Cum era prezentat la ştiri Bucureştiul blocat de nămeţi, în 1969 VIDEO

de:
05 feb. 2012
5 Afișari
Cum era prezentat la ştiri Bucureştiul blocat de nămeţi, în 1969 VIDEO

Un jurnal de ştiri din România comunistă, difuzat în 1969, arată cum era relatată o cădere masivă de zăpadă în vremurile „epocii de aur”. Filmul-document, aflat în arhive, se numeşte ,,Carnet de iarnă” şi este construit sub forma unui şablon în arta limbajului de lemn. Hiperbolele şi metaforele ar fi putut transforma relatarea într-o operă de artă dacă nu servea unui scop anume: propaganda comunistă.
Astfel, chiar din primele secunde ale materialului telespectatorii puteau afla că „s-au trezit peste noapte împotmoliţi în frumos” şi că „primii care au protestat împotriva acestei estetici cam abuzive au fost automobiliştii de toate mărcile”. Cu toate că bucureştenii erau împotmoliţi în frumos „viaţa şi-a urmat cursul ei normal” în ciuda faptului că mijloacele de transport în comun care asigurau buna funcţionare a Capitalei  „au adoptat ca tactică şi strategie alinierea în lungi şi întârziate coloane„.
Jurnalul, citit pe-un ton triumfător, subliniază şi importanţa utilajelor de deszăpezire. La acest capitol aflam prin omisiune că acestea „n-au putut împiedica să se piardă întâlniri” şi nicidecum că n-au putut să deszăpezească Bucureştiul. Materialul îi aminteşte şi pe „oamenii harnici”, care de fapt erau scoşi cu forţa din case, dar şi pe  „ostaşii şi ofiţerii din primele rânduri care au pornit o bătălie veselă, dar mai ales obositoare împotriva zăpezii. Pe unde au intrat în acţiune şi motorizatele, victoriile au fost remarcabile„, se arată în jurnalul vremii.

Cookies