În ce stadiu se află acum Catedrala Mântuirii Neamului. FOTO de pe şantierul Catedralei Neamului

de:
27 mai 2014
1 Afișari
În ce stadiu se află acum Catedrala Mântuirii Neamului. FOTO de pe şantierul Catedralei Neamului

CATEDRALA NEAMULUI. Cei aproximativ 150 de muncitori care lucrează în prezent pe şantierul Catedralei Mânturii NeaMului sunt concentraţi la nivelul parterului între cota 0 şi +9 şi execută în special suduri şi lucrări de zidărie.

Cu toate că, în ultimele zile, a plouat destul de mult evoluţia lucrărilor nu a fost foarte afectată, anunţă inginerii de pe şantierul Catedralei Neamului.

CATEDRALA NEAMULUI. „Atunci când nu plouă se lucrează în continuare la cofrarea şi armarea grinzilor. Se toarnă betoane, în special în schimbul de noapte. S-au turnat o parte arcele din zona axelor 6 – 11. Mai avem de turnat până la încheierea acestei zone. Se sudează în continuare armături orizontale în zona altarului, se înaintează şi cu zidăria. Ştiţi că pe înălţimea unui etaj care are 9 metri s-a tronsonat execuţia în ploturi sau loturi de câte 3 metri înălţime, se execută întâi zidăria după ce s-a făcut armătura, se toarnă betonul, iar se execută zidărie şi aşa până la cota finală de + 9 metri”, a precizat pentru Trinitas TV ing. Dan Dumitrescu, diriginte de şantier la Catedrala Mântuirii Neamului. 

Recent, oficialii BOR au declarat că pe şantierul Catedralei Neamului se lucrează în două schimburi, inclusiv noaptea, fiind efectuate lucrări în zona altarului, dar şi în alte puncte importante ale lăcaşului de cult. 

CATEDRALA NEAMULUI. „Stadiul lucrărilor este destul de avansat. Lucrările de armare pentru primul nivel, cota 09 sunt aproape de finalizare, iar acum se lucrează la armare în zona altarului. În spatele acestora se desfăşoară lucrări de zidărie şi s-a ajuns în zona absidelor şi se lucrează la soclurile absidelor şi caselor de scară, iar în spatele acestor lucrări de zidărie se toarnă beton”, a declarat inginerul Petre Chiuţă, consilier patriarhal, Sectorul Monumente şi Construcţii Bisericeşti, conform agenţiei de ştiri a Patriarhiei Române. 

Acesta a precizat că, în prezent, pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului lucrează echipe de muncitori atât ziua cât şi noaptea. 

„Se lucrează în două schimburi, schimb de zi şi schimb de noapte. În cursul zilei se fac lucrările de armare şi zidărie, iar în cursul nopţii se toarnă elementele verticale, se toarnă betonul”, a menţionat Chiuţă.

CATEDRALA NEAMULUI. Lucrările la Catedrala Mânturii Neamului au ajuns aproape la jumătate, astfel că finalizarea ei se va face cu un an mai târziu decât era estimat, adică la începutul anului 2016, după cum afirmă oficialii Patriarhiei. De asemenea, prima slujbă de Înviere ar putea fi efectuată în Catedrala Neamului în anul 2016. 

Cel puţin 32 de milioane de euro s-au alocat până acum, din fonduri publice şi private, pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. Peste o treime din sumă a fost alocată numai de Guvern – 13 milioane de euro. 31 de milioane de lei au fost alocate pentru Catedrală de primăriile din București.

Cât costă Catedrala Neamului la stadiul roşu-gri

Costul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului până la stadiul roşu-gri, adică pentru finalizarea construcţiei, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, a anunţat Patrarhia Română. 

CATEDRALA NEAMULUI. Pentru lucrările de infrastructură şi pregătirea şantierului au fost cheltuiţi aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumătate de la autorităţile statului şi jumătate de la cetăţeni din ţară şi din străinătate, a mai spus Stoica.

Referitor la graficul de execuţie a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiaşi an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Potrivit Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite şi contribuţii sociale la salariile lucrătorilor de pe şantierul catedralei, TVA, acciză şi alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

CATEDRALA NEAMULUI. Un bătrân de 94 de ani este, în acest moment, cel mai vâstnic donator pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Acesta trimite bani cu regularitate pentru construcţia lăcaşului de cult, la fel cum o fac şi alţi români, majoritatea având o situaţie financiară nu tocmai bună, după cum arată datele centralizate de Patriarhia Română. 

CATEDRALA NEAMULUI. Bucureştiul se află pe primul loc în clasamentul privind donaţiile făcute până în prezent pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Astfel, Arhiepiescopia Bucureştilor a contribuit cu aproape un sfert din fondurile strânse până acum la nivel naţional, bucureştenii donând în jur de 2,5 milioane de lei în acest sens. La aceştia se adaugă o sumă de zece ori mai mare, contribuţia administraţiilor locale din București la ridicarea edificiului, adică 25 milioane de lei, bani ce provin în cea mai mare parte din taxele şi impozitele plătite de bucureşteni.   

CITEŞTE ŞI Biserica Ortodoxă contraatacă: de ce merită bani de la stat. 

CATEDRALA NEAMULUI. Catedrala Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, va surprinde prin grandoare şi va depăşi chiar şi Casa Poporului ca înălțime, fiind vizibilă din orice punct al Capitalei. 

Catedrala Mântuirii Neamului se va ridica până la 120 de metri înălţime, va avea tot atâta lungime şi va putea adăposti aproximativ 5.000 de credincioşi. Spaţiul liturgic principal de la parter este completat de două săli polivalente în subsol, plus galerii şi spaţii expoziţionale cu circuit de vizitare la nivelurile superioare.

Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie gata, în varianta “la gri”, adică fără finisaje, pictură, gravură şi altele, la finalul anului 2014.

CATEDRALA NEAMULUI. Catedrala Mântuirii Neamului va fi dotată cu turlă zgărie-nori, săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi, heliport şi adăpost antiatomicB365.RO a prezentat, în exclusivitate, funcţiunile complete ale Catedralei aici. La începutul lucrărilor, Biserica Ortodoxă a explicat şi de ce ar fi nevoie de Catedrala Neamului: „Pentru că nu încap în altar membrii Sfântului Sinod”. 

Alături de Bulevardul Uranus, Catedrala Neamului este considerată una dintre cele mai mari greşeli urbanistice, susţine şeful arhitecţilor din România. De ce, vezi aici. 

Cookies