Cum distingeţi carnea de miel de cea de câine

de:
04 apr. 2012
0 Afișari
Cum distingeţi carnea de miel de cea de câine

ANSVSA recomandă cumpărătorilor să fie foarte atenţi la achiziţionarea cărnii de miel. „Precizăm că ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind; este de preferat ca mielul sacrificat să aibă urechile ataşate de cap. Facem aceste precizări în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, uşor de confundat pentru o persoană neavizată”, precizează ANSVSA într-un comunicat.

Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate. Carnea de miel (ied) – care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripţionate următoarele: în partea superioară „ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al ţării „RO”, în centru numărul de autorizare acordat de ANSVSA şi în partea inferioară abrevierea: CE, cu majuscule.

De asemenea, carnea de miel sau ied – care provine din unităţi aprobate pentru perioadă de tranziţie şi din locuri special amenajate temporar, este ştampilată cu o ştampilă de formă rotundă, având diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:
în partea superioară: „ROMÂNIA”, cu majuscule; în centru: indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii; în partea inferioară: „CONTROLAT SANITAR-VETERINAR”, cu majuscule.

Cookies