Portretul-robot al clientului de imobiliare în 2011

de:
14 apr. 2011
2 Afișari
Portretul-robot al clientului de imobiliare în 2011

Căsătorit, cu unul sau doi copii, cumpărătorul de apartamente din piaţa bucureşteană fie lucrează într-o companie multinaţională, ori este bugetar sau are propria lui companie. Îşi doreşte ca viitoarea locuinţă să fie apropape de staţiile mijloacelor de transport în comun, în special lângă metrou, vrea să aibă şcoala, grădiniţa şi parcul în vecinătatea viitoarei case, care trebuie să fie construită cât mai recent, şi să plătească puţin la întreţinere.

Potrivit Departamentului de Precalificare Real Time, în medie, 1.760 de clienţi au fost interesaţi de locuinţe în ultimele şase luni. Însă, presa, deciziile guvernamentale şi politica de creditare îi împiedică sau îi determină, după caz, să cumpere o locuinţă. Bucureşteanul vrea să cumpere în punctul de minim al pieţei, dar este reticent acum şi nu îşi permite întotdeauna să facă o asemenea mişcare de teamă că şi-ar putea pierde locul de muncă sau că ar putea rămâne cu venituri mai mici. Reprezentanţii companiei privesc însă viitorul cu optimism şi susţin că, odată cu relansarea economică, va creşte şi numărul de tranzacţii.

Conform studiului, peste 6.500 de persoane, din rândul celor chestionate în ultimele şase luni, mai vor să îşi cumpere un apartament, însă, dintre aceştia, doar 1.500 dispun de banii necesari pentru o locuinţă adecvată la cerinţele lor şi la stocul actual. Din totalul de respondenţi, 4,7% şi-au cumpărat deja o casă.

Dacă tinerii cu vârsta de până la 25 de ani vor doar să se informeze cu privire la piaţa actuală, cei cu vârsta cuprinsă între 25 de ani – 30 de ani, în proporţie de 14%, vor să afle ofertele existente. Cei care au între 30 de ani şi 55 de ani predomină în topul celor mai interesaţi cumpărători, având o pondere de 69% din totalul celor chestionaţi.

Un sfert dintre potenţialii clienţi lucrează în domeniul financiar, în bănci sau asigurări. Bugetarii şi cei care activează în sectorul serviciilor sau în domeniul juridic, ocupă cea de-a doua poziţie în topul celor mai interesaţi cumpărători. Și angajaţii din IT sunt dornici să se mute în casă nouă, proprietate personală. Pe ultima poziţie în topul celor mai interesaţi cumpărători se află cei care lucrează în domeniul auto.

Cei mai mulţi clienţi, în proporţie de 43%, nu mai vor să dea acum mai mult de 60.000 de euro pentru un apartament. Cei care îşi permit să achite între 60.000 de euro şi 90.000 de euro pentru o locuinţă au o pondere de 39% în studiu, iar 18% dintre bucureşteni îşi permit să plătească peste 90.000 de euro pentru o casă.

”Prin aceste studii vrem să înţelegem ce îşi doresc cumpărătorii şi vrem să îi sfătuim pe clienţii noştri, dezvoltatorii, să construiasă pe nevoia şi pe puterea lor de cumpărare. Cred că în perioada imediat următoare nu cred că vor creşte preţurile. Numărul tranzacţiilor nu ţine neapărat de creşterea preţurilor. Pe cumpărătorul din 2011 l-aş defini ca pe unul foarte emoţional pentru că se uită la televizor, se încarcă pozitiv sau negativ, iar decizia lui de cumpărare depinde şi de ceea ce află de la ştiri”, a motivat Ion Cătuţoiu, director general Real Time, la inaugurarea celei de-a XIX-a ediţii a tIMOn.

Pentru realizarea studiului Real Time au fost chestionate 10.560 de persoane.

Cookies