Cum era să fii copil în București acum 300 de ani I În weekend, la Casa Filipescu-Cesianu, copiii pot afla istoria jocului urban din secolele trecute

02 iun. 2022
490 Afișari
Cum era să fii copil în București acum 300 de ani I În weekend, la Casa Filipescu-Cesianu, copiii pot afla istoria jocului urban din secolele trecute
Cum era să fii copil în București acum 300 de ani I În weekend, la Casa Filipescu-Cesianu, copiii pot afla istoria jocului urban din secolele . trecute

Desigur, copiii bucureștenilor de acum 300 de ani tot copii erau, pentru că timpul nu are nicio însemnătate pentru copii. Adulții au stabilit că timpul trece, nu copiii. Ce însemna să fii copil în București în secolele trecute când mereu erau războaie, ocupații și epidemii? Cum se jucau cuconașii? Dar cei sărmani? Aveau jucării? Ce fel de jucării? Care era statutul lor juridic? Ce drepturi aveau? Toate răspunsurile le aflați în următoarele weekenduri din luna iunie la Casa Cesianu Filipescu din București.

Istoria copilăriei românești este un subiect ieșit din tiparele marilor istorii. Istoricul Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipului București este cel dintâi care, în anul 2006, a publicat o carte despre copilăria românilor.

fetita, interbelic
În zilele de sâmbătă ale lunii iunie, copiii sunt așteptați la Casa Filipescu Ceasianu pentru o călătorie în trecut.

Adrian Majuru, “Copilăria la români. Istorie și prognoză 1850-2050”, o carte de referință despre viața copiilor 

Copilăria la români. Istorie și prognoză 1850-2050” este un volum semnat de Adrian Majuru, istoric specilizat în istoria Bucureștiului, dar și antropograf și publicist. Ca să scrie cartea, Adrian Majuru a studiat zeci și zeci de documente de arhivă, manuscrise inedite, articole din presa vremurilor, lucrări de specialitate. Cu ajutorul a două studii de caz, Adrian Majuru prezintă vârstele copilăriei în medii precum Familia Domnitoare – educația și formarea intelectuală a tânărului Principe Carol, viitorul Rege Carol al II-lea, și într-o familie de clasă mijlocie. Autorul analizează și destinul generației viitoare, al copiilor ajunși la maturitate în preajma anului 2050 – generațiile X și Z-.

fetita, intrerbelica, mmb
Foto credit viabucuresti.ro.

În zilele de sâmbătă ale lunii iunie, copiii sunt așteptați la Casa Filipescu Ceasianu pentru o călătorie în trecut. Începe școala de vara a MMB

Muzeul Municipiului București îi invită pe cei mici la programul educativ „Joc și joacă în Bucureștii secolelor trecute”, dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani. În cadrul atelierelor vor fi abordate subiecte precum jocul și istoria jocului în mediul urban, prin ilustrarea a ceea ce înseamnă să fii copil în diferite perioade ale istoriei. Programul face parte din Școala de vară la MMB și include 4 ateliere care vor avea loc la Casa Filipescu-Cesianu, după cum urmează: Sâmbătă 4 iunie, 10.00-12.00 – Program Dedicat secolului XVIII. Sâmbătă 11 iunie, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XIX. Sâmbătă 18 iunie, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XX. Sâmbătă 25 iunie, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XXI. Locuri disponibile/atelier: 15 copii. Taxa: 20 lei/copil/atelier. Durata: 2 ore, 10.00-12.00.

Atelierele vor fi susținute de Andreea Mâniceanu, Muzeograf MMB – Casa Filipescu-Cesianu. Înscrierea este obligatorie prin email educaț[email protected], precizând numărul de telefon, numele și vârsta copilului.

Conținutul educativ-creativ este precedat de o vizită ghidată la „Muzeul Vârstelor”

MMB: “În cadrul atelierelor din programul educativ „Joc și joacă în Bucureștii secolelor trecute”, copiii vor căpăta prin joacă noțiuni despre copilăria secolelor trecute până în prezent. Punând accentul pe creativitate și mișcare, pe parcursul celor patru ateliere ne dorim că participanții să se familiarizeze cu perioadele istorice, aflând despre activitatea cotidiană și copilăria din secolele precedente. Vor fi abordate subiecte precum jocul și istoria jocului în mediul urban, prin ilustrarea a ceea ce înseamnă a fi copil în diferite perioade ale istoriei. Conținutul educativ-creativ este precedat de o vizită ghidată în „Muzeul Vârstelor”. Partea practică a atelierelor va cuprinde activități precum: desen, pictură, jocuri din perioada temei atelierului, copiii având ocazia să-și creeze propriile jucării, inspirați de obiectele din muzeu, abilități practice, realizarea de fișe de lucru”. Atelierele vor fi grupate în jurul a patru teme.

copii, interbelic
Foto credit MMB.
Joc și joacă în Bucureștiul secolului al XVIII-lea” sau cum era să fii copil acum 300 de ani

MMB: “De-a lungul timpului, copilăria a fost privită diferit, în funcție de cultura și credințele fiecărei perioade istorice. În secolul al XVIII-lea, a fi copil nu era tocmai ușor, căci desele războaie austro-ruso-turce purtate pe teritoriul Țărilor Române, ocupațiile militare, epidemiile de ciumă, foametea și schimbările de domni, dădeau tuturor, dar mai ales copiilor, un sentiment de nesiguranță, de teamă și neliniște. Însă cu toate acestea, universul copilăriei și-a păstrat bucuriile sale. Atelierul „Joc și Joacă în Bucureștii secolului al XVIII-lea” oferă participanților șansa de a descoperi lumea copilăriei secolului al XVIII-lea, prin prezentarea jocurilor specifice acestei perioade, cât și a relatărilor despre ce înseamna a fi copil în urmă cu 300 de ani. În cadrul atelierului, copiii vor participa la activități precum jocuri de rol, crearea propriilor povești despre cum ar fi arătat o zi din viața lor în secolul al XVIII-lea, dar și realizarea de activități manuale”.

jucarii, vechi
Jucăriile copiilor lui Tudor Arghezi, Mitzura si Baruțu.

Joc și joacă în Bucureștiul secolului al XIX-lea”; “Elita comandă jucării din străinătate, în timp ce copiii sărmani își improvizau propriile jucării”

MMB: “Deși viața obișnuită a unui copil în secolul al XIX-lea nu cunoștea atât de multe bucurii ca în zilele noastre, o privire mai atentă descoperă că jocul și bună dispoziție au fost întotdeauna strâns legate de lumea copilăriei. Jucăriile, rudimentare sau sofisticate, în funcție de statutul social al părinților, nu au lipsit din viața unui copil de secol al XIX-lea. Elita comandă jucării din strainătate, în timp ce copiii claselor mai puțin înstărie își improvizau propriile jucării. În cadrul atelierul „Joc și joacă în Bucureștii secolului al XIX” participanții vor descoperi care erau jucăriile cele mai îndrăgite ale perioadei, cât și jocurile cele mai populare. Cu ajutorul activităților menite să dezvolte creativitatea, copiii își vor putea crea propriile jucării, pentru a concepe jocuri originale. Vom da frâu liber fanteziei și vom afla ce înseamnă ați trăi copilăria în secolul al XIX-lea”.

copii, cu steaua, bucuresti, interbelic
Copiii cu Steaua in Bucuresti. Foto credit Nicolae Ionescu.
Joc și joacă în Bucureștiul secolului XX”: “Copiii aveau păpuși, mașinuțe, seturi de construcție, dar mai ales soldăței de tablă”

MMB: “Începând cu secolul XX, statutul copilului se schimbă, devenind centrul atenției familiei. De asemenea, tot în această perioadă se constată o creștere semnificativă a industriei divertismentului pentru copii. Copiii de la începutul acestui secol aveau ca și azi, păpuși, mașinuțe, seturi de construcție și de ceai, dar mai ales, soldăței de tablă, trenulețe, mașinuțe și jucării cu arc, capabile să se miște singure. Aceasta a fost minunea începutului de secol XIX: arcurile și rotițele ce făceau jucăriile să prindă viață”. Atelierul „Joc și joacă în Bucureștiul secolului XX” este o invitație de a descoperi împreună jucăriile și jocurile bunicilor și părinților. Participanții pot aduce dacă doresc jucării din această perioadă care au aparținut membrilor familiei, realizând astfel o comparație între jocurile generațiilor, urmând să descoperim împreună dacă jucăriile secolului XIX mai sunt o atracție a copilăriei actuale.

Magazin de jucarii in Bucuresti, in perioada interbelică. Foto credit viabucuresti.ro.
Joc și joacă în Bucureștiul secolului XXI”: Copiii jucau „Baba oarba”, „Șotron”, „Țară, țară vrem ostași”, „Elastic”

MMB: “Tema ultimului atelier este dedicată secolului prezent. Mai mult ca în oricare perioadă, secolulul XXI oferă o diversitate a jocurilor și jucăriilor, datorită evoluției tehnologiei. Pornind de la această premisă pe parcursul pe atelierului vom crea o paralelă între copilăria actuală și copilăria perioadei comuniste. Vom pune accentul pe jocuri în aer liber, precum „De-a v-ați ascunselea”, „Baba oarbă”, „Șotron”, „Țară, țară vrem ostași”, „Elastic”. De asemenea, atelierul va cuprinde și o discuție liberă purtată cu copiii despre jocurile lor preferate și cum i-au ajutat acestea să depășească perioada grea a pandemiei”.

Cookies