Cum arată Catedrala Mântuirii Neamului de sus. VIDEO

de:
01 apr. 2015
10 Afișari
Cum arată Catedrala Mântuirii Neamului de sus. VIDEO

Pe Șantierul Catedralei Mântuirii Neamului sunt deschise în prezent mai multe fronturi de muncă și se execută toate tipurile de lucrări.

Un număr de 320 de oameni lucrează în continuare în trei schimburi și s-au făcut progrese vizibile pe toate ploturile.

Se montează armătură rigidă în zona absidelor, între cotele 18 și 27, iar la pereții altarului se lucrează între cotele 9 și 18. A fost, totodată, turnată și placa circulară de la cota 10.50 de la altar. Se execută și zidărie atât la interior, cât și la exterior, acolo unde este posibil, se precizează pe site-ul catedralaneamului.ro.

Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române, a realizat şi un material video cu Catedrala Mântuirii Neamului filmată de sus.

Costul lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului pana la stadiul rosu-gri, adica pentru finalizarea constructiei, fara tencuiala, dar cu geamuri si usi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, a anuntat anterior Patrarhia Romana.

„Initial, costurile lucrarilor la rosu-gri, adica constructia netencuita, dar cu geamuri si usi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. Dupa ce au fost reevaluate calculele, odata cu finalizarea lucrarilor din subteran, costurile au scazut cu 20 de milioane de euro. Astfel ca estimam ca in final suma sa fie de 80 de milioane de euro”, a explicat la vremea respectiva parintele Constatin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Pentru lucrarile de infrastructura si pregatirea santierului au fost cheltuiti aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumatate de la autoritatile statului si jumatate de la cetateni din tara si din strainatate, a mai spus Stoica.

In 2012, statul roman a sprijinit constructia Catedralei Mantuirii Neamului cu aproape 8,4 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro de la Guvern si 2 milioane de euro de la Primaria Generala a Capitalei. In 2014, Primaria Capitalei a alocat pentru catedrala Mantuirii Neamului inca 6 milioane lei.

Potrivit Patriarhiei, in primii trei ani de la inceperea lucrarilor de construire a Catedralei Mantuirii Neamului, sumele platite catre bugetul de stat, reprezentand impozite si contributii sociale la salariile lucratorilor de pe santierul catedralei, TVA, acciza si alte taxe, au fost in valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

Referitor la graficul de executie a lucrarilor, Patriarhia a precizat ca edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimeaza a fi terminata in anul 2016. Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in februarie 2011 si s-au estimat initial ca vor fi gata la faza gri la sfarsitul anului 2014.

Citeşte şi: Mesajul transmis de Patriarhie primăriilor care au fost zgârcite cu banii pentru Catedrala Neamului

                Când vom putea merge la slujba de Înviere la Catedrală

                Sărmanii, cei mai fervenți donatori pentru Catedrala Neamului – printre ei şi un bătrân de 94 de ani

Cookies