Cum arată ACUM Catedrala Mântuirii Neamului: Lucrările au ajuns la 50 metri înălţime VIDEO

de:
02 apr. 2017
3 Afișari
Cum arată ACUM Catedrala Mântuirii Neamului: Lucrările au ajuns la 50 metri înălţime VIDEO

LUCRĂRI CATEDRALA NEAMULUI. „Ritmul lucrărilor s-a intensificat. O permite şi vremea. Evident există şi aceată presiune a timpului întrucât, anul viitor fiind un an atât de important din toate punctele de vedere istoric, politic, social, simbolic, este un an centenar anul 2018, an care va fi punctat luminos şi sfinţirea viitoarei catedrale naţionale. Această zi a sfinţirii s-a fixat pe 30 noiembrie 2018, ziua Sfântului Apostol Andrei, este unul dintre viitoarele hramuri ale Catedralei, alături de Ziua Înălţării Domnului, Ziua Eroilor”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

LUCRĂRI CATEDRALA NEAMULUI. Potrivit informaţiilor furnizate de inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal, pe şantierul Catedralei Neamului se execută lucrări cuprinse între cotele +36 şi +50, în zona turlei Pantocrator, şi între cotele +36 şi +45 pe toate celelalte zone.

Datorită condiţiilor meteo favorabile, toate cele 11 zone de lucru sunt acoperite. Cei 860 de muncitori sunt împărţiţi în trei schimburi, astfel că se lucrează 24 de ore din 24, cu excepţia sărbătorilor. 

Se execută toate tipurile de lucrări necesare acestor etape în şantier: montaj structură rigidă, montaj armătură flexibilă, execuţie zidărie interioară şi exterioară din blocuri ceramice pline şi cu goluri, inclusiv lucrări de cofrare şi betonare, a declarat inginerul Vasile Crăcăoanu. 

 

LUCRĂRI CATEDRALA NEAMULUI. Primăria Capitalei intenţionează să aloce din bugetul municipalităţii pentru acest an suma de 55 milioane lei (12 milioane euro) pentru biserici. Din total, 15 milioane lei (peste 3 milioane euro) vor fi destinaţi continuării lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, în condiţiile în care o sumă similară a fost alocată la Catedrală de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi în vara anului trecut, după preluarea mandatului de primar general al Gabrielei Firea. 

LUCRĂRI CATEDRALA NEAMULUI. Primul dintre cele şase clopote de la Catedrala Mântuirii Neamului şi cel mai mare, având 25 de tone, 3,3 metri înălţime şi tot atâţia metri în lăţime, care va avea o viaţă de peste 400 de ani, a fost turnat la Innsbruck, în Austria, în luna noiembrie. 

„Primul dintre cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului a fost turnat la Innsbruck, în Austria şi cântăreşte 25 de tone. Clopotul ce va răsuna din turla Catedralei Naţionale a fost turnat vineri, 11 noiembrie 2016, cu implicarea a trei generaţii de ingineri metalurgişti. A fost o zi de apogeu în pregătirea şi turnarea celui mai mare dintre clopotele Catedralei Mântuirii Neamului. Este o lucrare de specialitate înaltă în ingineria metalelor. Acest moment a avut pentru noi o semnificaţie duhovnicească deosebită, dată fiind semnificaţia clopotelor binecunoscută tuturor creştinilor. De asemenea, am oficiat şi o slujbă specifică momentului”, a declarat atunci părintele Nicolae Crîngaşu.

LUCRĂRI CATEDRALA NEAMULUI. După cum a declarat Patriarhului Daniel, Catedrala Neamului ar urma să fie deschisă pentru enoriaşi de Ziua Naţională, la 1 Decembrie 2018, până atunci fiind programate mai multe tipuri de lucrări, după cum urmează:

– finalizarea lucrărilor de zidire la turlele secundare, cota +62,00 metri – aprilie 2017;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turla clopotniță, cota +75,5 metri – iulie 2017;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turla principală (Pantocrator), cota +106,00 metri – decembrie 2017;

– structura metalică şi învelirea acoperișului – iunie 2018;

– pictarea catapetesmei şi sfințirea Altarului noii Catedrale – 1 decembrie 2018;

– pictarea integrală a Catedralei – 2019-2024.

Atunci când vor fi gata, spaţiile vor fi deosebit de generoase în interiorul Catedralei Mânturii Neamului, aici urmând să încapă aproximativ 5.000 de oameni. Catedrala Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, va depăşi chiar şi Casa Poporului ca înălțime, fiind vizibilă din orice punct al Capitalei.

LUCRĂRI CATEDRALA NEAMULUI.  Astfel, spaţiul liturgic principal de la parter este completat de două săli polivalente în subsol, plus galerii şi spaţii expoziţionale cu circuit de vizitare la nivelurile superioare. Ansamblul arhitectural ce se construieşte în Dealul Arsenalului cuprinde, pe lângă Catedrala Mântuirii Neamului, şi patru centre socio-culturale purtând numele sfinţilor apostoli Andrei, Petru, Pavel şi Luca

Puţini sunt cei care ştiu însă că, de-a lungul timpului, au fost propuse alte trei amplasamente, respectv Piaţa Unirii în 1999, Piaţa Alba-Iulia în 2001 şi Parcul Carol în 2004, care au fost refuzate. 

LUCRĂRI CATEDRALA NEAMULUI. Administraţiile locale din Bucureşti şi din ţară au fost solicitate, în ultimii şase ani, să sprijine financiar continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, aflat în construcţie în Dealul Arsenalului din Capitală. Sumele cerute au variat anul acesta, cel puţin la Bucureşti, între 10 milioane de lei la sectoare şi 15 milioane de lei la Primăria Capitalei, la care se adaugă contribuţia consiliilor judeţene din ţară şi a primăriilor din marile oraşe şi nu numai. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă spune că fondurile sunt insuficiente şi că a primit un procent de doar 5-6% din cât a solicitat. 

Cookies