ARHIVA B365

Cum explică Metrorex decizia care i-ar putea lăsa fără loc de muncă pe 300 de angajaţi ai Romprest

Protestul anunţat de Uniunea Sindicatelor Libere Metrorex (USLM) a avut în vedere „decizia unilaterala a directorului general Metrorex, Aurel Radu, de a incredinta fara licitatie, activitatea de salubirzare de la metrou, incepand cu data de 17.04.2014, unei firme de catering cu maxim 30 de angajati, ceea ce va conduce la instaurarea unei stari de mizerie de neconceput, lasand totodata fara un loc de munca, pe cei 300 de angajati Romprest dintre care 51 dintre acestia sunt fosti salariati Metrorex externalizati in anul 2003, oameni care au o activitate la metrou de peste 30 de ani”, se precizează în comunicatul de presă, remis B365.ro, luni.

La protestul de marţi au participat peste 120 de angajaţi ai Romprest. Mai multe detalii aici.

În replică, Metrorex a transmis un comunicat de presă, în care a explicat de ce s-a ajuns în această situaţie.

„S.C. METROREX S.A. face cateva precizari referitoare la comunicatul de presa emis de „UNITATEA” Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou in data de 14.04.2014:

In data de 17.04.2014 va inceta Acordului cadru, incheiat pe o perioada de 4 ani cu Asocierea S.C. ROMPREST SERVICII INTEGRATE S.R.L. si S.C. COMPANIA ROMPREST SERVICE S.R.L. pentru asigurarea serviciilor de salubrizare a spatiilor publice din metrou. Pentru achizitia in continuare a serviciilor mentionate, S.C. METROREX S.A. a initiat o procedura de achizitie de licitatie deschisa conform O.U.G. nr. 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in ultimul trimestru al anului 2013. Având in vedere solicitarile de clarificare precum si contestatiile formulate, care au condus la nefinalizarea procedurii pana la aceasta data si pentru asigurarea serviciilor de salubrizare strict necesare in statiile de metrou, S.C. METROREX S.A. a procedat la initierea in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (S.E.A.P.) a unui anunt pentru achizitionarea serviciilor mentionate, prin cumparare directa, cu respectarea prevederilor legale aplicabile in domeniul achizitiilor publice, in urma caruia a atribuit un contract cu durata de 3 luni, durata apreciata ca fiind necesara finalizarii procedurii de licitatie pentru un nou acord cadru cu durata de 4 ani.

Apreciem ca fiind nefondate manifestarile de pichetare anuntate, S.C. METROREX S.A. neputand interveni in deciziile unei societati comerciale cu care are relatii contractuale, respectiv ROMPREST SERVICII INTEGRATE S.R.L.”, anunţă Metrorex, în comunicatul citat.

Ulterior, reprezentanţii USLM au transmis, într-un comunicat de presă, că negocierile cu conducerea Metrorex pe acest subiect au eşuat şi au anunţat că după sărbătorile de Paşti vor relua protestele. „În urma discutiilor purtate in data de 15.04.2014 cu dl. Aurel Radu – Director General Metrorex, nu s-a putut gasi nici o solutie de rezolvare a acestei situatii, deoarece SC Metrorex SA nu isi asuma nici un fel de responsabilitate fata de cei 51 de salariati externalizati in anul 2003, desi aceasta decizie a fost luata unilateral de catre SC Metrorex SA, precum si faptul ca in conformitate cu Legea nr. 67/2006, art. 5, alin. (1), Codul Muncii, art. 173, alin. (2) si Directiva Consiliului Europei 2001/23/CE din 22.03.2001, SC Metrorex SA, ori de cate ori scoate la licitatie activitatea de salubrizare de la metrou, activitate care de fapt ii apartine, SC Metrorex SA are calitatea de cedent, astfel ca are obligatia atat morala cat si legala de a proteja drepturile si locul de munca al angajatilor externalizati.

Incepand cu data de 18.04.2014 toti cei 300 de angajati Romprest – Salubrizare Metrou vor fi nevoiti sa isi ia concediu fara salariu pana cand se va initia procedura de concediere colectiva conform Codul Muncii, neexistand alte locuri de munca disponibile pentru acestia in cadrul Societatii, fapt pentru care, imediat dupa sarbatorile de Pasti, Sindicatul Salubrizare Metrou isi va relua protestele, inclusiv prin organizarea unui miting in fata Guvernului Romaniei”, au precizat reprezentanţii USLM, în comunicatul citat.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button