CUM ARATĂ ACUM Catedrala Neamului. Cupolele aurii ale Catedralei, vizibile de la distanţe mai mari

de:
20 iun. 2019
101 Afișari
CUM ARATĂ ACUM Catedrala Neamului. Cupolele aurii ale Catedralei, vizibile de la distanţe mai mari

Mai mult de jumătate dintre cupolele care acoperă turlele Catedralei Naţionale au fost învelite.

Schelele care au facilitat executarea lucrărilor au fost îndepărtate, iar în prezent cupolele pot fi observate cu uşurinţă de la distanţe mai mari.

Deşi învelitorile care acoperă cupolele au culoarea galbenă, materialul din care sunt confecţionate nu are aur în componenţa sa.

Învelitorile sunt fabricate din tablă aurie formată dintr-un aliaj care conţine 90% cupru, a declarat pentru basilica.ro inginerul Vlad Florin Popescu care coordonează lucrările pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului. 

Structura de rezistenţă a Catedralei Naţionale va fi finalizată în scurt timp. În luna mai a acestui an a fost turnată cupola de beton ce va acoperi Turla Pantocrator.

Actualmente, se montează structura metalică a şarpantei care va acoperi această turlă centrală, iar patru dintre turle au fost complet finalizate. Şarpanta este un schelet format din piese de lemn, de metal sau de beton armat, care susține învelitoarea unui acoperiș (sau un alt element al unei construcții) și permite realizarea formei acestuia.

Cel mai mare clopot din Europa răsună la Catedrala Neamului şi are inscripţionat pe el chipul Patriarhului Daniel

Clopotul are 25 de tone si a fost turnat la firma Grassmayr din Innsbruck, unul din cele mai importante ateliere de profil din Europa.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu, a explicat ca aparitia chipului Patriarhului Daniel pe clopotele pentru Catedrala Neamului „este o traditie justificata de importanta gestului facut de ctitorul spiritual al lacasului de cult. Chipul patriarhului, alaturi de alte doua insemne de pe clopot, respectiv Steaua si Crucea patriarhala, reprezinta pecetea ascunsa pe care nu o vede nimeni, niciodata, tinand cont de inaltimea la care se monteaza”.

„Preafericitul Parinte Patriarh Daniel este ctitorul spiritual al Catedralei Neamului. Este o traditie justificata de importanta gestului facut pentru ridicarea noului lacas de cult. Nu este un gest de mandrie, asa cum incearca sa creada unele persoane. Este o pecete ascunsa la care nu ajunge nicio privire niciodata, stiind unde sunt montate clopotele”, a spus purtatorul de cuvant al Patriarhiei in legatura cu turnarea in bronz a chipului Patriarhului, pe exteriorul clopotelor de la Catedrala Neamului.

Vasile Banescu a mai spus ca inscrisurile de pe clopot raman ca marturie pentru viitor, asa cum raman, in toate biserici, chipurile ctitorilor.

De altfel, in 2008, cand au fost schimbate clopotele de la Catedrala Patriarhala, reprezentantii fabricii de clopote Grassmayr au explicat ca este o traditie a bisericii crestine sa aiba inscriptie cu chipul Intaistatatorului bisericii respective.

„In saptamana in care am primit comanda de la PF Daniel au mai venit doua comenzi: una de la Vatican, cu chipul Papei Benedict al XVI-lea si alta din Italia, cu chipul Papei Ioan Paul al-II-lea”, spunea, in septembrie 2008, directorul turnatoriei de clopote Grassmayr, din Innsbruck.

Primul dintre cele sase clopote ale Catedralei Mantuirii Neamului a fost turnat la Innsbruck in 11 noiembrie 2016 si cantareste 25 de tone, fiind acordat pe Do diez (gama zero).

Executat din bronz, clopotul are un sunet pur, conferit atat de calitatea materialelor, cat si de tehnica folosita. Masurand 3,3 metri inaltime si 3,3 metri latime, clopotul turnat in data de 11 noiembrie este cel mai mare dintre cele sase clopote ale Catedralei Mantuirii Neamului, precizeaza Patriarhia.

Dupa instalare, sunetul clopotului se aude in aproape jumatate din Capitala, informeaza trinitas.ro.

Clopotele turnate la Innsbruck in Austria au o garantie de 15 ani si o viata apreciata la peste 400 de ani.

Precizare privind utilizarea denumirii de CATEDRALA NAȚIONALĂ ca sinonim pentru Catedrala Mântuirii Neamului

După Războiul de Independență din 1877-1878 și după Marea Unire din 1918, necesitatea construirii unei Catedrale creștin-ortodoxe în Bucureşti s-a resimțit din ce în ce mai mult în rândul credincioșilor, ca recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru dobândirea Independenței de Stat şi pentru înfăptuirea României întregite, acest proiect fiind susținut atât de conducerea Bisericii Ortodoxe, cât și de conducătorii țării, în special de regele Carol I și de regele Ferdinand.

Lăcașul de cult care urma să fie construit a primit inițial numele de Catedrala Mântuirii Neamului, cu sensul de izbăvire a poporului de sub asupritorii străini, această expresie fiind întrebuințată atât de Mitropolitul Primat Miron Cristea, cât și de regele Ferdinand, care, în hrisovul regal adresat Sfântului Sinod în data de 10 mai 1920, afirma: „Această cântare (cu noi este Dumnezeu – n.n.) trebuie să răsune în Biserica Mântuirii pe care suntem datori să o ridicăm în Capitala tuturor românilor, ca semn de mulțumire pentru ajutorul Celui Preaînalt şi ca simbol al unităţii sufletești a întregului neam şi veșnică pomenire celor răposați pentru înfăptuirea României întregite”[1].

Întrucât hramul principal al noii Catedrale este Înălțarea Domnului şi Ziua Eroilor, aceasta fiind sărbătoare naţională (potrivit Legii 379/2003), s-a considerat că denumirea de Catedrală Naţională este mai scurtă şi mai explicativă.

Denumirea de CATEDRALA NAȚIONALĂ decurge firesc și din prevederileart. 5 alin. (2) din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, recunoscut prin Hotărârea de Guvern nr. 53/16 ianuarie 2008, „Biserica Ortodoxă Română este naţională şi majoritară potrivit vechimii apostolice, tradiţiei, numărului de credincioşi şi contribuţiei sale deosebite la viaţa şi cultura poporului român. Biserica Ortodoxă Română este Biserica neamului românesc”.

Statul Român, prin intermediul instituției competente, Secretariatul General al Guvernului, a comunicat Patriarhiei Române, în anul 2016, faptul că nu este necesar acordul acestei instituții „pentru utilizarea cuvântului națională în cadrul denumirii Catedrala Națională, având în vedere faptul că denumirea unui edificiu de cult nu intră sub incidența actelor normative”.

Totodată, menționăm faptul că, la solicitarea Patriarhiei Române, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), prin Decizia de admitere la înregistrare nr. M 2016 04409 emisă în data de 03 noiembrie 2016, a înregistrat „marca individuală combinată constând din denumirea CATEDRALA NAȚIONALĂ, cu element figurativ:(însăși) imaginea Catedralei”.

În concluzie, folosirea denumirii Catedrala Națională ca sinonim pentru Catedrala Mântuirii Neamului este deplin justificată din punct de vedere bisericesc, patriotic, cultural,legal și identitar. Această denumire este mult mai ușor de tradus în limbile de circulație internațională, având echivalent și între edificiile reprezentative din alte state ale lumii (de exemplu: National Cathedral din Washington DC, Statele Unite ale Americii).

Cookies