Cum au îmbolnăvit primăriile din București populația, pentru a înverzi Capitala

de:
23 iul. 2019
1 afișări
Cum au îmbolnăvit primăriile din București populația, pentru a înverzi Capitala

Dr. Cristian Iojă, Directorul Departamentului de Geografie și Mediu din cadrul Universității București, a explicat într-un interviu că platanul a venit la pachet cu tigrul platanului, o insectă care ciupește foarte tare și poate transmite la om boli tropicale.

„Este problema acesta a vulnerabilității. Acum discutăm despre tigrul platanului. Este o specie care a venit împreună cu platanul și care se dezvoltă destul de periculos în momentul de față și a adus un alt spectru de boli în cadrul orașului, cum este febra galbenă, boli tropicale”, a declarat Cristian Iojă.

Acesta a atras atenția și asupra faptului că plantarea în exces a unei singure specii poate ajunge rapid o vulnerabilitate pentru spațiile verzi din oraș. Adică, dacă platanul ar fi afectat de o insectă sau o ciupercă și s-ar usca, atunci am pierde o suprafață foarte mare de spațiu verde, foarte rapid.

„Apoi este problema vulnerabilității spațiilor verzi pentru că toate speciile prezintă vulnerabilitate la anumiți dăunători. Când am o diversitate de arbori, rezistența spațiilor verzi este mai mare. Pentru că, de exemplu, dacă plopul are o problemă cu o ciupercă sau cu o insectă, ok, tăiem plopul și îl înlocuim, dacă apare doar în corpuri izolate, iar efectul asupra spațiilor verzi este mic. Dacă vorbim despre o specie care este aproape universal plantată la nivelul orașului și apare o problemă, gândiți-vă ce efect ar avea asupra spațiilor verzi. Ce ar însemna la nivel de cheltuieli de înlocuire? Ce ar însemna pentru oraș să nu mai aibă copaci pe suprafețe mari? Ar însemna niște dezechilibre termice pe care nici nu putem să ni le imaginăm”, a explicat Cristian Iojă.

O altă problemă este cea a alergiilor. „Platanul este o specie care are acei perișori foarte ușor de scos de vânt și care pot ajunge ușor în aer, ușor în plămâni, ușor pe pielea noastră și pot genera alergii sau crește vulnerabilitatea la alergii. Poate este mai ușor să plantezi o singură specie, dar la nivel de servicii ecosistemice, platanul nu creează nici așa multă umbră cum creează teiul sau speciile noastre autohtone și este și scump”, a mai declarat Cristian Iojă, Directorul Departamentului de Geografie și Mediu din cadrul Universității București.

Și Dr. Paulina Anastasiu, Directoarea Grădinii Botanice București, atrage atenția asupra faptului că platanii pot produce alergii.

„Pare că este business-ul preferat al primăriilor. Unele chiar își fac un titlu de glorie din a anunța câte mii de platani au plantat în fiecare sector, doar că probabil nu se știe sau nu se vrea a se ști faptul că platanul este una dintre speciile responsabile de alergii. Pe suprafața frunzelor, fructelor, a ritidomului se află perișori foarte fini care sunt foarte ușor luați de vânt și care ajung pe pielea noastră, în căile respiratorii, producând alergii. Sunt foarte mulți arbori care pot fi plantați, trebuie să se facă un studiu înainte, pentru a fi siguri că sunt cei mai potriviți. În orice caz, nu sunt recomandate speciile acestea care au perișori sau care produc polen foarte mult și sunt responsabile de alergii”, a explicat aceasta.

Cookies