Cum de a funcționat stația GPL de la Crevedia, chiar și după ce a rămas fără autorizație? Poliția Română, în prima sa reacție: Nu s-au înregistrat sesizări

28 aug. 2023
275 afișări
Cum de a funcționat stația GPL de la Crevedia, chiar și după ce a rămas fără autorizație? Poliția Română, în prima sa reacție: Nu s-au înregistrat sesizări
Cum de a funcționat stația GPL de la Crevedia, chiar și după ce a rămas fără autorizație? Poliția Română, în prima sa reacție: Nu s-au înregistrat sesizări | Sursa foto: Inquam Photos/octav Ganea

Pe hârtie, stația GPL de la Crevedia, unde s-au produs sâmbătă cele două explozii catastrofale, era închisă de aproape trei ani. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență o amendase de mai multe ori, iar în septembrie 2020 patronii au anunțat autoritățile că au închis-o. 

Dar a funcționat în continuare, iar întrbarea “Cum a fost posibil?” este esențială în seria de anchete deschise după dezastru.

Poliția Română e una dintre instutuțiile care ar trebui să aibă un răspuns,= iar răspunsul acesta a venit azi și sună, sintetic, cam așa: “Nimeni nu s-a plâns”.

Exploziile catastrofale de la Crevedia – prima reacție a Poliției Române

Formal, Poliția spune că nu s-a înregistrat “sesizări, petiții, informări sau audiențe de la cetățeni sau alte instituții” referitoare la activitatea de la stația GPL unde sâmbătă s-au produs două explozii devastatoare, în urma cărora doi oameni au murit și  56 au fost de. Plus pagubele materiale, cum ar fi casele distruse ale oamenilor din Crevedia care trăiau lângă bomba cu ceas.

„Nu au fost înregistrate sesizări, petiții, informări sau audiențe de la cetățeni sau alte instituții”

Comunicatul Poliției Române sună astfel:

Începând cu anul 2020 și până în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, nu au fost înregistrate sesizări, petiții, informări sau audiențe de la cetățeni sau alte instituții, referitoare la activitatea desfășurată la imobilul unde s-a produs tragicul eveniment din localitatea Crevedia.

Procurorul general al României,  Alex Florența,  a declarat că, după ce după și-a anunșat închiderea, în toamna lui 2020, firma – care, potrivit Hotnews, are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor.

Realitatea este, însă, cu totul alta. Acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de gaz petrolier lichefiat (GPL) dintr-o cisternă în alta, deși nu mai avea niciun fel de autorizație.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a declarat că a cerut o analiză privind activitatea firmei din Crevedia:

Din punct de vedere al structurilor MAI, am cerut o analiză privind modul cum s-a desfășurat activitatea acelei companii. Primele date au fost puse la dispoziția procurorului și fac parte din cadrul probatoriului.

Stația GPL unde s-au produs cele două explozii – care au fost atât de violente încât una dintre zisterne a zburat până în curtea  curtea unui localnic – aparține FLAGAS SRL, firmă unde patron e  Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea.

Pe același subiect:

Cookies