Noi măsuri anti-maidanezi: Primăria Capitalei vrea să „privatizeze” hingherii

de:
17 mai 2013
0 Afișari
Noi măsuri anti-maidanezi: Primăria Capitalei vrea să

Cele trei proiecte discutate vineri în dezbaterea publică se referă la stabilirea unor reguli pentru încheierea unor contracte între ASPA (autoritatea însărcinată cu capturarea, sterilizarea, adăpostirea câinilor vagabonzi la nivelul Municipiului București), medici veterinari și firme private pentru sterilizarea, capturarea, transportarea și reteritorializarea câinilor fără stăpân. Cele trei proiecte pot fi descărcate și citite aici.

„Am avut trei proiecte: unul privind contractarea serviciilor medicilor veterinari să vină să sterilizeze pe teren, al doilea proiect prevede îmbunătățirea felului în care facem contracte cu cabinete medicale veterinare în vederea sterilizării la ei în locații. Vechea hotărâre nu ne oferea un control foarte bun pe contract, nu puteam verifica dacă banul public s-a cheltuit așa cum trebuie. Și al treilea este extinderea capacității de capturare”, a declarat Răzvan Băncescu, coordonatorul proiectului din partea ASPA. 

În prezent, ASPA capturează, sterilizează și reteritorializează 30-35 de câini pe zi. Dacă prevederile noului proiect vor fi adoptate și implementate, prin externalizarea serviciilor cifra ar urma să creacsă peste 110 câini capturați pe zi, care în minim un an ar face ca sporul natural al maidanezilor din București să devină negativ. Băncescu a menționat că nu are dreptul legal de a face mai multe angajări, astfel încât externalizarea este singura soluție viabilă, în timp ce ASPA își va continua, în paralel activitatea în același sens.

„Nu putem tolera cazuri de mușcături la copii, la oameni care sunt în câmpul muncii și trebuie să își rupă din programul lor să ajungă la Matei Balș, la oameni care au dezvoltat deja o fobie în a coborî din mașini în fața blocului, nu avem cum. Câini rămân pe stradă, nu am nicio problemă să îi hrănească, dar să-i hrănească responsabil, să nu se ducă să verse sacul. Să aibă grijă de un câine, nu să pună mâncare să se aciueze zece câini”, a spus Băncescu referitor la propunerea de interzicere a hrănirii madianezilor pe domeniul public.

Astfel, măsura de control și amendare cu 5.000 de lei ar fi aplicată cu predilecție în zonele unde se înregistrează cea mai mare populație de haite și cele mai multe cazuri de atacuri ale maidanezilor. ASPA va constata și va soma Poliția Locală pentru a aplica măsurile impuse de noul proiect, dacă acesta va fi aprobat. Harta locurilor în care se petrec cele mai multe incidente legate de câinii comunitari poate fi consultată aici, într-un alt articol al B365.ro.

ASPA testează și o soluție nouă, minim-invazivă, pentru capturarea câinilor maidanezi, care ar fi mai eficientă decât cele din prezent. Totuși oficialul ASPA prezent la ședința publică nu a făcut precizări suplimentare referitoare la natura acesteia.

 În Bucuresti sunt circa 64.704 caini comunitari, cifra rezultand in urma unei numaratori partiale efectuate de ASPA, în septembrie 2012. Răzvan Băncescu a afirmat vineri că Bucureștiul are o capacitate de „găzduire” a unui număr între 65.000 și 70.000 de câini, iar ASPA a sterilizat, în 2012, circa 3000 de câini. Problema câinilor comunitari s-a acutizat în ultimul an, în contextul în care peste 16.000 de persoane au fost muşcate anul trecut de câini, cu 3.200 de persoane mai mult decât în anul anterior. 

La ședința publică de vineri au fost prezenți la sediul Primăriei Capitalei circa 50 de cetățeni. Cei care au luat cuvântul s-au arătat extrem de critici la adresa proiectului. Criticile acestora nu au fost însă legate concret de cele trei proiecte de astăzi, ci au vizat mai degrabă activitatea ASPA în general. Cetățenii din sală au cerut demisia conducerii ASPA și au acuzat că posibila externalizare a serviciilor ASPA ar reprezenta o sursă de corupție și „spălare de bani”.

Cookies