Prima pizzerie din București făcută cu bani europeni

de:
27 nov. 2012
53 Afișari
Prima pizzerie din București făcută cu bani europeni

Despre proiecte cu fonduri europene, Sorin Mircea Cojocaru auzise mai mult de pe la prieteni şi nu era foarte încrezător că poate să îşi dezvolte afacerea cu bani europeni. După insistenţe, totuşi, în anul 2010, a zis să încerce să facă ceva în plus pentru pizzeria sa, pe care o deschisese în hipermarket-ul Cora Lujerului cu trei ani mai devreme. 

„În 2007 am lăsat magazinele de confecţii deoarece nu mai mergea cu haine şi am pus pe picioare o pizzerie micuţă. Am plecat de la un spaţiu de 20 mp într-un colţ la Cora Lujerului, un pizzer, un casier şi eu care făceam de toate şi am ajuns acum la 5 puncte de lucru în toate sectoarele Capitalei mai puţin Sectorul  şi un total de 80 de angajaţi”, a declarat pentru B365.ro Sorin Mircea Cojocaru, managerul proiectului de dezvoltare Speed Pizza din Bucureşti, primul proiect cu fonduri europene din Bucureşti în domeniul preparării pizza.

Sorin Cojocaru spune că nu i-a fost deloc uşor din cauza birocraţiei şi a duratei mari de aşteptare şi că, la aproape un an şi jumătate de când depusese actele pentru finanţare, îşi luase gândul că va mai face ceva cu bani europeni. Totuşi, în octombrie 2011, a fost anunţat de Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI) că poate da drumul la treabă, în cadrul unui proiect pentru IMM-uri ce presupunea, în principal, achiziţia de utilaje şi echipamente care să îl ajute să îşi dezvolte business-ul cât mai bine. 

Cu banii europeni, managerul şi-a cumpărat vitrine frigorifice, bancuri de pizza, cuptoare de coacere, formator automat de pizza, maşini de tăiat legume şi mozzarela, feliator de mezeluri, malaxor – necesare pentru a mări capacitatea de producţie plus câteva accesorii pentru birou. 

„Era un program de modernizare şi dezvoltare a activităţii de catering şi mi s-a părut potrivit având în vedere că eu îmi propusesem să mă extind pe partea de livrare la domiciliu. Dacă înainte aveam un cuptor pentru 9 pizza, acum capacitatea de coacere este dublă. Întinderea blatului nu se mai face manual ci cu un formator automatizat, scâzând astfel timpul de preparare foarte mult. În plus, aluatul este proaspăt, nu congelat”, a menţionat Sorin Cojocaru care a adăugat că, de la preluarea comenzii şi până iese din cuptor, nu durează mai mult de 10 minute, comenzile la domiciliu fiind onorate în maxim 45 de minute, în medie.

Dacă la început făcea maxim 100 de pizza pe zi, acum, un singur punct de lucru scoate 350 de pizza zilnic, numărul urcând până la 500 la zile onomastice şi sărbători legale. „Iniţial, preparam doar 10 tipuri de pizza clasice, acum facem 18 sortimente plus pizza mea pe care clientul o poate face cu ce ingrediente doreşte.”, a explicat managerul, care a adăugat că preţurile variază între 9,9 lei şi 22,9 lei de la pizza mică de 24 cm la cea mare de familie, 40 de cm. 

La un an de la implementarea proiectului cu fonduri UE, lanțul de pizzerii numără cinci puncte de lucru în toate hipermarket-urile Cora din Bucureşti, zona food court din Sun Plaza Mall şi noul Kaufland din Dristor, pentru anul 2013 fiind programată o nouă intrare şi în mall-ul din Băneasa, fiind astfel acoperit şi Sectorul 1. 

Întrebat dacă este mulţumit de business-ul cu pizza, managerul a prezentat rezultatele financiare ale firmei, deloc de neglijat: cifră de afaceri de 700.000 de euro pe an şi 80 de angajaţi în prezent. 

Valoarea totală a proiectului cu fonduri europene se ridică la suma de 329.326 lei. 

Cookies