Cum arată Delta Văcărești după incendiu, filmată din dronă. Suprafața arsă, mai mare decât cea declarată. Investigația lui Octavian Berceanu de la ce a pornit focul

08 apr. 2022
5193 afișări
Cum arată Delta Văcărești după incendiu, filmată din dronă. Suprafața arsă, mai mare decât cea declarată. Investigația lui Octavian Berceanu de la ce a pornit focul

Octavian Berceanu a mers în Delta Văcărești a doua zi după ce s-a produs incendiul în care au murit specii protejate de șerpi și țestoase, foc care s-ar fi manifestat pe 15 ha, suprafață mai mare de 0,5 ha, atât cât au declarat autoritățile.

Dintr-o discuție cu biologul Vlad Cioflec, cel care inventariază habitatul Deltei Dunării, aflăm că focul a plecat de la un prânz improvizat de cineva care avea un microspațiu amenajat în acel loc.

În scurta plimbare prin zona distrusă de flăcări, cei doi găsesc o carapace de la o țestoasă care avea în jur de 30-40 de ani, șerpi și ouă arse, dar gunoaie, despre care biologul spune că se aflau mascate de stuf.

Octavian Berceaniu și biologul Vlad Cioflec discută și despre ce ar putea să facă autoritățile pentru Delta Văcărești. Vedeți mai jos cum a decurs dialogul:

Octavian Berceanu: Ai văzut focul de la punctul vostru de observație, de la centru, și ulterior după ce s-a stins ai venit aici, ce ai găsit?

Biologul Vlad Cioflec: Pe scurt, am găsit niste lemne tăiate, un grătar, cineva își făcea de mâncare, teoria mea este că a vrut să-și încropească un prânz, probabil o persoană care locuia într-un adăpost improvizat aici, focul a scăpat de sub control, era vântul puternic, persoana a fugit, bine că nu a murit, și vântul a dus (focul-n.r) apoi pe 150.000 mp.

Octavian Berceanu: Aici avem salteaua și o pătură, și partea proastă, avem un grătar, probe pentru poliție, se vede cum focul a plecat din zona grătarului, avem o dimensiune vizavi de foarte multe vietăți care au murit arse.

(Găsesc un șarpe ars) Biologul Vlad Cioflec: Una dintre victime, un șarpe de apă, a vrut să se refugieze în tufă, nu a avut unde să fugă, e o specie inofensivă, valoroasă pentru ecosistemul nostru, hrănește păsările de pradă. Aici, un ou de la o specie de rațe, sunt primele specii care cuibăresc, își fac cuibul la marginea apei. Iar aici, o carapace de țestoasă, exemplar protejat de lege, cu o populație foarte mică, pe cale de dispariție, are în jur de 30-40 de ani.

Biologul Vlad Cioflec, despre gunoaiele din Delta Văcărești: Sunt o mare problema, pentru că sunt ascunse în general în stuf, pe poteci pe care le batem doar noi, iubitorii, cunoscătorii potecilor.

Octavian Berceanu: Din păcate nici Primăria generală nu a făcut absolut nimic, ministerul nici atât, toți au bani și niciunii dintre ei nu ajută, nici cu paza, nici să tragă niște conducte pentru a avea apă în zona asta, si pentru pompieri și pentru biodiversitate.

Biologul Vlad Cioflec: Apa ar rezolva totul, nu poti avea familii care locuiesc lângă poteci de vizitare și să nu știi de ei, să-și care oamenii frigidere, plite, să facă focul, să gătească în stuf ziua în amiaza mare, și nimeni să nu vadă lucrurile astea, sau să le vadă și să închidă ochii, în cea mai mare arie protejată se mai întâmplă așa ceva?

Autoritățile au estimat o suprafață incendiată de 5.000 de metri, sunt cam 150.000 mp, e o suprafață cât se poate de însemnată, se putea vedea din dronă sau suindu-te pe dig, dar dorința asta de minimiza că e un foc mic, că nu s-a întâmplat poate merge pe FB dar nu în realitate.

Biologul Vlad Cioflec, despre ce ar trebui să facă autorităție: Trebuie pază, trebuie patrulare, trebuie făcut un plan de management și un plan de acțiune astfel încât să poți asigura apă pentru pompieri, pentru speciile cuibăritoare în caz de secetă, și să poți să asiguri partea de monitorizare a speciilor și de educație, daca se face un plan cu 10 pcte ce ar fi nevoie s-ar vedea cât de ușoară e treaba.

Un incendiu major de vegetație a izbucnit marți în Delta Văcărești, a anunțat ISU București-Ilfov. Din cauza vântului puternic, în zonă sunt degajări mari de fum care se extind rapid, astfel că oamenii din zonă au primit mesaj Ro-Alert.

Articole relaționate:

Cookies