Cum funcționează un sirop de tuse și de ce este un remediu bun? (P)

28 ian. 2022
229 afișări
Cum funcționează un sirop de tuse și de ce este un remediu bun? (P)
Cum funcționează un sirop de tuse și de ce este un remediu bun?

Tusea este un reflex de protecție al organismului, prin care corpul încearcă să elimine substanțele nedorite din căile respiratorii. De cele mai multe ori, tusea nu poate fi controlată și este deranjantă. În special în contextul actual, dominat de teamă, orice semn de boală este privit cu suspiciune.

Tipuri de tuse si remediile potrivite

Tusea este de mai multe feluri, iar fiecare tip de tuse necesită un altfel de remediu. Primul lucru pe care trebuie să-l faci, în afară de un consult de specialitate, este să identifici tipul de tuse de care suferi:

  • tuse seacă – cauzată de iritarea căilor respiratorii superioare (cavitatea nazală, gât, laringe)
  • tuse productivă – cauzată de acumularea excesului de mucus și secreții la nivelul traheei și plămânilor

Un sirop de tuse reprezintă cel mai la îndemână remediu pentru ameliorarea simptomelor deranjante. Acesta conține, de regulă, ingrediente naturale și nu necesită prescripție medicală pentru eliberare.
Pentru tusea seacă, cel mai indicat este un sirop pe bază de pătlagină, iar pentru cea productivă se recomandă siropurile pe bază de eucalipt, mentă, vitamina C.

Dar care este mecanismul din spatele acestui remediu? Cum acționează un sirop de tuse asupra organismului? Pentru a afla acest lucru, este important de înțeles ce anume provoacă tusea și ce este ea.

Cum acționează siropul de tuse
Cum acționează siropul de tuse

Tusea seacă

Așa cum îi spune și numele, acest gen de tuse nu produce flegmă sau mucus. Ea este asociată cu simptome precum iritație, mâncărime. Ea poate fi provocată fie de o alergie, fie de o infecție virală a tractului respirator superior. Mucoasa are la suprafața ei niste cili ca niste perișori care au mișcări ritmice sincrone.

Când inspiri, mucoasa prinde și înglobează în mucus cele mai mici particule, apoi, prin mișcările cililor de la suprafață, le elimini din organism fie prin tuse, fie prin înghițirea secrețiilor.

În anumite circumstanțe, acest mecanism de protecție poate fi afectat, de exemplu, în infecțiile virale. Mucusul devine mai vâscos, cilii nu se mai pot mișca și astfel procesul natural de curățare se blochează, iar agenții patogeni acționează.

Un sirop de tuse cu pătlagină poate fi un ajutor valoros atunci când te confrunți cu această afecțiune. Pătlagina conține substanțe ce pot contribui la reducerea inflamației. Conține alantoină, cu acțiune benefică împotriva germenilor și bacteriilor, cu efect răcoritor. Pătlagina poate ameliora disconfortul și iritațiile minore, datorită barierei protectoare formate peste membrana mucoasă afectată.

Mierea este un alt ingredient din componența celor mai multe variante de sirop de tuse. Acest aliment are proprietăți antibacteriene care ajută la uciderea bacteriilor care provoacă tusea seacă. Mierea conține potasiu, calciu, mangan, fosfor și cupru, care ajută la repararea și stimularea creșterii țesuturilor.

Tusea productivă

Aceasta este benefică pentru organism, căci ajută la eliminarea secrețiilor din căile respiratorii, fiind un mecanism de apărare a corpului. Sunt recomandate expectorantele, pentru a ajuta la stimularea secreției, lichefierii sau expulzarea sputei de la nivelul căilor respiratorii. Un sirop de tuse pe bază de cimbru este foarte eficient. Cimbrul susține secreția mucusului la nivelul tractului respirator superior, ajutând expectorația. În plus, are un efect calmant asupra gâtului, faringelui, corzilor vocale, este antibacterian și ajută la fortificarea sistemului imunitar.

Opțiunile în ceea ce privește remediul pentru tuse sunt multiple. Este important să alegi corect, să urmezi recomandările specialiștilor și să îți fortifici sistemul imunitar. Deși se adresează simptomelor, nu cauzelor, siropurile sunt benefice. Ele ajută organismul să lupte cu infecția.

Cookies