Cum arată Bucureștiul, după furtuna cu grindină de duminică seara, 4 mai 2014. FOTO & VIDEO

de:
04 mai 2014
6 Afișari
Cum arată Bucureștiul, după furtuna cu grindină de duminică seara, 4 mai 2014. FOTO & VIDEO

După câteva reprize scurte de ploaie, duminică seara a plouat chiar și cu gheață în București. Grindina a depășit, de cele mai multe ori, dimensiunile unei măsline și a bătut cu putere în geamuri.

În doar câteva minute, acoperișurile clădirilor s-au albit, la propriu.  

Meteorologii atenționaseră asupra fenomenului COD GALBEN de ploi, grindină şi vijelie înainte și au prelungit de două ori avertizarea meteo în cursul după-amiezii de duminică. 

În urma furtunii de duminică seara, mai multe străzi au fost inundate. Detalii, aici. 

Pasajul Unirii a fost inundat. „Am solicitat Poliţiei Rutiere să-l închidă circulaţiei. Este o cantitate mare de precipitaţii căzută într-un timp foarte scurt. Avem 32 de echipaje în teren”, a spus Epsică Chiru, director general adjunct APA NOVA la REALITATEA TV.

Pentru câteva zeci de minute, magazinul Carrefour Unirii s-a transformat într-un lac după potopul de duminică seara. Apa a căzut în rafale prin acoperișul de la etajul unu, peste produse și clienți, deopotrivă. Asta nu i-a împiedicat pe angajații magazinului să fie furioși pe clienții care filmau scenele apocaliptice cu lumini care se stingeau și cu apa care atinsese 1 centimetru la nivelul solului. Angajații și-au continuat nestingheriți vânzarea, fiind mai preocupați de acoperirea mărfii decât de protejarea clienților care erau plouați și care și-au deschis umbrelele, informează realitatea.net. 

Autoritățile au intervenit pentru remedierea situațiilor create de căderile masive de apă: 

Avand in vedere conditiile meteorologice inregistrate in ultimele ore in Capitala, directiile de specialitate din Primaria Capitalei, precum si ApaNova actioneaza in teren si intervin pentru a remedia eventualele defectiuni sau consecinte ale ploii torentiale.

Potrivit ApaNova, imediat dupa incepera ploii, a fost deschis canalul descarcator de ape mari in vederea cresterii capacitatii de tranzitare a apei prin reteaua de canalizare. Sistemul de canalizare, respectiv caseta au atins capacitatea proiectata, evacuand in acest moment peste 130 de metri cubi de apa intr-o secunda. Ca urmare a cantitatii mari de precipitatii, Administratia Nationala Apele Romane, la solicitarea Apa Nova, a decis sa reduca nivelul pe Raul Dambovita astfel incat apa sa poata fi evacuata si prin albia superioara, in zona de la Piata Natiunile Unite, pana la Glina.

Astfel, in acest moment, ApaNova actioneaza in teren cu 30 de utilaje pentru evacuarea apei din zonele cu probleme, iar operatorii de salubritate intervin cu peste 200 de operatori manuali si 21 de utilaje. Zonele in care se intervine cu prioritate sunt: zona Tineretului, Splaiul Independentei – Natiunile Unite, Pasajul Unirea, b-dul Tineretului – Sincai, Rond G. Cosbuc si Pasajul Marasesti.
Operatorii de salubritate se afla in teren pentru degajarea apei si indepartarea deseurilor acumulate la gurile de scurgere si la rigole, dupa cum urmeaza:
In sectorul 1 se intervine cu 105 operatori manuali care degajeaza gurile de scurgere si 7 autoperii care actioneaza pe arterele princilapele;
In sectorul 2 se intervine cu 6 echipaje mobile care se deplaseaza la solicitare pentru degajarea gurilor de scurgere si 6 autoperii care actioneaza pe arterele mari pentru indepartarea apei de la rigole
In Sectorul 3 se intervine pe arterele principale insa nu au fost semnalate probleme deosebite
In Sectorul 4 se intervine cu 60 operatori manuali la gurile de scurgere iar 8 autoperii actioneaza pe: b dul Tineretului, Mitropolit Filaret, Metalurgiei, Lanariei si 11 iunie
In Sectorul 5, 40 de operatori manuali actioneaza la gurile de scurgere pe principalele artere de circulatie.

De asemenea, Administratia Strazilor actioneaza in teren pentru remedierea defectiunilor semnalate la semafoarele din Capitala.
Eechipajele ALPAB se afla in teren pentru a solutiona problemele aparute in parcurile administrate de Municipalitate.
Atat Apanova cat si operatorii de salubritate vor ramane in teren pana la remedierea tututor problemelor, fiind pregatiti de interventie daca vor mai aparea astfel de fenomene meteorologice si pe timpul noptii.

Reamintim ca pentru orice sesizari, Primaria Capitalei pune la dispozitia bucurestenilor nr. tel gratuit 0800.800.868.
Mentionama ca pana in prezent, la Dispeceratul din cadrul Primăriei Municipiului Bucuresti au fost inregistrate mai multe sesizari din partea cetatenilor, acestea fiind transmise institutiilor abilitate pentru masuri in consecinta.

În ultimii ani, Bucureştiul a început să se confrunte cu un fenomen meteo extrem: ploi „spot” – care se produc doar în anumite cartiere ale oraşului. Spre exemplu, în 2013 au fost cazuri când în zona centrală pluviometrele municipalităţii au indicat şi 50 de litri de apă pe metrul pătrat, în timp ce spre periferie cantitatea de precipitaţii căzută nu a fost mai mare de 10 litri de apă pe metru pătrat. Odată cu reabilitarea principalei magistrale de canalizare a capitalei riscul de inundaţii în Capitală a scăzut semnificativ. Totuşi, tendinţele climatologice care au corespondent în fenomene extreme, cum ar fi ploile „spot”, impun o recalibrare permanentă a reţelei de canalizare a Capitalei. „Am efectuat şi în continuare efectuam modelari ale reţelei de canalizare care ne-au arătat că ar fi extrem de util ca în reţeaua de canalizare a oraşului să existe şi două-trei bazine de stocare a apelor la evenimentele pluviometrice de acest gen. Acestea ar putea fi construite undeva pe zona centrală a oraşului şi ar avea o capacitate de stocare de sute de mii de metri cubi de apă de ploaie”, explica pentru B365.ro directorul-adjunct al ApaNova, Epsică Chiru. 

Cookies