BAZAR

Cum arată și cât costă capsula anti-seism care îți poate salva viața la cutremur

E vorba despre capsula antiseism gandita de Mircea Manolescu, inginer constructor la baza, care detine si un doctorat obtinut la Institutul National de Stiinta Aplicata din Lyon, Franta. Inventia a fost brevetata inca din 2005 si de atunci a fost prezentata atat in tara, cat si in strainatate, luand premii peste premii, scrie ziare.com.

E vorba de o cutie de 1m x 0,7 m, la sol (ca sa poata incapea pe usa), si 1m inaltime, in care incap pana la 3 persoane (1 adult confortabil, 2 adulti in siguranta sau 1 adult si 2 copii). Asta, desi numele sau de botez era „modul individual de protectie antiseismica”.

Capsula antiseism cu nume de scena Super Shelter este realizata din trei materiale: structura este din otel, in interior are captusala de polyfoam (burete) si in exterior un scut de fibra de sticla. La interior are si o panza rezistenta prinsa in chingi putin elastice de structura de rezistenta, formand astfel un sezlong care asigura o pozitie confortabila ce nu jeneaza circulatia sangelui, explica inventatorul.

Dotarea minima pentru un astfel de modul presupune apa pentru cateva zile, eventual hrana uscata, iar ca echipament baliza electronica pentru a fi gasit sub daramaturi, statie emisie-receptie, radio, iluminat cu leduri, optional acumulator si DVD.

Foarte compact, modulul rezista cu usurinta la sarcini de zeci de tone-forta, in functie de natura solicitarii putand ajunge pana la 100…120 tone-forta. Modulul individual de protectie este destinat salvarii vietii utilizatorului in timpul unui seism si asigurarii conditiilor de supravietuire pana la incetarea pericolului sau, in cazul in care imobilul se prabuseste, pana la eliberarea ocupantului, oferindu-i protectie chiar si in timpul operatiei de descarcerare.

Capsula a fost testata si in conditii mult mai severe decat in cazul unui cutremur, respectiv cu ocazia unei demolari prin explozie. 

Potrivit celui care a obtinut brevetul pentru aceasta inventie, in capsula se poate sta confortabil 4 zile, dar supravietui 30 de zile.

Altfel, poate fi inglobata in „peisaj” foarte usor, putand fi ascunsa in dressing, folosita ca piesa de mobilier si chiar luata in dormitor.

Cat despre pret, „este impropriu sa discutam despre acesta in conditiile in care nu exista o productie de serie, care ar scadea sigur acest cost”, care acum se situeaza la 2.600 de euro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button