Cum arată acum şcoala în care s-a filmat celebrul „Liceenii” cu Ştefan Bănică Jr.

de:
18 sept. 2015
2870 Afișari
Cum arată acum şcoala în care s-a filmat celebrul

Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, din Titan, a fost înființat în septembrie 1967. Inițial, unitatea de învățământ s-a numit „Liceul de Cultură Generală nr. 43″. Ulterior, și-a schimbat denumirea în „Liceul de Matematică – Fizică Nr. 3″ (MF3), pe care a păstrat-o în perioada 1977-1990. Aici s-au filmat scene memorabile din două filme românești care s-au bucurat de un succes uriaș, ambele regizate de Nicolae Corjos. Este vorba despre „Declarație de dragoste” (1985), în care au jucat Adrian Păduraru, Teodora Mareș, Ion Caramitru și Tamara Buciuceanu-Botez, și despre „Liceenii” (1986), care i-a avut în rolurile principale pe Ștefan Bănică Jr., Mihai Constantin, Oana Sârbu, Cesonia Postelnicu, Tudor Petruț, Tamara Buciuceanu-Botez și Ion Caramitru, scrie dezvaluitorul.ro. 

„Liceenii”, locul 25 în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile

Liceenii este un film de dragoste românesc din 1986, regizat de Nicolae Corjos. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Ștefan Bănică-junior, Mihai Constantin, Oana Sârbu, Cesonia Postelnicu, Tudor Petruț, Tamara Buciuceanu-Botez și Ion Caramitru. Filmul prezintă povestea de dragoste dintre doi elevi de clasa a X-a: Mihai Marinescu (Ștefan Bănică Jr.) și Dana Vasilescu (Oana Sârbu). Idila lor va trece prin multe încercări.

El se află pe locul 25 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Rezumatul filmului „Liceenii”

După ce rămăseseră corigenți la matematică în clasa a IX-a, elevii provinciali Mihai Marinescu (Ștefan Bănică-junior) și Ionică Popescu (Mihai Constantin), colegi de cameră la căminul liceului, au învățat toată vara și au reușit să treacă la examinarea din toamnă. Spre deosebire de Ionică care a obținut doar nota 5, Mihai a luat nota 10 și vrea ca în anul următor să nu mai ajungă într-o astfel de situație, cu atât mai mult cu cât urmează susținerea examenului de treapta a II-a. Dirigintele clasei a X-a B este profesorul de filozofie Mihai Gavrilescu (Ion Caramitru), poreclit de elevi „Socrate”.

Mihai este îndrăgostit în secret de colega sa Dana Vasilescu (Oana Sârbu), căreia îi pune periodic un trandafir în pupitrul băncii. Dana este însă iubita colegului Șerban Pascu (Tudor Petruț), premiantul clasei, și crede că trandafirii sunt puși de acesta. În ședința Biroului Organizației UTC, unii elevi propun schimbarea lui Șerban din funcția de secretar al organizației, iar Dana, în calitate de reprezentantă a comitetului UTC, afirmă că acesta este malițios și individualist. Șerban este înlocuit astfel cu Vlad Hulubei (Cătălin Păduraru) și își exprimă nemulțumirea că nu a fost susținut de iubita sa, punând mai presus interesul personal față de interesul clasei. Cei doi iubiți se despart.

Pentru a se apropia de Dana, Mihai începe să studieze șahul pentru a o impresiona, fata fiind campioană la acest joc. El participă la un simultan de șah, fiind lăudat cu acest prilej. De asemenea, Mihai se oferă să ajute la realizarea unui referat pentru cercul de literatură, refuzând invitația severei profesoare Baldovin (Tamara Buciuceanu-Botez), poreclită „Isoscel”, de a participa la Olimpiada de matematică. Astfel, el își neglijează lecțiile pentru școală și începe să ia note mici, spre amărăciunea tatălui său (Sebastian Papaiani).

Cu prilejul petrecerii organizate pentru aniversarea de către Șerban a vârstei de 17 ani, el se împacă cu Dana. Mihai își dă seama că Dana nu va fi pentru el decât o colegă și începe să învețe din ce în ce mai mult așa cum și-a dorit răposata sa mamă. Notele sale devin din ce în ce mai mari, iar tatăl său este mândru de activitatea sa școlară. La un meci de fotbal, Mihai este lovit de Vlad, iar Ionică, crezând că fapta a fost intenționată, îi pune o piedică lui Vlad, provocându-i acestuia o luxație a piciorului. Dirigintele îl sancționează pe Ionică cu avertisment și trei săptămâni de consemnare în internat. Ulterior, Vlad obține premiul I la Olimpiada națională la matematică.

La teza de matematică, Mihai refuză să-l ajute pe Ionică după ce încercase de mai multe ori să-l convingă să învețe în loc să-și piardă timpul. Șerban îl critică pe Mihai pentru că nu-l interesează de interesul clasei, iar Dana își dă seama că iubitul ei este egoist și individualist, cerându-le celorlalți elevi să adopte o atitudine pe care el o disprețuia. Cei doi se despart iarăși. În perioada următoare, Dana constată că suferă tulburări de vedere, dar refuză să se destăinuie celorlalți. Mihai află de problemele medicale ale fetei prin intermediul lui Ionică, acesta citind pe ascuns câteva fraze din jurnalul Danei, și-l anunță pe Socrate care vorbește cu părinții ei.

În ultima săptămână a anului școlar, Ionică este meditat la matematică de Mihai și obține notă de trecere, evitând astfel corigența. El își convinge colegul de cameră să-i pună Danei în pupitru o floare, atunci când aceasta urma să intre în clasă, iar fata își dă seama cine este cel care i-a pus flori în bancă în timpul întregului an. Toți elevii clasei reușesc să treacă de treapta a II-a, Mihai și Vlad obținând nota maximă. Dana îl felicită pe Mihai, iar acesta îi dăruiește un obiect de podoabă ce aparținuse mamei lui, după care cei doi se sărută.

Filmul „Declaraţie de dragoste”: rolurile principale jucate de Socrate şi Isoscel

„Declarație de dragoste” este un film de dragoste românesc din 1985, regizat de Nicolae Corjos. Protagoniștii filmului sunt Adrian Păduraru și Teodora Mareș, acesta fiind rolul ei de debut în cinematografie. Actorii Ion Caramitru și Tamara Buciuceanu-Botez joacă rolurile a doi profesori porecliți Socrate și respectiv Isoscel.

Filmul relatează povestea romantică a doi tineri liceeni de condiție socială diferită, Ioana și Alexandru, care rămân împreună în ciuda tuturor obstacolelor sociale și familiale. Ioana este o fată săracă, iar Alexandru un băiat de bani gata, căruia mama nu îi permite să se căsătorească cu iubita sa.

Rezumatul filmului „Declaraţie de dragoste”

La un cerc de filozofie susținut în fața elevilor de la clasa a XII-a a unui liceu bucureștean, profesorul de filozofie Mihai Gavrilescu (Ion Caramitru), poreclit „Socrate”, le propune tinerilor ca la ultima oră de curs (care urma să aibă loc peste trei săptămâni) să susțină o temă care să reprezinte o radiografie a sufletelor lor la vârsta de 18 ani, mai exact o radiografie a relațiilor între băieți și fete. Această temă primește titlul de „Declarație de dragoste”, iar cei care urmează să o prezinte sunt aleși Alexandru Bârsan (Adrian Păduraru), premiantul clasei, poreclit „Sfinxul” din cauza seriozității sale, și Ioana Popa (Teodora Mareș), considerată de elevi ca fiind „cea mai și cea mai” din clasă.

Dornici să se pregătească pentru susținerea temei, Alexandru și Ioana se plimbă împreună prin parc și se duc apoi la un film de dragoste, unde se sărută sub impulsul romantismului. Între cei doi elevi se înfiripă o poveste de dragoste, deși ei fac parte din medii sociale diferite. Alexandru este unicul fiu al unui inginer (Constantin Diplan) și al unei doctorițe (Adela Mărculescu) și este împins de părinți, în special de mama sa, să dea admitere la Facultatea de Medicină, deși el ar vrea să devină inginer și să muncească pe șantier. Ioana provine dintr-o familie cu probleme: mama ei a murit în urmă cu doi ani, iar, de atunci, tatăl ei a început să bea. Ea are un frate mai mic, Gabriel (Andrei Duban), care locuiește în timpul săptămânii la un internat, fiind luat acasă abia sâmbăta.

Relația de dragoste între Alexandru și Ioana nu este văzută cu ochi buni de profesoara de matematică Baldovin (Tamara Buciuceanu-Botez), poreclită „Isoscel”, care o anunță pe mama băiatului. Mama lui Alexandru și Isoscel încearcă să-i despartă pe cei doi elevi. Situația se complică după ce Ioan Popa, tatăl Ioanei, este reținut de miliție pentru cercetări după ce venise beat la fabrică și provocase un accident de muncă în care a murit un om. Ioana începe să chiulească de la școală și să-l evite pe Alexandru, nevrând să-i mărturisească problemele de familie. Între timp, părinții lui Alexandru îi fac acestuia cunoștință cu Mihaela (Carmen Enea), o fată cochetă și superficială a unor colegi de serviciu ai mamei sale. Mihaela încearcă să-l seducă, invitându-l la dans și apoi la o plimbare în parc, dar Alexandru nu și-o poate scoate din minte pe Ioana.

În urma unui incident de la școală în care elevul Andrei (Florin Chiriac) a prezentat în fața clasei o casetă ce conținea declarația de dragoste a lui Alexandru pentru Ioana și pe care i-o furase din casă, are loc o încăierare între cei doi elevi, iar Andrei este dus cu salvarea la spital. Este convocată o ședință UTC în care se propune exmatricularea lui Alexandru, dar ținându-se seama de performanțele sale școlare se decide ca acestuia să i se amâne susținerea examenului de bacalaureat pentru sesiunea din august. Supărată de această decizie, Isoscel se pensionează la cerere. În vacanță, Alexandru pleacă de acasă și se duce să muncească pe șantierul condus de „Nea Tăticu” (Dorel Vișan), unde își făcuse practica în vara trecută. Între timp, colegii lui susțin examenul de bacalaureat și apoi pe cel de admitere la facultate.

Alexandru este vizitat pe șantier de Mihaela, dar îi spune acesteia că încă se mai gândește la Ioana. Mihaela îi spune că aflase de la Socrate că tatăl Ioanei era arestat, iar Alexandru își dă seama că acesta era motivul pentru care Ioana se ferise de el și refuzase să-l mai vadă. El pleacă la București să o caute și, aflând că Ioana era plecată în vacanță la mătușa sa de la Constanța, se duce după ea la mare. Cei doi foști elevi se regăsesc pe plajă și se îmbrățișează.

Liceul Teoretic „Al.I. Cuza” a intrat într-un amplu proces de renovare, în prezent fiind una din şcolile de prestigiu din Capitală

Clădirea Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” a fost renovată, anul acesta, de Primăria Sectorului 3. Printre cei care au absolvit acest liceu se numără actorii Valentin Teodosiu și Mihai Bendeac, precum și Șerban Huidu („Cronica Cârcotașilor”).

Cookies