Cum au scăpat patronii Clubului Colectiv de controlul ANPC, chiar cu o zi înaintea tragediei

de:
03 nov. 2015
0 Afișari
Cum au scăpat patronii Clubului Colectiv de controlul ANPC, chiar cu o zi înaintea tragediei

Cu o zi înaintea tragediei din Colectiv, unde după incendiul de vineri seară au murit 32 de persoane, alte 135 fiind încă internate în stare foarte gravă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a intenţionat să facă un control la club. Controlul avea drept scop soluţionarea unei reclamaţii privind diferenţe de preţ practicate la bar, după cum a anunţat preşedintele Autorităţii, Marius Alexandru Dunca. 

„În data de 18.10.2015, la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti a fost înregistrată o reclamaţie cu privire la activitatea clubului Colectiv. Reclamaţia se referea la neconcordanţa dintre preţurile de pe meniu şi sumele încasate (în lista de meniu apărea un sortiment de coniac la preţul de 23 lei, pentru care consumatorul a plătit la bar 40 de lei”, a precizat preşedintele ANPC care a adăugat că, pe data de 29 octombrie 2015, o echipă de comisari a mers la Club Colectiv pentru a analiza această reclamaţie. Conform prevederilor legale, analizarea unei reclamaţii poate fi făcută în termen de maxim 30 de zile. 

„La data si ora controlului (n.r. – 29 octombrie 2015, cu o zi înaintea tragediei) nu era prezent niciun reprezentant legal al firmei, ci doar un bărbat care nu avea acces la documentele firmei. Comisarii CPCMB au lăsat o invitaţie pentru reprezentantul societăţii Colectiv, acesta urmând a se prezenta cu actele societăţii la sediul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti pentru a doua zi, 30.10.2015, ora 08:30 (n.r. – în ziua incendiului). 
În data de 30.10.2015, niciun reprezentant al societăţii nu s-a prezentat la sediul Comisariatului. Conform Procedurii de Control, urmând ca în următoare zi lucrătoare (n.r. – luni 2 noiembrie 2015), echipa de control să se deplaseze la sediul societăţii ş să afişeze, la loc vizibil, o nouă invitaţie pentru reprezentantul legal al societăţii pentru ca acesta să se prezinte la sediul Comisariatului cu documentele solicitate”, a menţionat Dunca care a adăugat că, în acest caz, obstrucţionarea controlului constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.

„Din cauza neprezentării, la data şi ora stabilită, a reprezentantului legal împuternicit al firmei la invitaţia adresată de reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, aceştia nu au putut încheia act de control la Clubul Colectiv”, a conchis şeful ANPC. 

Astfel, deşi ar fi trebuit să ofere explicaţii în faţa comisarilor ANPC, oficialii clubului Colectiv au evitat să facă acest lucru. 

Toți cei trei acționari ai clubului Colectiv, REȚINUȚI

Acționarul majoritar al clubului Colectiv, Alin Anastasescu, a fost reținut luni seară și va fi prezentat instanței, marți, cu propunerea de arestare preventivă. După două ore, și Paul Gancea, un al doilea acționar, a fost reținut de procurori. Luni, în jurul orei 23 a fost reținut și cel de-al treilea acționar, Costin Mincu.

COMUNICATUL PARCHETULUI:

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus reţinerea inculpaţilor:

 MINCU COSTIN

• ANASTASESCU GEORGE- ALIN

• GANCEA PAUL-CĂTĂLIN

sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. 3 Cod penal.

Cu privire la infracţiunile reţinute în sarcina inculpaților, facem următoarele precizări:

Prin ordonanța din data de 31 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București, fiind sesizați cu privire la faptul că în incinta Clubului Colectiv a avut loc un incendiu în urma căruia au murit mai multe persoane, iar altele au suferit vătămări corporale, au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de omor calificat și distrugere calificată, în vederea stabilirii circumstanţelor şi împrejurărilor săvârşirii faptelor.

Din datele și probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club.

Având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale, se relevă forma de vinovăție a culpei, și nu a intenției, astfel încât, prin ordonanța din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracțiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal în infracțiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal.

Prin ordonanța motivată din data de 2 noiembrie 2015, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Gancea Paul Cătălin, Anastasescu George Cătălin și Mincu Costin, administratori ai SC Colectiv Club SRL, sub aspectul infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Patronii Clubului Colectiv, unde vineri seară au murit 31 de persoane, alte peste 100 fiind grav rănite, sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Tot luni, procurorii au început audierile în DOSARUL COLECTIV. 

CITEŞTE ŞI Cine este tânărul care a intrat în focul din Colectiv pentru a-şi salva prietenul în scaun cu rotile

32 de tineri şi-au pierdut deja viaţa, în urma incendiului din Club Colectiv. Alţi aproape 130 se luptă să supravieţuiască prin spitale, fiind în stare gravă. Este bilanţul tragic al evenimentelor din ultimele trei zile, mii de rude şi prieteni fiind încă în stare de alertă şi aşteptând veşti mai bune de la medici. Printre eroii din club se află şi un adolescent din Capitală care a intrat în iadul din Colectiv pentru a-şi salva prietenul în scaun cu rotile. Pavlos Jester a vrut să îi facă o surpriză amicului său, Mihai Popescu, şi l-a dus la primul concert rock. Au ieşit amândoi de acolo arşi pe cea mai mare parte a corpului şi luptă să rămână în viaţă.

Cookies