Cum arată Catedrala Mântuirii Neamului acum GALERIE FOTO

de:
04 feb. 2015
16 afișări
Cum arată Catedrala Mântuirii Neamului acum GALERIE FOTO

La Catedrala Mântuirii Neamului se lucrează susţinut în partea superioară a clădirii, unde au loc armări de pereţi, stâlpi, grinzi şi montarea panourilor de cofraj, scrie utilizatorul Lixandru Dragoş-Liviu, care a postat mai multe imagini cu Catedrala Mântuirii Neamului pe forummetrouusor.com.

Pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului continuă lucrările la suprastructura lăcaşului de cult, muncitorii executând toate tipurile de lucrări. Pentru unele segmente, condițiile de muncă sunt speciale. Când vremea a fost prielnică s-a intensificat activitatea pe şantier, conform site-ului catedralaneamului.ro. „Se lucrează la zidării pentru pereţii pronaosului, la armătura flexibilă la catapeteasmă deasupra cotei 9 până la cota +18, deoarece până la cota 9 este turnată deja catapeteasma”, a declarat anterior, pentru Trinitas TV, inginerul Vlad Florin Popescu, responsabil execuție.

Potrivit inginerului Dan Dumitrescu, 200 de muncitorii lucrează în două schimburi. Cele mai avansate loturi sunt loturile 1 și 2, în fațada dinspre vest, conform site-ului catedralaneamului.ro. „Ca și zidărie ne apropiem de placa de la cota 18. De asemenea, au fost turnate plăcile de la cota 14, de la cele două loturi și se pregătesc de turnare plăcile de la cota 14, de la loturile 7 și 8 respectiv între axele 13 și 20”, a declarat anterior pentru Radio Trinitas inginerul Dan Dumitrescu, diriginte de șantier.

Ce lucrări s-au făcut în 2014 la Catedrala Mântuirii Neamului

În decursul anului 2014, pe şantierul de pe Dealul Arsenalului au continuat lucrările de construcţie la suprastructura Catedralei Mântuirii Neamului. Astfel, în primăvară au fost demarate lucrările pentru nivelul 9-18 metri, la sfârşitul verii au fost terminate lucrările la nivelul 0-9 metri şi spre sfârşitul anului au început lucrările pentru nivelul 18-27 metri prin montarea armăturii rigide.

Ordinea tehnologică de execuţie a lucrărilor pentru fiecare nivel al clădirii a constat în montarea armăturii rigide, montarea armăturii flexibile, execuţia zidăriei pe interiorul şi exteriorul elementelor din beton armat. Următoarele etape de construcţie au fost legate de montarea cofrajelor, terminând cu turnarea betonului în elementele de rezistenţă. „Până la începutul anului 2014 au fost utilizate macarale turn pentru execuţia infrastructurii, macarale care nu permiteau supraînălţarea lor pentru execuţia lucrărilor la suprastructura catedralei. Acum însă, acestea au fost schimbate cu macarale de mari dimensiuni care permit supraînălţarea lor până la cota +110 metri pentru execuţia lucrărilor aferente turlei Pantokrator”, a declarat inginerul Vasile Crăcăoanu.

Construcţia Catedralei Neamului la roşu-gri, 80 milioane de euro

Costul lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului pana la stadiul rosu-gri, adica pentru finalizarea constructiei, fara tencuiala, dar cu geamuri si usi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, a anuntat Patrarhia Romana in martie 2014.

„Initial, costurile lucrarilor la rosu-gri, adica constructia netencuita, dar cu geamuri si usi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. Dupa ce au fost reevaluate calculele, odata cu finalizarea lucrarilor din subteran, costurile au scazut cu 20 de milioane de euro. Astfel ca estimam ca in final suma sa fie de 80 de milioane de euro”, a explicat la vremea respectiva, pentru agentia Mediafax, parintele Constatin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Pentru lucrarile de infrastructura si pregatirea santierului au fost cheltuiti aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumatate de la autoritatile statului si jumatate de la cetateni din tara si din strainatate, a mai spus Stoica.

In 2012, statul roman a sprijinit constructia Catedralei Mantuirii Neamului cu aproape 8,4 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro de la Guvern si 2 milioane de euro de la Primaria Generala a Capitalei. In 2014, Primaria Capitalei a alocat pentru catedrala Mantuirii Neamului inca 6 milioane lei.

Potrivit Patriarhiei, in primii trei ani de la inceperea lucrarilor de construire a Catedralei Mantuirii Neamului, sumele platite catre bugetul de stat, reprezentand impozite si contributii sociale la salariile lucratorilor de pe santierul catedralei, TVA, acciza si alte taxe, au fost in valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

Referitor la graficul de executie a lucrarilor, Patriarhia a precizat ca edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimeaza a fi terminata in anul 2016. Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in februarie 2011 si s-au estimat initial ca vor fi gata la faza gri la sfarsitul anului 2014.

Cookies