Cum arăta fabrica de locomotive de la Timpuri Noi, de acum un secol. GALERIE FOTO

de:
09 feb. 2015
462 Afișari
Cum arăta fabrica de locomotive de la Timpuri Noi, de acum un secol. GALERIE FOTO

Fabrica Timpuri Noi dă și azi numele stației de metrou. Doar că fabrica nu mai există. Complexul industrial a fost cumpărat de Inter-IKEA Group și demolat în întregime pentru a face loc încă unui proiect imobiliar peste orașul vechi. Cu o parte din banii încasați din vânzare, S.C. Timpuri Noi S.A. a construit o nouă uzină amplasată în localitatea Jilava, Ilfov, Șos. Giurgiului nr. 5B, scrie Bună Dimineaţa, Bucureşti!.

După patru ani de la achiziția terenului, Vastint Romania S.R.L. a obținut în 16 decembrie 2013 autorizația de construcție a două blocuri, cu șase, respectiv zece etaje, plus etaj tehnic în fiecare dintre cazuri. Proiectul actual este pentru 2 clădiri de birouri de câte zece etaje, iar într-o etapă ulterioară este pre­văzută și construirea a două blocuri de locuințe. Conform sursei citate, autorizația de construire este dată de Primăria Sectorului 3, condusă de domnul Robert Negoiță.

Este de lăudat faptul că investitorii nu au fost hapsâni ca alți rechini imobiliari: deși reglementările din PUZ (plan urbanistic zonal) arată că pe acest teren pot fi construite clădiri cu 6, 10, 19 și 20 de etaje, au ales să construiască „mai aproape” de nivelul clădirilor din zonă, deci să se încadreze în peisaj, nu să le agreseze prin înălțime și/sau dimensiuni. Potrivit Mediafax, IKEA a cumpărat în 2010 terenul fostei platforme industriale Timpuri Noi, cu o suprafață de 51.000 mp, pentru suma de 34,6 milioane de euro.

Cu trei ani în urma tranzacției, în 2007, compania Timpuri Noi S.A. solicita 100 de milioane de euro, fără TVA, pentru vânzarea terenului, ocupat în proporție de 60% de construcții. Printre acționarii Timpuri Noi S.A. se numărau Asociația Salariaților, cu 73,64% din titluri, SIF Muntenia cu 21,95% din capital și investitorii Adrian Breazu și Gheorghe Ionescu.

În toamna lui 2013 dispărea din complexul fostelor uzine Lemaitre o casă în stil neoromânesc, supraviețuitoare pe platforma industrială, aflată la limita dinspre Strada Ion Minulescu. Conform Simply Bucharest, unele mărturii arată că această „clădire a fost inițial locuința unui înalt funcționar al Uzinelor Lemaitre, ca și o alta aflată pe o stradă învecinată. […] În anii ’70 aici a funcționat Serviciul desfacere, care avea adresa oficială pe Strada Bela Brainer nr. 8 și la care accesul se făcea direct din această stradă. Mai târziu, pe măsura apariției unor noi clădiri administrative, imobilul a fost inclus în perimetrul uzinei, a avut mai multe utilizări, a suferit câteva modificări constructive și în final a fost atribuit Centrului de calcul.”

Cum a ajuns să dispară Uzina Timpuri Noi

2004: Platforma industrială Uzinele Lemaitre/Timpuri Noi, proprietate a S.C. Timpuri Noi S.A., figurează în Lista Monumentelor Istorice-Municipiul București: Cod LMI B-II-m-B-19823, Denumire: Uzinele Timpuri Noi, Localitate: Municipiul București, Adresă: Splaiul Unirii 165, Sect. 3, Datare: sf. sec. XIX – prima jum. sec. XX, Observații: Au statut de monument clădirea veche a administrației, (posibile) fragmentele de construcții anterioare Primului Război Mondial, hala de vagoane realizată în anii 1925, și construcțiile realizate în anii ’70-’80.

2007: În cadrul negocierilor pe care le poartă pentru vânzarea uzinei, Consiliul de Administrație primește de la unul dintre posibilii cumpărători o ofertă de 93 de milioane Euro. Adunarea Generală a Acționarilor se opune însă vânzării.

2009: Consiliul General al Municipiului București (CGMB) aprobă Planul Urbanistic Zonal solicitat de S.C. Timpuri Noi S.A. pentru construirea pe amplasamentul uzinei a unui complex de clădiri cu înălțimea de până la 110 m. (PUZ – Splaiul Unirii nr. 165 aprobat prin HCGMB nr. 32/19.02.2009) Atenție! Planul a fost aprobat de către CGMB înaintea declasării monumentelor istorice afectate, deși avizul favorabil al Direcției de Cultură și Patrimoniu a Municipiului București condiționa aprobarea noului proiect de declasarea clădirilor cu statut de monument. Intervențiile Observatorului Urban București și ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național la Instituția Prefectului și la Primăria Municipiului București au rămas fără rezultat.

2009: Monumentul istoric „Uzinele Timpuri Noi” este declasat prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2406/24.09.2009 (ministru era domnul Theodor Paleologu). Practic, statutul de monument istoric este restrâns la o singură clădire care este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice – Municipiul București astfel: Cod LMI B-II-m-B-19823, Denumire: Uzinele Timpuri Noi. Birouri – fostul Centru de calcul, Localitate: Municipiul București, Adresa: Splaiul Unirii 165, Sect. 3, Datare: sf. sec. XIX – prima jum. sec. XX, Observații: Clădirea veche a administrației

2010: Interprime Properties, parte a grupului IKEA, cumpără Uzinele Lemaitre/Timpuri Noi (circa 5 ha de teren).

2010: Primăria Sectorului 3 (primar era domnul Liviu Negoiță) emite Autorizația de Desființare nr. 697/09.08.2010 a clădirilor declasate aflate pe platforma Timpuri Noi, deși acestea se aflau în zona de protecție a părții nedeclasate și a monumentelor situate pe Strada Ion Minulescu nr. 38 și nr. 46.

2010: Încep lucrările de demolare.

2012: Monumentul istoric „Uzinele Timpuri Noi. Birouri – fostul Centru de calcul” este declasat prin Ordinul Ministrului Culturii și Patrimoniului Național nr. 2457/04.09.2012 (ministru era domnul Puiu Hașotti).

2013: Primăria Sectorului 3 (primar era domnul Robert Sorin Negoiță) emite Autorizația de Desființare nr. 477/2013 a clădirii declasate, iar clădirea veche a administrației (casa în stil neoromânesc) este demolată.

2015: este demolată și ultima construcție de pe platforma industrială, cea de pe Splaiul Unirii, spre stația de metrou, cea în care a funcționat într-o perioadă un atelier de proiectare.

Continuarea pe Bună Dimineaţa, Bucureşti!

Cookies