Cum arată noile buletine electronice, dar și ce funcționalități au acestea. Cât costă un astfel de buletin

02 aug. 2021
234 Afișari
Cum arată noile buletine electronice, dar și ce funcționalități au acestea. Cât costă un astfel de buletin
Cum arată noile buletine electronice, dar și ce funcționalități au acestea. Cât costă un astfel de buletin. Sursa foto: Facebook

Luni, 2 august, au fost implementate noile buletine electronice ce vor înlocui treptat actualele acte de identitate în următorii 10 ani, până în august 2031. Acestea au fost prezentate și sunt disponibile momentan doar în Cluj-Napoca.

Autoritățile române implementează, în sfârșit, sistemul de buletine electronice, pe modelul statelor occidentale. Noul tip de buletin va înlocui treptat actualele cărți de identitate, în cadrul unei tranziții ce va dura 10 ani, până în august 2031. Acest nou act de identitate va fi recunoscut în toate statele străine și schimbarea acestuia nu este obligatorie, mai ales că momentan acest proces este contracost.

Românii vor putea avea buletine electronice încă de la naștere

Un aspect interesant al acestei treceri de la actualele cărți de identitate la buletine electronice este acela că este eliminată vârsta minimă de 14 ani pentru a putea deține un document de identitate. Astfel, Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că părinții vor putea solicita un buletin pentru copilul lor chiar de la naștere, potrivit Agerpres.

„Totodată, cetăţenii trebuie să ştie că poate fi solicitată de către părinţi sau tutori legali pentru copiii lor, încă de la naştere, cu o valabilitate variabilă, în funcţie de vârsta copilului, cartea electronică de identitate. (…)

Aceasta conţine elemente suplimentare de siguranţă şi aceste elemente se datorează noilor tehnologii, ceea ce îi conferă titularului o protecţie suplimentară cu privire la identitatea proprie şi previne într-o mai mare măsură situaţiile de furt de identitate”, a precizat Lucian Bode.

Cât costă noile buletine electronice și ce date conțin acestea

Pentru ca românii să poată să facă trecerea pe noile buletine electronice aceștia trebuie să scoată din buzunare suma de 70 de lei. Acest act de identitate include, pe lângă datele de identificare prezente pe cărțile de identitate în prezent, o amprentă facială, dar și două amprente digitale.

„Un element în plus, care validează utilitatea noului tip de document, îl reprezintă faptul că societatea a suferit schimbări şi au apărut noi cerinţe legate de securitate globală, inclusiv pe palierul asigurării unui control cât mai eficient la trecerea frontierei”, a declarat Lucian Bode.

În primă fază vor fi emise 5.000 de buletine electronice

Momentan, aceste cărți de identitate sunt emise doar la Cluj-Napoca, fiind vorba despre un proiect pilot menit să ajute autoritățile la buna implementare a sistemului în vederea lansării acestuia la scară largă. Până atunci, la Cluj-Napoca vor fi emise în perioada de probă nu mai puțin de 5.000 de buletine electronice.

„Astăzi, începând cu ora 13,00, sistemul devine funcţional aici, la Cluj-Napoca, fiind preluată prima cerere pentru eliberarea noului tip de act de identitate. Pentru început, acest lucru se va întâmpla la un singur ghişeu, obiectivul fiind extinderea fluxului de preluare la patru ghişee”, a afirmat luni, în cadrul unei conferințe de presă, Lucian Bode.

Cookies