Cum e sărbătorită la București Ziua Limbii Române. PMB: Dezbateri, întâlniri cu scriitori, documentare, expoziții, concerte, sesiuni de lectură și un exercițiu de dictare

31 aug. 2023
124 afișări
Cum e sărbătorită la București Ziua Limbii Române. PMB: Dezbateri, întâlniri cu scriitori, documentare, expoziții, concerte, sesiuni de lectură și un exercițiu de dictare
Cum e sărbătorită la București Ziua Limbii Române. PMB: Dezbateri, întâlniri cu scriitori, documentare, expoziții, concerte, sesiuni de lectură și un exercițiu de dictare. FOTO: Agerpres

De Ziua Limbii Române, 31 august, PMB organizează mai multe evenimente în București. Programul este divers și cuprinde dezbateri, întâlniri cu scriitori, documentare, expoziții, conferințe, concerte, audiții, sesiuni de lectură și un inedit exercițiu de dictare.

Ziua Limbii Române, sărbătorită la București

De Ziua Limbii Române, Primăria Municipiului București organizează mai multe evenimente prin care omagiază limba română, transmite PMB într-un comunicat.

Joi, 31 august, de la ora 18:00, la Biblioteca Metropolitană București are loc o Sesiune de Lectură Publică, în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” (Șoseaua Cotroceni nr. 32, zona delimitată pentru picnic).

Sesiuna de lectură este susținută de Ioana Crăciunescu, Gabriela Toma și Dan Mircea Cipariu, scriitori și poeți care au publicat în ultimii trei ani volume foarte valoroase, premiate atât în România, cât și în afara țării.

Sursa foto: Primăria Capitalei
Sursa foto: Primăria Capitalei

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează mai multe evenimente care își propun să ofere informații legate de DOOM 3, declarații ale scriitorilor stabiliți în străinătate, lecturi publice și un concert de muzică tradițională reinterpretată.

Astfel, joi, 31 august, de la ora 17:00, la sediul MNLR are loc dezbaterea „Cuvinte, cuvinte, cuvinte”, care va aduce în atenția publicului câteva dintre expresiile și cuvintele noi care au fost adăugate în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii române (DOOM 3).

De la ora 18:30, tot la sediul MNLR, va avea loc dezbaterea „Scriitori români în străinătate”, iar de la ora 20:00 are loc un concert susținut de trupa GRAIU. Programul complet al evenimentelor, AICI.

Tot joi, 31 august, de la ora 20:00, la Grădina cu Filme – Cinema & More (Piața Alexandru Lahovari nr.7), va avea loc recitalul poetei și prozatoarei Nora Iuga, apoi o să urmeze proiecția documentarului „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, regizat de Carla Teaha.

Lista continuă

Casa Artelor Dinu Lipatti găzduiește astăzi, 31 august, de la ora 19:00, deschiderea stagiunii de toamnă prilejuită de evenimentul extraordinar „Ziua Limbii Române la Casa Artelor Dinu Lipatti”, ediția a VI-a. Publicul se va bucura de audiții din muzica lui Dimitrie Cantemir, de conferința „Dimitrie Cantemir – O evocare contemporană”, susținută de Academician Georgeta Filitti și de proiecția filmului „Cantemir” (1973).

Tot joi, 31 august, Teatrul Nottara a programat o lectură online, în interpretarea actorului Gabriel Răuță, pe pagina de Facebook a teatrului. Lectura face parte dintr-un program pe care teatrul l-a demarat în luna martie, dedicat autorilor/cărților și traducătorilor, numit „Lecturi Esențiale”.

Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles” are deschisă expoziția de artă românească – iconografie, intitulată „Mai presus decât Heruvimii”. Expoziția este deschisă în fiecare zi, de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 și 19:00 și poate fi vizitată până la data de 30 septembrie 2023.

Biroul Politici și Strategii pentru Diaspora din cadrul Primăriei Capitalei sărbătorește joi, 31 august, Ziua Limbii Române printr-o acțiune organizată împreună cu copiii români din diaspora. Copiii înscriși la școlile românești de weekend „Nicolae Iorga” din Birmingham și Liverpool și cei care participă la activitățile organizate de filialele Bibliotecii Prichindeilor (Cehia, Belgia, Croația, Suedia, Germania, Spania, Italia, Polonia, Danemarca, Marea Britanie, Austria, Franța, Finlanda) au fost întrebați „Ce reprezintă pentru tine limba română?”. Răspunsurile lor – desene, picturi, mesaje scrise sau vocale – au fost editate într-un colaj audio și video și postat astăzi pe pagina de Facebook „Relația cu bucureștenii din diaspora”.

Exercițiu de dictare pe Șos. Kiseleff, sâmbătă

Sâmbătă, 2 septembrie, Șoseaua Kiseleff găzduiește un eveniment neconvențional, organizat de ARCUB, prin care se dorește aducerea în prim-plan a frumuseții limbii române, prin intermediul uneia dintre cele mai cunoscute și practicate activități educative – dictarea.

Băncile de la școală vor fi mutate chiar în zona Rondului Kiseleff, pentru a fi ocupate, într-un număr cât mai mare, de toți cei care iubesc limba română, interesați să participe la cel mai amplu și inedit exercițiu de dictare.

Participanții vor așterne pe hârtie texte literare recitate de scriitoarea Doina Ruști. Distinsă cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul „Ion Creangă”, al Academiei Române, prozatoarea cu peste 40 de titluri traduse în peste 15 limbi va reda un text literar scris special pentru acest eveniment, explică Primăria Capitalei.

Despre Ziua Limbii Române

La data de 31 august se sărbătorește Ziua Limbii Române, ca urmare a unei inițiative legislative din anul 2011, votată de Parlamentul României, prin Legea nr. 53/2013.

În mod simbolic, Ziua Limbii Române a fost stabilită la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990, în Republica Moldova, sub numele Limba Noastră, pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită nu numai între granițele țării, ci și dincolo de frontiere.

Cookies