Cum arată mașinile inteligente din București care verifică dacă ai plătit parcarea. Câți bucureșteni „uită” să plătească locul de parcare?

02 sept. 2023
510 afișări
Cum arată mașinile inteligente din București care verifică dacă ai plătit parcarea. Câți bucureșteni „uită” să plătească locul de parcare?
Cum arată mașinile inteligente din București care verifică dacă ai plătit parcarea. Câți bucureșteni „uită” să plătească locul de parcare? Sursa foto: Hotnews

De la 1 iulie, parcările din centrul și nordul Bucureștiului sunt patrulate de două mașini inteligente, cu radare mobile, care scanează numerele de înmatriculare și verifică dacă bucureștenii au plătit staționarea. Prima lună de verificări a scos la suprafață o statistică îmbucurătoare – doar 3% din șoferi „au uitat” că parcarea este cu plată :).

Parcările și zonele aglomerate din centrul și nordul Bucureștiului au fost patrulate de la 1 iulie de două mașini dotate cu radare mobile care au avut misiunea de a scana numerele de înmatriculare pentru a verifica cine a plătit staționarea și cine nu. În primele 30 de zile, mașinile inteligente au scanat împreună peste 400.000 de plăcuțe, conform G4media.

Cum arată mașinile inteligente din București care verifică dacă ai plătit parcarea. Câți bucureșteni „uită” să plătească locul de parcare?

Momentan, în București circulă două din totalul de 18 astfel de mașini de care va beneficia Compania municipală Parking București, aceste mașini scanând 1.400 de mașini pe oră, mașini situate exclusiv pe unul dintre cele 20.000 de locuri de parcare cu plată amenajate de PMB în prezent.

Mașinile inteligente patrulează câte 12 ore pe zi, între 08:00 și 20:00, intervalul în care programul de parcare cu plată este activ în București. Cele două autoturisme Volkswagen e-Up circulă în special în zonele aglomerate din centrul și nordul orașului, unde parcările sunt pline și locurile se eliberează și se ocupă într-o manieră rapidă. Mai mult, potrivit G4media, din cele 411.658 de mașini verificate în intervalul 1 iulie – 1 august 2023, doar puțin peste 3% au fost găsite ocupând locul de parcare fără plată.

Cei care parchează fără să plătească riscă o amendă de 200 de lei, care se înjumătățește dacă este achitată în primele 15 zile. Aceste sancțiuni sunt trimise acasă la posesorul autoturismului, ca orice altă contravenție rutieră.

Începând cu data de 1 martie 2023, parcarea în centrul Capitalei are un cost unic de 5 lei pe oră. Tariful se aplică de luni până vineri, între orele 8:00 și 20:00. De asemenea, se poate plăti parcarea pe o zi care este de 30 de lei atât pentru persoane fizice cât și juridice. Totodată, un abonament lunar costă 500 de lei. Acesta este valabil în fiecare zi, de luni până duminică, în intervalul orar 8:00-20:00 și permite utilizarea unui loc de parcare, fără să fie nevoie de rezervare ori de nominalizarea acestuia.

Achitarea contravalorii parcării se face prin aplicația „Parking București” sau prin SMS la numărul 7458, cu cardul bancar sau chiar și la angajații companiei de parcare.

CITEȘTE ȘI

Bazinul „Tolea Grințescu” din București va fi reparat și modernizat, anunță primarul Sectorului 1, Clotilde Armand. „Toți elevii care învață în școlile și liceele din Sectorul 1 vor beneficia gratuit de cursuri de înot la acest bazin”

Continuă schimbarea conductelor de apă în Sectorul 6. Alimentarea locuitorilor cu apă caldă nu va fi întreruptă, anunță consilierul general PMB, Nicorel Nicorescu

„Red Bull Dance Your Style” revine la București, pe 5 octombrie, unde 16 dansatori vor încerca să cucerească publicul prin dans. Cum a fost ediția de anul trecut

 

Cookies