Catedrala Mântuirii Neamului a costat până acum 46 de milioane de euro. Cum arată – GALERIE FOTO

de:
05 iun. 2015
1 Afișari
Catedrala Mântuirii Neamului a costat până acum 46 de milioane de euro. Cum arată - GALERIE FOTO

Detalii despre stadiul lucrărilor la monumentala construcție a oferit inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal la Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române: „Clădirea catedralei este proiectată să reziste la toate cutremurele de peste 8,5 grade pe scara Richter ce pot apărea într-o perioadă de 500 de ani. Într-o perioadă de 500 de ani putem avea opt-nouă cutremure de peste şapte grade pe scara Richter”, explică Vasile Crăcăoanu

„Lucrările de execuţie aferente suprastructurii Catedralei Mântuirii Neamului au fost demarate în luna august a anului 2013. De la această dată până la sfârşitul anului 2014 au fost finalizate în proporţie de 100% lucrările de execuţie a suprastructurii catedralei între cotele 0 m – +9m, şi 80% la cele între cotele +9 m – +18 m. Începând cu luna ianuarie 2015 au fost demarate şi lucrările aferente nivelului +18m – +27m. Având în vedere şi sistemul piramidal de execuţie a lucrărilor adoptat în şantier, stadiul acestora la data de 15 mai 2015 este următorul: lucrările aferente nivelului + 9 m – +18 m au fost finalizate în proporţie de 100%; lucrările aferente nivelului +18 m – +27 m sunt finalizate în proporţie de 50%”. La edificarea suprastructurii locaşului de cult s-au folosit până acum cantităţi impresionante de beton, armătură şi cofraje. „Lucrările la suprastructura obiectivului, executate din luna august 2013 până în prezent, evaluate în cantităţi, reprezintă: 3.876 mc de zidărie, 38.869 mp cofraje, 12.314 mc beton turnaţi, 5.545 tone armătură flexibilă montată, 2.217 tone armătură rigidă montată şi peste 40.000 ml de suduri. În luna curentă avem programate lucrările de supraînălţare a macaralelor în vederea demarării montajului platformei metalice de la cota +27 m necesară pentru exe-cuţia lucrărilor de la cota +27m – +36 m. Obiectivul principal al echipei de coordonare este continuarea lucrărilor la structura de rezistenţă a catedralei şi finalizarea acestora până în vara anului 2017„, a spus ing. Vasile Crăcăoanu, conform catedralaneamului.ro.

Despre costurile construcţiei a vorbit părintele Nicolae Crîngaşu, consilier patriarhal, coordonator la sectorul monumente şi construcţii bisericeşti, care a arătat că valoarea totală ar fi sub 100 de milioane de euro, până în faza „la roşu”, şi nu 400-500 de milioane, aşa cum s-ar fi vehiculat, sume foarte deplasate faţă de realitate.

„Cheltuielile au fost până acum de aproximativ 46 de milioane de euro, în care sunt incluse absolut toate, de la taxe, facturile emise, salarii, avize, ceea ce reprezintă peste 50 la sută din valoarea totală. Pentru biserică ar mai trebui 45 de milioane de euro, astfel că valoarea totală ar fi sub 100 de milioane de euro, „la roşu”. Sperăm ca în 2017 starea ei să fie consacrată cultului, să fie închisă, acoperită cu ferestere şi uşi, să aibă catapeteasmă pictată, iar starea construcţiei să permită să se facă slujbe”, spune părintele Nicolae Crîngaşu.

Primăria Capitalei a alocat din bugetul local pe 2015 suma de 430.000 lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. În total, bisericile din Bucureşti vor primi în acest an 9 milioane de lei din bugetul Primăriei Generale. Deşi propunerea iniţială era ca pentru Catedrala Mântuirii Neamului să se aloce suma de 930.000 lei, la propunerea consilierului general Gabriel Fătu, consilierii generali au decis să aloce suma de 500.000 de lei Bisericii Creştine dupa Evanghelie „Antiohia” din Bucureşti.

Citeşte şi: Mesajul transmis de Patriarhie primăriilor care au fost zgârcite cu banii pentru Catedrala Neamului 

Costul lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului pana la stadiul rosu-gri, adica pentru finalizarea constructiei, fara tencuiala, dar cu geamuri si usi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, a anuntat anterior Patrarhia Romana.

„Initial, costurile lucrarilor la rosu-gri, adica constructia netencuita, dar cu geamuri si usi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. Dupa ce au fost reevaluate calculele, odata cu finalizarea lucrarilor din subteran, costurile au scazut cu 20 de milioane de euro. Astfel ca estimam ca in final suma sa fie de 80 de milioane de euro”, a explicat la vremea respectiva parintele Constatin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Pentru lucrarile de infrastructura si pregatirea santierului au fost cheltuiti aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumatate de la autoritatile statului si jumatate de la cetateni din tara si din strainatate, a mai spus Stoica.

In 2012, statul roman a sprijinit constructia Catedralei Mantuirii Neamului cu aproape 8,4 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro de la Guvern si 2 milioane de euro de la Primaria Generala a Capitalei. In 2014, Primaria Capitalei a alocat pentru catedrala Mantuirii Neamului inca 6 milioane lei.

Potrivit Patriarhiei, in primii trei ani de la inceperea lucrarilor de construire a Catedralei Mantuirii Neamului, sumele platite catre bugetul de stat, reprezentand impozite si contributii sociale la salariile lucratorilor de pe santierul catedralei, TVA, acciza si alte taxe, au fost in valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

Referitor la graficul de executie a lucrarilor, Patriarhia a precizat ca edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimeaza a fi terminata in anul 2016. Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in februarie 2011 si s-au estimat initial ca vor fi gata la faza gri la sfarsitul anului 2014.

Cookies