Cum funcţionează avertizorul seismic inventat de români

de:
16 nov. 2012
1 Afișari
Cum funcţionează avertizorul seismic inventat de români

În plus, nicio clădire nu se năruie în secunda zero a unui seism; prin urmare, există multe zeci de secunde care pot face diferența dintre viață și moarte.

În funcție de magnitudinea seismului ce urmează, raportat la clădirea în care este instalat avertizorul, acesta avertizează sonor pericolul cu cca. 30 – 40 de secunde înainte de sosirea undei seismice distrugătoare și execută automat procedurile de siguranță.

Cel care s-a implicat în îmbunătățirea celui mai performant avertizor seismic aflat pe piață în România este cercetătorul Mircea Manolescu. Acest tip de avertizor se găsește aproape în fiecare casă din zonele cu risc seismic din SUA.

Dr. Ing. Mircea Manolescu este de mai multe ori premiat. Printre aceste premii se numără și modulul individual de protecţie care este destinat salvării vieţii utilizatorului în timpul unui seism. Acest modul poate să asigure condiţiile de supravieţuire până la încetarea pericolului sau, în cazul în care imobilul se prăbuşeşte, până la eliberarea ocupantului, oferindu-i protecţie chiar şi în timpul operaţiei de descarcerare.
Pe lângă principala caracteristică, și anume cea de avertizare, același avertizor execută automat procedurile de siguranță: prin sistarea alimentării cu gaze, apă, electricitate, agent termic. De asemenea, poate fi programat să pornească sistemele de siguranță, de salvare de date, de trecere pe generatoare de urgență, sau de activare a sistemelor de alarmă și protecție a bunurilor mobile etc. Se pot activa orice alte tipuri de sisteme de siguranță existente în imobil, în funcție de opțiunile solicitate de beneficiar.

Aceste avertizoare au ajuns pe piața din Romania acum 4 ani și pot fi montate pe orice tip de clădire. Prețurile variază între 1 500 de lei și 3 200 de lei, informează descopera.info

Recent, a fost mărită lista clădirilor pericol public ce riscă să cadă la cutremur, în Bucureşti. Lista poate fi consultată aici. 

 

Cookies