Cum funcţionează terapia cu ajutorul nisipului şi cui i se potriveşte. DETALII

de:
21 mai 2019
10 Afișari
Cum funcţionează terapia cu ajutorul nisipului şi cui i se potriveşte. DETALII

La ce te gândești când ai în fața ta o lădiță cu nisip și miniaturi? Poate la mare și la copii. În Sectorul 6, ne gândim și la o formă inedită de terapie – cea prin jocul cu nisip. În fiecare zi de miercuri, 8 prichindei din comunitatea noastră se simt ca la mare și se bucură de nisip, într-un cadru plăcut, la Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală Conacul Golescu Grant.
Până în prezent, aproximativ 90 de copii, beneficiari ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, au fost incluși în Sandwork Expresiv, un proiect de terapie cu ajutorul nisipului, demarat în 2015.

Tehnica are ca avantaj folosirea unui mecanism non-verbal care, de multe ori, se dovedește insuficient pentru a exprima o trăire. Când copilul utilizează nisipul, acesta nu spune doar o poveste despre sine, ci găsește căi de a pune împreună lumea interioară și cea exterioară. Iar scopul terapiei este de a activa resursele psihologice necesare pentru a gestiona și depăși situația de stres cu care se confruntă.

Această metodă poate fi aplicată pentru copiii care se confruntă cu lipsa unui atașament sigur cu un adult, traume psihologice legate de abandon, abuz, neglijare sau lipsa de stimulare corepunzătoare pentru dezvoltarea aptitudinilor cognitive, motrice, emoționale și de socializare.

Programul de sprijin emoţional a fost demarat prin parteneriatul dintre Asociaţia Sol Mentis şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, iar un rol important în desfășurarea activităților l-au avut cei peste 50 de voluntari, majoritatea angajați ai DGASPC Sector 6, care în timpul liber s-au implicat în proiect și au supravegheat evoluția fiecărui copil în parte.

În acest an, 8 copii ai Centrului de zi Giuleşti, acompaniaţi de 8 adulți voluntari, de diferite profesii şi vârste, vor participa la 13 sesiuni de terapie. Până în prezent, proiectul s-a bucurat de un adevărat succes și nu a înregistrat nicio absență din partea micilor pacienți! Pentru că joaca cu nisip este un lucru firesc pentru orice copil, indiferent de vârstă.

Cookies