Cum au devenit elevii inamicul public nr. 1 în problema drogurilor. Contribuţia mea

12 sept. 2023
356 Afișari
Cum au devenit elevii inamicul public nr. 1 în problema drogurilor. Contribuţia mea
Cum au devenit elevii inamicul public nr. 1 în problema drogurilor. Contribuţia mea | Foto: Maria Coman

Contribuţia domnului preşedinte m-a prins în Grecia, în mijlocul potopului, așa că nu m-am prins de la început de ce toată lumea din bula mea s-a decis să fie contributivă. 

Când m-am întors, un taifun mai târziu, la noi e furtună cu drogurile. Adică a venit prima zi de şcoală şi toată lumea – preşedinte, premier şamd – a vorbit despre asta. Ca şi cum problema drogurilor e problema elevilor. Ca şi cum prima zi de şcoală are vreo legătură cu drogurile, nu cu educaţia. Ca şi cum şcoala e vinovată de droguri. Şi am aflat și că se va discuta despre droguri în CSAT. Și, săptămâna trecută, că se vrea testarea elevilor. 

Dar boss, ok, o fi consumul mare în şcoli, deşi habar nu aveţi, că n-aveţi o imagine, dar cum ajung drogurile acolo? Se aruncă din drone? Nu e tot un stat incapabil şi slab cel care le lasă să ajungă acolo?

Şi acum urmează contribuiţa mea, cum spuneam. 

  1. E super ce zice domnul Ciolacu cum că o posibilitate ar fi ca tinerii între 16 şi 18 ani care sunt depistaţi pozitiv la consumul de droguri să nu aibă voie să îşi ia permis la 18 ani, dar cum adică îi pedepsim tot pe elevi, tot pe tineri, iar pe dealeri nu îi caută nimeni, plus că probabil au deja permisul luat? Plus că ce nu ştie poate domnul Ciolacu e că la tinerii din generaţia asta permisul de conducere nu mai e neapărat o miză, nu se mai bucură şi entuziasmează aşa tare că fac 18 ani şi îşi iau carnet. 
  2. E super şi treaba cu testarea elevilor, dar e tot a elevilor, a nimănui altcuiva. Nu ştim ce se întâmplă dacă îi depistează că s-au drogat, nu ştim de ce doar nişte copii de 12-13-14-15-16 ani sunt consideraţi responsabili, nu cei care le au vândut sau adesea dat pe gratis, nu părinţii lor, nu profesorii, nu, nimeni, ei răspund, că doar sunt nişte persoane adulte, mature și cu picioarele pe pământ. 
  3. E super şi ce zice domnul Iohannis, cum că se va merge cu consumul de droguri în CSAT. Cu consumul, nu neapărat cu traficul. Pentru că poate nici acum nu se consideră că traficul e o problemă, cum nu s-a considerat nici în 2020, când cam aceleaşi persoane discutau în cam acelaşi CSAT despre faptul că România e o ţară intermediară pentru droguri, nu una de destinaţie. well, ce să vezi, s-au înşelat şi acum pedepsesc elevii. 

Contribuţia mea, aşadar, e să vă spun că e o porcărie ce se întâmplă. Că tinerii au nevoie de înţelegere, că drogurile nu sunt combătute pedepsind elevul de 16 ani care are 3 grame de canabis şi lăsând să plece traficantul.

Chiar, ştie cineva dacă au fost găsiţi cei care i-au vândut droguri şoferului din Vama Veche/2 Mai? Le explică cineva, în mod repetat, unor adolescenţi care trec prin transformări oricum dificile că drogurile îi fac agresivi, lipsiţi de empatie, îi fac să tremure, să facă ce nu ar face niciodată. Le arată cineva modele, le arată cazuri, le arată care e de fapt realitatea de dincolo de mirajul primelor doze? Cel mai probabil, nu. 

Contribuţia mea e s vă spun că problema dependenţelor în România e una uriaşă. Dependenţa de jocuri de noroc, de alcool, de tutun, de medicamente, acum şi de droguri. Şi că să vii acum să ameninţi în dreapta şi în stânga cu pedepsirea tinerilor, fără o reformare reală și o regândire a întregului sistem de educaţie şi de protecţie şi de prevenţie nu înseamnă absolut nimic.

Și că ştiu proverbul cu profetul din țara lui, dar dacă asta e tot ce pot și vor să facă, we are fucked. 

Nota B365.ro – Tot Maria, mai jos:

Cookies