Când anume a devenit salata de boeuf mâncare tradițională de Crăciun, Revelion, Paște, nunți, botezuri și alte mese festive în familie și în afara ei este destul de greu de stabilit la scara istoriei noastre culinare. Și, la urma urmelor, nu e clar nici cu/la ce ne-ar ajuta.
Că e musai în meniu de sărbători este un fapt de viață și tacâmuri pe care îl acceptăm ca atare, că oricum sunt alte probleme ale prezentului salatei de boeuf cu care ne confruntăm.
Trei dintre ele sunt majore, iar aceste trei sunt următoarele:
Ar mai fi și alte probleme secundare, cum ar fi cele legate de castraveciori (în saramură sau în oțet – e o dezbatere reală, să știți), gogoșari (se pun sau nu?) și chestiunea cu maioneza – de casă sau de supermarket?
Mulțumită website-ului temanac.ro, tocmai se făcu lumină în subiectul major «salata de boeuf: cum o fac, de fapt, bucureștenii?”
În bucătăriile din București, chestiunile semnificative mai sus pomenite sunt clare, arată rezultatele unui sondaj realizat de site-ul mai sus menționat:
La nivel național, situația se prezintă astfel:
Bucovinenii sunt cei mai mari fani mazăre: peste 90% consideră că e obligatorie în rețetă.
Nu ne putem despărți de acest subiect important de sărbători fără să vă amintim că, între timp, a apărut o invenție extraordinară: legumele tăiate perfect pentru salata asta, prefierte și congelate, care simplifică mult, mult de tot situația din bucătărie, Desigur, dacă nu ne confruntăm deodată și la acest capitol cu o dezbatere de genul celei „cu sau fără mazăre.”
Îți recomandăm să citești și: