Cum arăta „bijuteria” Beizadelei Viţel, din locul Palatului Victoria FOTO

de:
29 apr. 2012
27 Afișari
Cum arăta
palatul, sturdza

Foarte aproape de locul unde se află acum guvernul României se ridica, la sfârşitul Secolului XIX, un pălăţel construit la cererea prinţului Grigore Sturdza. Dotat cu nenumărate turnuleţe şi eclectic din punct de vedere al arhitectonicii, Palatul era admirat de unii şi dispreţuit de alţii  ca sindrom al ceea ce s-ar numi astăzi kitsch. De altfel, prinţul care îl ridicase era supranumit în lumea bună „Beizadeaua Viţel” – pentru că în tinereţe se antrena ridicând în spinare un viţel. Grigore Sturdza a trăit între 1821 şi 1901, a contribuit la înăbuşirea mişcării revoluţionare din 1848 din Moldova, devenind ulterior general în armata turcă (sub numele Muhlis-paşa) şi participând la Războiul Crimeii (1853-1856). A candidat în 1859, fără succes, la tronul Moldovei, chiar împotriva tatălui său.

Palatul a fost ridicat după planurile arhitectului Iulius Reiniqke, din 1897. Lucrările s-au desfăşurat între anii 1898-1901. Prinţul Sturdza nu a apucat deci să locuiască în clădire, murind în 1901. Palatul a devenit sediul Ministerului Afacerilor Externe, până la construirea actualului Palat Victoria, în 1937, puţin în faţa clădirii palatului lui Sturdza, acesta din urmă devenind sediu al diplomaţiei române. Vechiul palat a suferit distrugeri importante în timpul celui de-al doilea război mondial, în 1946 fiind luată decizia de a fi dărâmat.

Actualul sediu al guvernului, Palatul Victoria, a fost realizat între anii 1937-1944, planurile aparţinând arhitectului Duiliu Marcu, absolvent al Şcolii Superioare de Arhitectură din Bucureşti şi al Şcolii Beaux-Arts din Paris.

Conform declaraţiilor făcute de arhitectul Duiliu Marcu, Palatul Victoria ilustrează prin construcţia sa preocuparea pentru clasicism.

Iniţial, faţada palatului era îmbrăcată cu plăci de marmură de Carrara şi cu  panouri sculptate în scop decorativ. Însă faţada principală a fost refăcută în urma pagubelor din anul 1944, suprafaţa fiind acoperită de data aceea cu travertin.

În timpul perioadei comuniste aici a funcţionat şi Consiliul de Miniştri. Însă, începând cu anul 1990 a devenit oficial sediul Guvernului României.

Cookies