ȘTIRI

Cum arată utilajele 2 în 1, care deszăpezesc şi spală străzile Capitalei

În urmă cu circa trei ani, Romprest a început procesul de achiziţie a utilajelor cu dublu rol, tip „transformer”, care pot fi folosite atât pe perioada verii, pentru salubrizarea căilor publice, cât şi în timpul iernii, pentru deszăpezirea străzilor din Capitală.

Accesoriile acestor echipamente pot fi schimbate în funcţie de sezon. Astfel, dacă pe timpul verii, utilajele spală străzile cu detergenţi, în timpul iernii, prin ataşarea unei sărăriţe, echipamentele pot fi folosite la deszăpezirea arterelor de circulaţie din Capitală.

Reprezentanţii companiei au anunţat că intenţionează să suplimenteze numărul acestor utilaje pentru a asigura salubrizarea şi deszăpezirea în condiţii optime, indiferent de sezon.

„Această maşină poate fi folosită la deszăpezire, dar şi la salubrizare, putând fi echipată cu cisternă pentru spălarea străzilor sau cu basculă pentru căratul gunoiului”, a explicat Sorin Velicu, directorul operaţional al Romprest.

Cantitatea de deşeuri colectate selectiv, în creştere

Începând din 2009, când a fost implementat programul „Precolectează selectiv la tine acasă” – care presupunea distribuirea de saci, la asociaţiile de locatari ale blocurilor cu tubulatură la ghena de gunoi, pentru colectare diferenţiată – cantitatea de deşeuri colectate selectiv aproape s-a dublat de la un an la altul, potrivit lui Sorin Velicu.

După ce a programat, pentru finele lui 2012, o investiţie de 3,5 milioane de euro în utilajele necesare activităţii, compania mai are în plan o investiţie de peste 10 milioane de euro pentru o staţie de sortare a deşeurilor, dotată şi cu un incinerator pentru deşeurile ce nu pot fi reutilizate. Această staţie va fi gata în circa un an – un an şi jumătate, iar investiţia ar trebui să fie amortizată pe durata contractului de delegare încheiat cu Primăria Sectorul 1, mai exact, în 15 ani. „Din această activitate nu se recuperează bani, în prezent, dar prezenţa acestei staţii este o necesitate de aliniere la legislaţia europeană. Costurile vor fi amortizate pe o perioadă mai îndelungată datorită îndeplinirii ţintei şi neplăţii penalităţilor către Fondul de Mediu pe care le-am suporta dacă nu am realiza ţinta de 15% în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor. În Bucureşti, noi ne-am apropiat de ţinta de 14% şi dorim să depăşim această valoare odată cu implementarea staţiei de sortare şi să ne asigurăm un confort din punctul de vedere al alinierii la legislaţiei europene în domeniu”, a declarat Velicu, pentru B365.ro.

Oficialii Romprest au anunţat că, în perioada verii, cantitatea de deşeuri menajere se dublează, la nivelul Capitalei pentru că şi compoziţia gunoaielor se modifică. „Lumea mănâncă mai eco vara pentru că apar legumele şi fructele, iar greutatea deşeurilor creşte pentru că e vorba de gunoaie umede. În 2010, când s-au aplicat măsurile de austeritate, care au diminuat bugetele familiilor, iar consumul a fost mai redus, cantitatea de deşeuri s-a redus cu circa 5%, dar s-a recuperat în 2011, când lumea a început să consume mai mult, iar volumul de deşeuri a crescut la nivelul perioadei de dinainte de 2010”, a explicat Velicu. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button