Cum arată apartamentele de lux construite peste casa lui Spiru Haret. GALERIE FOTO

de:
27 iul. 2015
97 Afișari
Cum arată apartamentele de lux construite peste casa lui Spiru Haret. GALERIE FOTO

Firma Invest Lux Construct, care a cumpărat imobilul în 2005, cu 1.140.000 de euro, a construit un bloc de 7 etaje peste casa Spiru Haret, situată pe strada Gheorghe Manu nr. 7, din Capitală. Lucrările au fost finalizate după aproximativ un an şi jumătate, faţada vechii cladiri fiind parţial păstrată, parţial reconstruită, iar clădirea nouă a fost aşezată în interiorul acesteia.

Primăria Capitalei a emis pe 24 decembrie 2012 autorizaţia de construire pentru consolidarea clădirii vechi şi ridicarea blocului de 7 etaje, iar lucrările de construire au început la sfârşitul anului 2013. Proiectantul clădirii a fost biroul de arhitectură Urban Office.

Proprietarul actual al casei Spiru Haret, SC Invest Lux Construct SRL, și-a arătat intenția de dărâma casa și a construi un bloc de șapte etaje în locul ei încă din 2006. Potrivit site-ului firmei Finance Pro Invest Group, peste casa lui Spiru Haret urmau să construiască 22 de apartamente de lux, care aveau să fie livrate în 2009, dar lucrările au fost întârziate cu şase ani, faţă de termenul anunţat anterior.

Blocul construit peste casa lui Spiru Haret, un proiect imobiliar controversat

Societatea civilă s-a opus acestui proiect motivând că imobilul vechi, monument istoric, este distrus de acest proiect imobiliar. Înainte de începerea lucrărilor, imobilul a fost lăsat circa 10 ani în paragină, fiind devastat de oamenii străzii.

Vezi aici: Muzeul groazei din Bucureşti: Casa Spiru Haret FOTO

Istoricul Andrei Pippidi scria în ianuarie 2014, într-un articol din revista Dilema Veche, că Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti a vrut să cumpere clădirea, pentru a-şi avea aici sediul, dar acest lucru nu a fost posibil.

Potrivit istoricului, portița pe care SC Invest Lux Construct SRL a găsit-o pentru a putea dărâma casa este aceeași folosită și la casa Ghika din str. Christian Tell, mai exact prevederea din lege care spune că trebuie păstrată fațada clădirii. Astfel, „soluţia găsită pentru a strecura marea afacere este de a cocoşa vechea casă sub un bloc”, spunea Pippidi.

Situată pe strada Gheorghe Manu (fostă Verde, fostă Lemnea) la numărul 7, casa Haret era o clădire armonioasă, cu o arhitectură îngrijită, de stil neoclasic, cu elemente de decor în stil neobaroc. Cererea de autorizaţie datează din 1888. Planurile nu s-au păstrat, dar volumetria elegantă, proporţiile armonioase şi claritatea compoziţiei ar indica drept autor un arhitect talentat, după cum a explicat, pe blogul personal, Silvia Colfescu, autoarea cărţii “Bucureşti, ghid turistic, istoric, artistic”.

Spiru Haret şi-a petrecut în această casă ultimii ani din viaţă, iar după moartea sa, imobilul a devenit muzeu. Pe 4 iunie 1941, dupa moartea soţiei lui Spiru Haret, casa a fost vândută de rude Institutului Naţional al Cooperaţiei. Obiecte personale, cărţi, manuscrise şi mobilierul au fost donate noului proprietar cu condiţia de a amenaja un muzeu, lucru care s-a şi întamplat. Totul s-a schimbat însă după razboi, clădirea devenind proprietatea Sfatului Popular al Capitalei.

În 1956 imobilul a trecut în administrarea Ministerului Culturii, iar în 1986 în administarea Ministerului Educaţiei. După revoluţie, imobilul s-a întors la CENTROCOP, instituţie care în 2001 l-a vândut cu 610.000 dolari unei persoane private. În 2005, casa lui Spiru Haret a fost cumpărată cu 1.140.000 de euro de firma Invest Lux Construct.

Intenţia proprietarului a devenit foarte clară un an mai târziu, când a obţinut aprobările necesare pentru construirea unui bloc de şapte etaje peste casa lui Spiru Haret. Culmea este că, deşi casa era încadrată ca monument istoric de interes local, proiectul avea aviz de la Ministerul Culturii, când la cârma acestuia era chiar un ministru liberal.

Până la minister însă, trebuia să intre pe fir, de la bun început, Primăria Capitalei care “în mod normal, la un monument clasa B, ar trebui să exproprieze în astfel de situaţii”spunea Nicuşor Dan, președinte al Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul” pentru B365.ro, în 2011. El susţinea că Primaria avea posibilitatea, potrivit legii, să reintre în proprietatea imobilului şi astfel s-ar fi rezolvat inclusiv problema chiriaşilor distrugători. “Proprietarul în acest caz (n.r.- Primăria Generală) are dreptul să-şi păzească imobilul şi astfel casa Haret ar putea fi protejată de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti”, puncta Nicuşor Dan.

Dar încă din 2011, pe site-ul Primăriei Generale, exista o documentaţie de urbanism cu privire la Str. Gheorghe Manu, nr. 7, care viza “reconfigurarea volumetrică si funcţională a imobilului Spiru Haret şi realizarea unei cladiri cu S+P+7E, mentinând casa existentă şi respectând cota de înălţime maximă reglementată prin P.U.Z.”.

 În prezent, potrivit planurilor postate pe site-ul archdaily.com, blocul include 18 apartamente de lux, cu două, trei şi patru camere.

După finalizarea lucrărilor la blocul construit peste casa lui Spiru Haret, au fost publicate pe site-ul internaţional de profil archdaily.com o serie de fotografii realizate de arhitectul Arthur Ţintu.


Cookies