Cum fac bucureștenii salata de boeuf? Mai degrabă cu pui, neapărat cu artă și, mai ales, fără mazăre (sondaj)

16 dec. 2022
826 afișări
Cum fac bucureștenii salata de boeuf? Mai degrabă cu pui, neapărat cu artă și, mai ales, fără mazăre (sondaj)
Cum fac bucureștenii salata de boeuf? Mai degrabă cu pui, neapărat cu artă și, mai ales, cu un nu destul de categoric pentru mazăre (sondaj)

Când anume a devenit salata de boeuf mâncare tradițională de Crăciun, Revelion, Paște, nunți, botezuri și alte mese festive în familie și în afara ei este destul de greu de stabilit la scara istoriei noastre culinare. Și, la urma urmelor, nu e clar nici cu/la ce ne-ar ajuta.

Un singur preparat, mai multe dezbateri esențiale

Că e musai în meniu de sărbători este un fapt de viață și tacâmuri pe care îl acceptăm ca atare, că oricum sunt alte probleme ale prezentului salatei de boeuf cu care ne confruntăm.

Trei dintre ele sunt majore, iar aceste trei sunt următoarele:

  • Se pune sau NU SE PUNE MAZĂRE? (caps lock intenționat, mazăre-haterii înțeleg de ce)?
  • Cu ce carne se faca, în viața reală, salata de boeuf?
  • Ornarea spectaculoasă e obligatorie sau e minimalist-facultativă?

Ar mai fi și alte probleme secundare, cum ar fi cele legate de castraveciori (în saramură sau în oțet – e o dezbatere reală, să știți), gogoșari (se pun sau nu?) și chestiunea cu maioneza – de casă sau de supermarket?

Mulțumită website-ului temanac.ro, tocmai se făcu lumină în subiectul major «salata de boeuf: cum o fac, de fapt, bucureștenii?”

Cum se face salata de boeuf la București

În bucătăriile din București, chestiunile semnificative mai sus pomenite sunt clare, arată rezultatele unui sondaj realizat de site-ul mai sus menționat:

  • 65% dintre bucureșteni NU pun mazăre  
  • 63% fac salata de boeuf cu carne de pui, deci doar 37% folosesc carnea de vită
  • 47% alocă ornatului mai mult de 15 minute pentru ornat, 43% mai puțin de 2 minute și doar 10% nu ornează 
  • 94% fac maioneză de casă, deci nu categoric pentru maioneza de supermarket

La nivel național, situația se prezintă astfel:

  • 70% dintre români fac salata boeuf cu pui în loc de vită
  • 92% pun maioneză făcută în casă
  • 64,3% sunt categorici: se pune și mazăre

Bucovinenii sunt cei mai mari fani mazăre: peste 90% consideră că e obligatorie în  rețetă.

Nu ne putem despărți de acest subiect important de sărbători fără să vă amintim că, între timp, a apărut o invenție extraordinară: legumele tăiate perfect pentru salata asta, prefierte și congelate, care simplifică mult, mult de tot situația din bucătărie, Desigur, dacă nu ne confruntăm deodată și la acest capitol cu o dezbatere de genul celei „cu sau fără mazăre.”

Îți recomandăm să citești și:

Cookies