţinute animalele arată şi mai prost decât în primul adăpost. Cuştile sunt ruginite, pe jos este apă, mâncare nu există în cuşti. În schimb sunt excremente peste tot şi pare că nimeni nu se sinchiseşte să le adune. Aici, câinii par bolnavi şi murdari.

„Hai, luaţi-o pe asta!”, spune medicul veterinar al adăpostului, arătând spre prima cuşcă de la intrare. În cuşca de nici un metru erau două căţeluşe, una cu blana bej, întinsă pe un panel şi alta în picioare, atât de slabă încât i se puteau număra coastele.

„Luati-o pe asta, e proaspăt castrată!”, a răspuns ostil medicul veterinar. Deşi reporterul i-a spus că vrea să mai vadă şi alţi câini, medicul veterinar i-a spus că poate lua câinele pe loc, doar cu buletinul şi a pregătit deja o foaie de adopţie.

Pe site-ul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor scrie că pentru finalizarea adopţiei este nevoie de o copie a cărţii de identitate, dar şi de o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă domiciliul unde va fi îngrijit câinele. Medicul părea să nu ştie de aceste condiţii, deşi a fost întrebat de mai multe ori. În schimb, i-a răspuns otentativ reporterului, spunând că e nevoie doar de buletin. „Domnişoară, îl adoptaţi sau îl salvaţi?”, a întrebat medicul, când reporterul a cerut să vadă şi alţi câini, unii albi şi mai mici, aşa cum se vedeau mulţi în respectivul adăpost.

„Nu avem ce vă doriţi”, a mai spus angajata adăpostului, conducând reporterul spre ieşire.

Întrebat cât costă adopţia unui câine maidanez, gardianul a spus ca „e fără taxe”, iar la a doua adopţie se plăteşte 150 de lei, deşi Primăria Municipiului Bucureşti alocă 219 lei pentru capturarea fiecărui patruped.

„Şi cum ştiti care e a doua adopţie?”, a întrebat reporterul.

„A doua e a doua, nu?”, a răspuns gardianul.

Deşi s-a solicitat şi un punct de vedere de la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor referitor la condiţiile din adăpost, până la închiderea RL acest răspuns nu a fost furnizat.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat recent că de la declanşarea procesului de adopţie, 720 de câini fără stăpân au fost luaţi în grijă de asociaţii sau persoane fizice. Cu toate acestea, Oprescu şi-a luat angajamentul să rezolve problema maidanezilor în termen de 18 luni. Autorităţile locale au estimat că pe străzile Capitalei sunt în acest moment 65.000 de câini.

Citeşte şi: Bătaie de joc la adopţii de câini:Telverde indicat de Primărie face legătura la hingherii prinzători

Citiţi mai multe pe România Liberă.

Cookies