Cinci trucuri pentru a recunoaşte carnea bună de cea alterată

de:
29 mart. 2012
Cinci trucuri pentru a recunoaşte carnea bună de cea alterată

Pentru a face o diferenţă clară între un produs proaspăt şi unul alterat se impune, încă de la început, un examen organoleptic. Consumatorii îşi pot proteja sănătatea printr-o apreciere a calităţii produselor alimentare cu ajutorul celor patru simţuri: vizual, olfactiv, gustativ şi tactil.

Carnea proaspătă are o culoare placută, proprie speciei respective. Carnea de vită trebuie să aibă culoarea roşie intens, spre maroniu, cea de porc are coloraţia roşu pal, iar carnea de pui are culoarea alb-gălbui.

Produsele proaspete au o textură uşor umedă şi nelipicioasa, fără a lăsa zeamă. Cu cât carnea este mai veche, cu atât ea va lăsa mai mult lichid cu aspect tulbure.

Mirosul şi gustul trebuie să fie cel specifice sortimentului de carne, plăcute. Produsele nu trebuie să fie de sărate sau condimentate din abundenţă, iar gustul şi mirosul nu trebuie modificate.

La atingere, prin apăsare, o bucată de carne proaspătă îşi va recăpăta forma. În schimb, produsele vechi nu mai sunt la fel elastice şi nu mai pot reveni la stadiul iniţial.

Cei care vor să cumpere carne cu os trebuie să ştie că aspectul oaselor şi măduva din interiorul lor indică perfect gradul de prospeţime. Aspectul exterior al oaselor trebuie să fie fin, cu o culoare clară, fără pete, iar măduva, în cazul produselor proaspete, are culoarea roz.

“Un alt aspect deosebit de important este modul în care este expusă carnea în magazin. Aceasta trebuie să fie expusă în vitrina frigorifică, nu în tăvi aşezate deasupra vitrinei, nici agăţată în cui. De asemenea, e bine să verificaţi dacă vitrina funcţionează, apropiind mâna de vitrină. Dacă simţiţi aerul rece degajat de aceasta, puteţi avea certitudinea că produsele au fost păstrate în condiţii proprii”, a explicat Valentin Soneriu, directorul general al companiei Carmolimp, unul dintre cei mai mari producători şi distribuitori de carne ambalată.

În prezent, lanţul operează 50 magazine proprii şi peste 60 de unităţi în sistem franciză.