Cum fură românii gaze. Cele mai folosite metode de a fenta contoarele

de:
06 mart. 2013
1083 Afișari
Cum fură românii gaze. Cele mai folosite metode de a fenta contoarele

Camera de bicicletă subţiază factura de gaz

O metodă folosită de cei care vor să plătească mai nimic la factura de gaze este aceea a demontării contorului, informează Rtv.net

„Se demontează contorul, iar în locului lui, între ţeava în care vine gazul din reţeaua de distribuţie şi cea care intră în casă, se montează o cameră de bicicletă, un furtun, astfel încât gazul nu mai este înregistrat”, povesteşte un instalator.

Metoda este una la care apelează şi aceia care au rămas fără contor pentru că nu au plătit factura de gaze. Mulţi dintre proprietarii care intervin asupra contorului, la momentul controului anual, declară că li s-au furat aparatele de înregsitrare a gazelor.

Metoda de furt cu pompa de umflat

Din disperarea de a nu plăti mulţi bani la gaze, unii proprietari apelează la o metodă mai veche, care nu merge la orice contor.

Conform aceluiaşi instalator metoda se pune în practic astfel: „Se demonteză o parte a contorului, nu cea pe care intră gezele din reţeaua de distribuţie, aceea pe unde gazele intră în casă şi se suflă cu o pompă de umflat. Contorul dă înapoi.”

Metoda de furt de gaze „naturală”

O altă metodă la care apelează unii proprietari pe timp de iarnă este una cât se poate de naturală, adică se aruncă o găleată de apă pe contor când afară este ger şi acesta îngheaţă. Gazele trec în continuare prin aparatul de înregistrat, dar nu înregistrează nimic. Un astfel de contor, îngheţat, scoate un zgomot ciudat. Contorul se strică, se strică pinioanele, dar o iarnă funcţionează aşa.

Cum se pedepseşte furtul de gaze

„Distrigaz Sud Reţele nu are posibilitatea legală să aplice sancţiuni. În cazul în care sunt depistate intervenţii neautorizate asupra mijloacelor de măsurare (contorului) de gaze naturale, fiind indicii de săvârşire a unei fapte prevăzute de legea penală, acestea sunt înaintate spre soluţionare organelor competente. În acest sens, Distrigaz Sud Retele a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române privind prevenirea şi combaterea sustragerilor de gaze naturale şi a elementelor componente ale reţelelor de distribuţie a gazelor naturale”, a declarat, Amalia Anghel, purtător de cuvânt al distribuitorului de gaze GDF Suez Energy România.

Cookies