Cum arată noua amenajare peisagistică pe Bd. Timișoara, cu control climatic și filtru de praf FOTO

de:
27 apr. 2020
31 Afișari
Cum arată noua amenajare peisagistică pe Bd. Timișoara, cu control climatic și filtru de praf FOTO

Recent, Primăria Sectorului 6 prin Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană (ADPDU) Sector 6 a demarat un amplu proiect de modernizare a bulevardului Timișoara, între rondul de la Răzoare și str. Valea Cascadelor. Astfel, într-o primă fază, scuarul central al arterei de circulație este refăcut cu gazon și sistem automat de irigații, Sectorul 6 urmând să aibă la finalul lucrărilor prima „linie verde” de tramvai. Tot aici este montat și un sistem de iluminat arhitectural similar celui pus pe Bdul. Iuliu Maniu. 

Este un proiect ambițios, menit să crească valoarea funcțională și estetică a zonei, alături de Parcul Timișoara, construit și deschis anul trecut, dar și de toate celelalte proiecte de resistematizare integrată a Sectorului 6”, apreciază Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6. Edilul a precizat că proiectul de amenajare peisagistică include și reabilitarea spațiilor verzi din grădinile blocurilor de locuințe din zonă (cu sămânță de gazon), precum și refacerea semnalizării rutiere pe orizontală și verticală a bulevardului, grădinile blocurilor urmând să arate la fel de frumos ca acelea de pe Bdul. Iuliu Maniu.  

CITEȘTE ȘI Modernizarea Bdului Iuliu Maniu, FINALIZATĂ! Cum arată noua arteră după noile amenajări FOTO

Acolo unde nu se poate amenaja cu gazon din cauza dalelor mari de beton, scuarul central al Bdul. Timișoara va fi înfrumusețat cu jardiniere de flori viu colorate, susțin beneficiarii proiectului. Suprafata totală propusă amenajării este de 53.110 m.p, conform studiului de fezabilitate întocmit de specialiști.

DOCUMENTUL INTEGRAL poate fi consultat aici. 

Potrivit autorităților, amenajarea peisagistică a scuarului central presupune mai multe etape, respectiv: 

– Decopertare pământ impropriu 

– Așternere strat de geotextil anticontaminator

– Instalare sistem de irigații prin aspersie

– Așternere strat de pământ vegetal 

– Montare de gazon rulou

– Refacere strat uzură trotuare

– Montare bolarzi din granit

– Refacere semnalizare rutieră orizontala și verticală

– Montare sistem de iluminat arhitectural

– Împrejmuire spații verzi din zona blocurilor de locuințe colective și a zonelor adiacente

– Montare mobilier urban: bănci și cosuri de gunoi.

Amenajarea peisagistică pe Bd. Timișoara, cu control climatic și filtru de praf

 „Spațiile verzi contribuie la îmbunătățirea calității mediului, la menţinerea echilibrului ecologic în vederea realizării unui cadru favorabil pentru creșterea calității vieţii. Deteriorarea sau dispariţia unor spații verzi constituie pierderi irecuperabile, cu efect negativ în special asupra stării de sănătate fizică și psihică a întregii populaţii”, susțin specialiștii peisagiști. 

Tot specialiștii în domeniu spun că gazonul montat pe toată lungimea scuarului are multiple proprietăți benefice pentru sănătate, acționând ca un „filtru de praf”. „Gazonul creează temperaturi apreciabil mai scăzute decât în alte zone deficitare, lucrând astfel ca aparat de aer condiționat care asigură control climatic al zonei, mai ales în zilele toride de vară. Datorită faptului că particulele de praf și de fum din atmosferă sunt acaparate de gazon, păstrând aerul curat și mai proaspăt, putem spune de asemenea că acesta acționează ca un filtru de praf”, a explicat pentru B365.ro Eduard Paul Simion, directorul general adjunct al ADPDU Sector 6 care a precizat că, tot pe scuarul central al bulevardului, vor fi amenajate „insule colorate” cu flori și arbuști din serele proprii ADPDU. 

Spațiile verzi funcționează ca bariere biologice și fonice

Având o deosebită capacitate de epurare microbiană a aerului, spaţiile verzi funcţionează și ca o barieră biologică. Acestea contribuie la reducerea poluării fonice, acţionând și ca o adevărată barieră acustică. Peluzele gazonate pot diminua intensitatea zgomotului cu până la 6 decibeli, spun studiile de specialitate, iar importanţa sanitară a spațiilor verzi asupra stării psihice, care influenţează, într-o mare măsură, starea fizică a organismului uman, este recunoscută de studiile de profil. 

Valoarea investiției în proiectul de amenajare peisagistică a scuarului central al Bdului. Timișoara este în sumă de 17,7 milioane lei fără TVA, conform unei hotărâri a Consiliului Local Sector 6. Lucrările de modernizare a scuarului central al Bdului. Timișoara sunt încă în derulare și urmează să fie finalizate în cel mai scurt timp posibil. 

Trebuie precizat faptul că, tot pe Bdul. Timișoara, în urmă cu mai puțin de jumătate de an, a fost inaugurat primul parc construit de la zero în zonele centrale ale orașelor mari – Parcul Timișoara. Parcul situat pe Bdul. Timişoara nr.10 beneficiază de locuri de joacă pentru copii, dotate cu suprafeţe antitraumă, plus un leagăn incluziv, destinat copiilor cu dizabilităţi motorii. La acestea, se adaugă terenuri de sport pentru adulţi şi copii, precum şi aparate de fitness urban.

În ceea ce priveşte amenajarea spaţiului verde, la Parcul Timişoara a fost montat gazon rulou nou, sistem automat de irigaţii şi au fost plantaţi 234 arbori (platani, tei şi arţari) şi aprox. 1.600 arbuşti ornamentali, inclusiv 874 trandafiri. Parcul beneficiază de alei pavate, şi sistem de supraveghere video, inclusiv Wi-fi. Parcul este dotat, de asemenea, de trei cişmele publice şi o fântână arteziană deosebită, plus foişoare şi pergole. Vizitatorii au la dispoziţie 120 de bănci pentru odihnă şi alte 120 de coşuri de gunoi pentru păstrarea curăţeniei. Detalii, aici. 

Cookies