Pe trotuarul de la Piaţa Romană se lucrează în continuare. Dacă la Piaţa Unirii lucrările s-au desfăşurat într-un ritm foarte lent, la Piaţa Romană se văd ceva rezultatele, la trei luni de la începerea lucrărilor de amenajare. Însă, lucrările sunt departe de a fi finalizate.
Până în prezent, pe trotuarul dinspre ieșirea de metrou de la Romană s-au montat stâlpi noi de iluminat, s-au schimbat dalele – pe anumite porţiuni s-au pus dale albe şi gri-, s-au plantat pomi, s-au amplasat jardiniere, cu sau fără plante, şi s-au montat mingi metalice, asemenea celor de pe trotuarul de la Piaţa Unirii, pentru a-i împiedica pe şoferi să pătrundă pe anumite porţiuni de pe trotuar. În ciuda faptului că pe marginea trotuarului s-au amplasat jardiniere pentru a-i împiedica pe şoferi să parcheze, în ultima perioadă, mulţi bucureşteni au transformat trotuarul de la Piaţa Romană în loc de parcare.
Deşi s-au montat două noi modele de stâlpi de iluminat pe Bd. Magheru, cei vechi nu au fost demontaţi, în ciuda faptului că mulţi sunt complet nefuncţionali.
Până în septembrie, lucrările de reabilitare a trotuarelor de pe Bulevardul Magheru s-au desfășurat doar pe partea dinspre Magazinul Eva şi s-au extins apoi și pe partea de vizavi a bulevardului.
Pe întreaga lungime a bulevardelor Bălcescu şi Magheru muncitorii execută aceleaşi amenajări ca şi pe partea de vizavi, adică reamenajarea pavajului, a mobilierului stradal şi a spaţiilor verzi. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Străzilor Bucureşti (ASB) a anunţat, anterior, că lucrările la trotuarele din centrul Capitalei trebuie finalizate până la sfârşitul lunii noiembrie. „Toate lucrările de pe Magheru trebuie finalizate, pe ambele părţi, până la sfârşitul lui noiembrie, când vine vremea rea. Bulevardele trebuie să arate bine pe ambele părţile, nu puteam să le lăsăm doar pe jumătate”, a declarat, pentru B365.ro, Carmen Dincă. Însă, aceste lucrări sunt departe de a fi finalizate chiar şi la trei săptămâni de la termenul limită înaintat de reprezentanta ASB.
Modernizarea ar fi binevenită în contextul în care trotuarele sunt vechi şi pline de gropi, copacii au fost tăiați, iar scuarurile betonate pentru a face loc unor gherete sau terase. În dreptul librăriei Cărturești, de exemplu, pietonii sunt obligați să facă un slalom printre gheretele de ziare și cabinele telefonice părăsite, printre care este loc doar pentru câte o persoană. În plus, deși cele două străzi „de promenadă” ale bucureștenilor sunt printre cele mai circulate și poluate artere, acestea au rămas fără spațiile verzi, puternic deteriorate în ultimii ani. Ca soluție, Primăria a ales să înlocuiască copacii de pe marginea bulevardelor cu jardiniere de metal care zac deteriorate și vandalizate.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 1,7 milioane de lei, iar banii provin de la Primăria Capitalei. Lucrările de refacere a trotuarelor de pe Bulevardul Magheru sunt făcute de firma Tehnologica Radion.
Când vine vorba de lucrări la spațiile pietonale, lucrările de până acum efectuate de Primăria Capitalei se impun printr-un ritm lent și un stil defectuos de realizare. Ca exemple amintim prima etapă a lucrărilor de pe Magheru-Bălcescu, trotuarele de la Piața Unirii și lucrările de pe străzile laterale Rosetti sau din spatele Ateneului Român.
În cadrul acestui proiect se schimbă și sistemul de iluminat de pe axul central al Bucureștiului, de pe Lascăr Catargiu până în Piața Unirii. Stâlpii de iluminat vechi de zeci de ani ar urma să fie înlocuiţi cu corpuri de iluminat pe LED noi, moderne și nepoluante. Amintim că pentru montarea noilor corpuri de iluminat pe Magheru, muncitorii au spart trotuarele abia reabilitate.
Tot la Piața Romană vor începe în curând și lucrările la pasajul pietonal subteran, care vor dura 15 luni. Pasajul, asemnănător ca principiu cu cel de la Universitate, va avea 5 intrări – două la ASE, una în faţă la coloane, una în faţă la BCR şi una între Bd. Lascăr Catargiu şi Bd. Dacia și va fi conectat cu statia de metrou Romana. Conform proiectului, la suprafata vor fi plantaţi 40 de copaci şi se va amenaja o suprafaţă de circa 500 mp de spaţiu verde.